Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Λαυράκια» στην Πάρο, με τις ενοικιαζόμενες βίλες

Η καταγγελία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Επικρατείας και πρώην Δημοτικού Συμβούλου Πάρου, κ. Μανώλη Γλέζου, έχει φέρει το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), στην Πάρο, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση της παράνομης ενοικίασης πολυτελών βιλών.
«Δεν έγινε απολύτως καμία ενέργεια, παρά το γεγονός ότι στην Πάρο ευρίσκονται 9 πρώην και νυν υπουργοί. Ως εκ τούτου, η φοροδιαφυγή είναι τεράστια και με το μαύρο χρήμα θησαυρίζουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση   του Μανώλη Γλέζου.
δειτε εδω   εδω   εδω  εδω  
Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Γλέζος, στην Πάρο, υπάρχουν 1.300 πολυτελείς βίλες με πισίνες -ιδιοκτησίας δυτικοευρωπαίων- που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου έναντι 750 ευρώ ημερησίως. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φοροδιαφεύγουν, καθώς δεν δηλώνουν τα παραπάνω έσοδα.

Επίσης, έρευνα για την ίδια υπόθεση πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ και στην Αντίπαρο, όπως
και σε Σύρο, Νάξο, και Μύκονο. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, όπως έχει διαρρεύσει, πολλά από τα ακίνητα φαίνεται πως ανήκουν σε offshore εταιρείες, που την ιδιοκτησία τους έχουν γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Ακόμα, σύμφωνα με εκτίμηση κορυφαίου παράγοντα του ΣΔΟΕ, η φοροδιαφυγή φαίνεται να αγγίζει -κατά άλλους και να ξεπερνά- το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Σημειώνουμε, πως σύμφωνα με την ειδησεογραφική ηλεκτρονική σελίδα της zougla.gr: «η γιγαντιαία έρευνα των «ράμπο» της ναυαρχίδας του Υπουργείου Οικονομικών εκτείνεται από τον Αύγουστο του 2012 και ξεκίνησε έπειτα από πληθώρα καταγγελιών που έφθασαν στα γραφεία της Δίωξης τόσο από πολίτες όσο και από στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίες έκαναν λόγο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω «αόρατων» ενοικιάσεων».

Όπως είπαν στελέχη του υπουργείου οικονομικών σε δημόσιες δηλώσεις τους: «[...] Όταν κάποιο πρόσωπο θέλει να νοικιάσει ένα κατάλυμα, οι ιδιοκτήτες του ζητούν να καταθέσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού σε λογαριασμό της offshore.

Τα υπόλοιπα χρήματα τα δίνει όταν έρθει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα είτε να φορολογούνται μόνο αυτά είτε να μη φορολογούνται καθόλου, καθώς δεν λαμβάνει απόδειξη πληρωμής. Από τον Αύγουστο (2012) έχουμε ξεκινήσει και συλλέγουμε στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθεί η ιδιοκτησία, η δαπάνη κατασκευής καθώς και αν συντρέχει περίπτωση φοροδιαφυγής, καθ' όσον υπάρχουν βίλες που νοικιάζονται έναντι 9.000 ευρώ την εβδομάδα.

Πάντως, ενδεικτική είναι μια καταγγελία η οποία είχε φθάσει στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, στην οποία αναφερόταν ότι τα «μαύρα» καταλύματα νοικιάζονται παράνομα για λίγες μέρες σε κάθε τουρίστα και εισπράττονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς βεβαίως αυτά τα εισοδήματα να δηλώνονται κάπου.

Πως στήνεται το κόλπο

Οι παράνομες ενοικιάσεις γίνονται μέσω του «παραθύρου» με τις αστικές μισθώσεις. Δηλαδή, αγοράζεται ένα απλό έντυπο αστικής μίσθωσης (πωλούνται σε χαρτοπωλεία και περίπτερα) και αναγράφεται είτε ψεύτικο όνομα, είτε κάποιου γνωστού προσώπου του ιδιοκτήτη. Ως μίσθωμα γράφουν ένα πολύ μικρό ποσό, σε σχέση με το πραγματικό. Το μισθωτήριο γίνεται για 3 μήνες.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, για να προσκομιστεί το μισθωτήριο στην αρμόδια εφορία υπάρχει διορία 30 ημερών. Φυσικά, κανείς τουρίστας δε μένει στην ίδια βίλα για πάνω από 30 ημέρες.

Αν λοιπόν γίνει έλεγχος, τότε εμφανίζεται το μισθωτήριο... που έχουν βέβαια δικαίωμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να το προσκομίσουν στην εφορία, 30 μέρες... Έτσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα... Όλα αυτά βέβαια δεν ισχύουν, καθώς στις διαφημίσεις ενοικίασης των βιλών που υπάρχουν στο διαδίκτυο γίνεται ξεκάθαρα αναφορά για ενοικίαση ημέρας, βδομάδας κλπ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, σιγά μην πάθουμε τίποτα από το πολύ ψάρι ("λαυράκια"), τώρα ανακαλύψαμε την ασυδοσία που γίνεται στην Πάρο ; Τόσα χρόνια γίνονται λαμογιές με βίλες "γνωστών προσώπων", οικοδομικές άδειες, "λαδώματα" στις πολεοδομίες-δήμους, προστασίες/απειλές από μαφίες-κυκλώματα μηχανικών-εργολάβων κλπ, κλπ. Τα ξέρουμε, τώρα "ανακαλύψαμε τον τροχό" στην Πάρο ;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, είναι γνωστά τα κυκλώματα των μηχανικών και όχι μόνο, στο δήμο Πάρου που τα παίρνουν χρόνια τώρα. Οι παράνομες βίλες που έχουν χτιστεί στον αιγαιλό και έχουν βγεί δικαστικές αποφάσεις για κατεδάφιση, γιατί δεν κατεδαφίζονται; Ας μας απαντήσει ο κος δήμαρχος καθώς και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι των τελευταίων 20 ετών. Είναι γνωστό το κύκλωμα των 5 μηχανικών που τα παίρνουν...Γιατί δεν προχωρούν το σχέδιο πόλεως της Παροικιάς; Έχουν κάποιο συμφέρον; Από ποιούς τα παίρνουν;

Ανώνυμος είπε...

Έχω δώσει 8000 Ευρώ (σχέδια, μηχανικό, πολεοδομία, δήμο, δικηγορικά κλπ) για έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδο εντός σχεδίου στην Παροικιά (στα Γερμανικά) και από το 2003 περιμένω. Όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει από μέρους μου με το γράμμα του νόμου και περιμένω άδεια 10 χρόνια!!! Για ένα απλό σπίτι-κατοικία, ούτε επιχείρηση πρόκειται να κάνω ούτε κάτι άλλο. Κε δήμαρχε και λοιποί... δεν μας λέτε πως εκδίδονται άδειες για βίλες επωνύμων σε μία νύχτα ή να περιμένω άλλα 10 χρόνια ;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά αν δεν έχεις ελαιόδεντρα να βγάλεις "λαδάκι" να δώσεις, θα περιμένεις ακόμη 10 χρόνια. Δυστυχώς πολλά τα λαμόγια-κυκλώματα στο δήμο Πάρου.