ΑΡΧΕΣ - ΘΕΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ




ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ



14/06/2010



Σήμερα, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα του λαού, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Σήμερα που οι κατακτήσεις δεκαετιών κατεδαφίζονται συστηματικά από όλους αυτούς που θεοποίησαν τις «αγορές».

Σήμερα που η εθνική κυριαρχία, με ευθύνη των κυβερνώντων, που προετοίμασαν συστηματικά την είσοδο του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στη χώρα μας, εκχωρείται σε ξένα κέντρα αποφάσεων.

Σήμερα που ο κόσμος της εργασίας καλείται να πληρώσει τη «νύφη» για τα κλεμμένα της άρχουσας τάξης.

Oι ηγεσίες του τρίδυμου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και οι κομματικοί μηχανισμοί τους, παρόλες τις μικρές επιμέρους διαφορές τους, με απόλυτη σύμπνοια προωθούν την αντιλαϊκή και «ξενόφερτη» πολιτική τους σε βάρος των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων.



Η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και την κοινωνία, που τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται με μεγαλύτερη ένταση, είναι καλά σχεδιασμένη και προωθείται μεθοδικά και κατά κύματα για να μην αφήσουν στην κοινωνία να πάρει ανάσα, με στόχο να κάμψουν τις αντιστάσεις των λαϊκών τάξεων που πλήττονται από τα «βάρβαρα και απάνθρωπα» οικονομικά μέτρα που λαμβάνουν.

Η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας εφαρμόζοντας όλα αυτά τα χρόνια μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, εγκαθίδρυσε ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης που με την εκμετάλλευση των δημόσιων πόρων της χώρας και την αναδιανομή πλούτου που οργάνωσαν (με το χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα κλπ.) κερδοσκόπησαν σε βάρος του λαού και οδήγησαν τη χώρα στη δεινή θέση στην οποία, όπως μας λένε, βρίσκεται σήμερα.

Αυτή η οικονομική και πολιτική ελίτ που ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, επιχειρεί μια νέα αναδιανομή πλούτου παίρνοντας ό,τι μπορεί από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, για να τα δώσει και πάλι στο Τραπεζικό σύστημα και στις αγορές.

Οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος αποφασίζουν ερήμην του λαού, πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις, καταργούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κατακτήθηκαν με μεγάλους κοινωνικούς αγώνες και φέρνουν την κοινωνία 50 χρόνια πίσω. Και όλα αυτά με αποκλειστικό σκοπό να αφήσουν αλώβητο το νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος με την οικονομική, πολιτική και πολιτισμική αναδιοργάνωση του κόσμου που επέβαλε, αποτελεί την κύρια αιτία της κρίσης που ζούμε, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτισμική.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, η οικονομικο – πολιτική ελίτ της χώρας επιχειρεί παράλληλα να επιβάλει και έναν νέο εξορθολογισμό, μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που θα ανατρέπει την προηγούμενη (δικιά της πάλι) διοικητική μεταρρύθμιση, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με τον κωδικό όνομα «Καλλικράτης» αφορά στην Αυτοδιοίκηση και αποσκοπεί κυρίως στην περαιτέρω διείσδυση του κεφαλαίου στην Αυτοδιοίκηση.

Όλοι συμφωνούμε ότι στην Αυτοδιοίκηση χρειάζονται αλλαγές, γιατί έχει βαλτώσει.

Γιατί έχει μετατραπεί από Αυτοδιοίκηση σε Κρατικοδιοίκηση.

Γιατί έχει μεταλλαχθεί σε ετεροδιοίκηση.

Αντιγράφοντας και υιοθετώντας τις πρακτικές της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχει γίνει μικρογραφία της με όσα αρνητικά, δικαιολογημένα, της προσάπτουν.

Οι αλλαγές όμως, που πρέπει να γίνουν στην Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι αυτές που θέλουν οι κυρίαρχοι της κεντρικής οικονομικοπολιτικής σκηνής, αλλά εκείνες που προάγουν την Δημοκρατία και λειτουργούν προς όφελος των πολλών και όχι των ολίγων ισχυρών.

Ο «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση, είναι για την Αυτοδιοίκηση ότι και το ΔΝΤ και η ΕΤ για την Εθνική Οικονομία:

Μηχανισμός ασφυκτικού ελέγχου, περιορισμός του αυτοδιοίκητου των τοπικών κοινωνιών, ουσιαστική κατάργηση της λαϊκής συμμετοχής, παραπέρα γραφειοκρατικοποίηση της Αυτοδιοίκησης.

Και αυτά δεν ισχύουν μόνο γιατί ο «Καλλικράτης» εντάσσεται στο λεγόμενο «σχέδιο σταθερότητας», αλλά γιατί ο «Καλλικράτης» θα οδηγήσει τη σημερινή ανάπηρη δημοκρατικά, υποχρηματοδοτούμενη οικονομικά και έκθετη στις αγοραίες πολιτικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα αυτοδιοίκηση (ιδιαίτερα των Δήμων που συγκροτούνται με τον «Καλλικράτη»), σε πλήρη κατάρρευση.

• Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς σταθερούς πόρους και την περιστολή των κεντρικών αυτοτελών πόρων, - δεν αποδίδει ούτε τα χρήματα (ορισμένα δις) που απαιτούνται για την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης - οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα έργα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της στήριξης των «ευπαθών» κοινωνικών ομάδων, του περιβάλλοντος, κλπ. θα περισταλούν δραστικά.

• Επιβάλλει – κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα – συνενώσεις δήμων με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν χωρίς καμιά συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

• Περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών και καταργεί τις προϋποθέσεις Αυτοδιοίκησης.

• Συντηρεί και επαυξάνει ένα συγκεντρωτικό, αδιαφανές και πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας των αιρετών οργάνων με διακοσμητικό ρόλο των δημοτικών κα περιφερειακών συμβούλων.

• Επαυξάνει το ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα, που αποκλείει εκ προοιμίου τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων εγκαθιδρύοντας περαιτέρω τον δικομματισμό και τη λογική του στην Αυτοδιοίκηση.

Στην ολομέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση των κυρίαρχων οικονομικο – πολιτικών δυνάμεων εναντίον των λαϊκών τάξεων, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να αντισταθούν και να αντιδράσουν οργανωμένα και πολιτικά. Ένα κρίσιμο κοινωνικό πεδίο παρέμβασης είναι η Αυτοδιοίκηση.

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό χώρο κοινωνικής παρέμβασης, διότι η πορεία του τόπου, η επίλυση των τοπικών προβλημάτων, ο πολιτισμός και η ευημερία των δημοτών επηρεάζεται καθοριστικά από πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που λαμβάνονται τοπικά, στο Δήμο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι «ουδέτερα», ότι πλήττουν όλους το ίδιο ή ότι οι λύσεις που επιλέγονται ευνοούν το ίδιο όλους (ότι, δηλαδή, είναι «ουδέτερες»), όπως προσπαθούν να μας πείσουν πολλοί, οι οποίοι αποστασιοποιημένοι από τα προβλήματα που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν, θέλουν να εγκλωβίσουν τους πολίτες στη λογική του κυρίαρχου συστήματος ωθώντας μας σε μια απολιτική στάση και συμπεριφορά. Τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα πολιτικών και επιλογών που εφαρμόστηκαν. Οφείλονται σε αποφάσεις που ελήφθησαν, σε καθυστερήσεις, αδράνειες και παραλήψεις του παρελθόντος, σε επικράτηση σκοπιμοτήτων και κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων που έβαλαν το δικό τους συμφέρον πάνω από το γενικότερο κοινωνικό, οφείλονται σε αδυναμίες, σε έλλειψη πρόβλεψης, διορατικότητας και πολιτικής βούλησης.



Με τις πιο πάνω παραδοχές, γίνεται φανερό πως είναι αναγκαίο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της και αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής της πολιτικής.



Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να κινείται στους παρακάτω άξονες:

1. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι η προέκταση του κρατικού μηχανισμού της κυβέρνησης στην περιφέρεια ούτε πεδίο κομματικής επιβολής ή αντιπαραθέσεων. Η Αυτοδιοίκηση είναι και λειτουργεί ως ένας λαϊκός θεσμός στην υπηρεσία της κοινωνίας. Οργανώνεται δημοκρατικά και με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι παίρνουν μέρος στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διευρύνει τη Δημοκρατία αναδεικνύοντας ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης της κοινωνίας. Είναι διεκδικητική και πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων του λαού και της αντίστασης των πολιτών σε αντιλαϊκά μέτρα και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

2. Καταγγελία του «Καλλικράτη» ως διοικητική μεταρρύθμιση στην υπηρεσία των κυρίαρχων οικονομικο-πολιτικών δυνάμεων και όχι στην υπηρεσία των λαϊκών τάξεων και υπέρ της δημοκρατίας.

3. Προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών με επαναφορά των λαϊκών συνελεύσεων που οι αποφάσεις τους θα έχουν αποφασιστική και όχι μόνο γνωμοδοτική σημασία.

4. Ειδικότερα για τους νέους και τις νέες, που με τα βάρβαρα και απάνθρωπα μέτρα της κυβέρνησης, καλούνται να πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα, είναι ανάγκη για την ίδια την κοινωνία και το μέλλον της, να τους παραχωρηθεί εμπράκτως χώρος για ενεργό ενασχόληση με τα κοινά και καθοριστική συμμετοχή τους στη χάραξη της πορείας του νησιού και σ’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

5. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο Δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας που καθιστά την Αυτοδιοίκηση ετεροβαρή και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία της. Ο περιορισμός των εξουσιών του Δημάρχου πρέπει να συνοδεύεται με παράλληλη ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων και της αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών, που θα επιβεβαιώνει στην πράξη την Αυτοδιοίκηση ως λαϊκό θεσμό.

6. Αποφασιστικές και όχι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες στα τοπικά Συμβούλια και μεταφορά και διαχείριση οικονομικών πόρων για έργα αμιγώς τοπικής εμβέλειας.

7. Προώθηση διεργασιών αμεσοδημοκρατικού χαρακτήρα συμπληρωματικών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ενάντια στην Δημαρχοκεντρική κυβερνητική πολιτική.

8. Επιδιώκεται η συμμετοχή και η συνεργασία με Κινήσεις Πολιτών, Συσπειρώσεις κατοίκων με επί μέρους θεματικά ενδιαφέροντα και όλων όσων μάχονται και διεκδικούν ατομικά ή μέσα από συλλογικότητες μια δημοκρατική και φιλολαϊκή Αυτοδιοίκηση.

9. Καθιέρωση με πρωτοβουλία (και) των τοπικών κοινωνιών δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα δεσμευτικών για τη διοίκηση.

10. Είμαστε αντίθετοι σε αντιλήψεις και συμπεριφορές μιας απλής διαχείρισης της Αυτοδιοίκησης αλλά και σε εκείνες τις πρακτικές του πολιτικού μας συστήματος που περιορίζουν και υποβαθμίζουν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές σε τυπικές διαδικασίες όπου σε κομματικά παρασκήνια απονέμεται το χρίσμα στους αρεστούς, γίνεται το μοίρασμα των θέσεων και οι συμφωνίες νομής της εξουσίας. Σε τέτοιες διαδικασίες συγκροτούνται μηχανισμοί εξουσίας, κυριαρχούν οι κομματικοί μηχανισμοί, αναπαράγεται το πολιτικό προσωπικό, ενώ στους πολίτες επιφυλάσσεται ο ρόλος του ψηφοφόρου και του απλού θεατή των εξελίξεων, για τις οποίες στο μεσοδιάστημα αποφασίζουν οι επαγγελματίες της πολιτικής, μέχρι την ώρα που οι πολίτες – ψηφοφόροι θα γίνουν και πάλι πολίτες για μια στιγμή ψηφίζοντας στις επόμενες εκλογές.

11. Προώθηση πραγματικά Αναπτυξιακού Προγράμματος με στόχο την απαγκίστρωση του Δήμου από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του από τα μεγάλα τοπικά και υπερτοπικά οικονομικά συμφέροντα.



Με βάση τις πιο πάνω γενικές αναφορές και παραδοχές προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας που διακατέχονται από παρόμοιες σκέψεις και αγωνίες, τους συμπολίτες που δε συμφωνούν ούτε «βολεύονται» με τις έτοιμες «λύσεις» που τους σερβίρουν.

Τους ανθρώπους που αρνούνται να ακολουθήσουν παλαιοκομματικές πρακτικές, οι οποίες τους ακυρώνουν ως πολίτες και τους καταδικάζουν στο ρόλο του νεροκουβαλητή για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

Να συναντηθούμε, να καταθέσουμε ιδέες και προβληματισμούς και μέσα από έναν γόνιμο διάλογο να συνδιαμορφώσουμε όρους και συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα του νησιού μας.

Είναι φανερό, είναι απλή λογική:



- Η λύση θα προέλθει από τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή των πολιτών της Πάρου.

- Τα προβλήματα της Πάρου δεν μπορούν να τα λύσουν εκείνοι που τα δημιούργησαν.



Και επειδή η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν αρκούν τα ωραία λόγια, οι υποσχέσεις και οι «δεσμεύσεις» που απλόχερα δίνονται προεκλογικά, είναι ανάγκη να βρούμε από κοινού τον τρόπο που όλα όσα συνομολογήσουμε και συναποφασίσουμε δεν θα πεταχτούν μετεκλογικά, όπως συνήθως συμβαίνει, στο καλάθι των αχρήστων, αλλά θα τηρηθούν υποχρεωτικά από όλους όσους πρωτοστατήσουν και συμμετάσχουν στην κοινής προσπάθεια.