Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

«Φτερά» από τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ έκαναν 114,5 εκατ. ευρώ


- Eντοπίστηκαν 45.000 αεροπορικά εισιτήρια μόνο για ένα χρόνο!!.
Το ποσό των 114,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει φύγει από τα ταμεία του ΠΑΣΟΚχωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων παραστατικών, όπως αποδεικνύει το πόρισμα που συνέταξαν κατόπιν εντολής της ηγεσίας του κόμματος πέντε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, το οποίο και επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών.
Συγκεκριμένα οι Grand ThortonErnst and YoungKPMGDeloitte Toucheκαι PWC Greece, ανέλαβαν κατ΄εντολήν της ηγεσίας της Ιπποκράτους να ελέγξουν τα ταμεία του κόμματος ανακαλύπτοντας μια «μαύρη τρύπα» των 114,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά, από το 2007 μέχρι το 2010, δαπανήθηκαν χωρίς όμως να μπορεί να καταστεί σαφές το πως καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα παραστατικά. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι την ίδια περίοδο το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να λαμβάνει δάνεια προκειμένου να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις.
Με νούμερα
Μιλώντας με νούμερα, πηγές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν στην Eφ.Συν. ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες με έγκριση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Άλλες 800.000 ευρώ εμφανίζονται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου. Δαπάνες ύψους 1,5 εκ. ευρώ φέρονται να αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου», η οποία είχε διατελέσει συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιπποκράτους, όπου ήταν αρμόδια για τις μετακινήσεις και τις αποστολές του πρώην προέδρου και των κομματικών στελεχών. Οι αποστολές αυτές φαίνεται να κόστισαν 53,5 εκατομμύρια ευρώ καθώς εντοπίστηκαν 45.000 αεροπορικά εισιτήρια μόνο για ένα χρόνο.
Βαριές επιπτώσεις
Για όλα τα παραπάνω έξοδα, οι λογιστές δεν εντόπισαν κανένα νόμιμο παραστατικό καθώς οι υπογραφές των αρμόδιων διευθυντών έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι λογιστές ανέφεραν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι εάν το κόμμα αποδεχθεί το πόρισμα αυτεπάγγελτα επεμβαίνει εισαγγελέας ενώ σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσουν οι επιπτώσεις ακόμη και σε πτώση της κυβέρνησης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται όμως, να έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Σαλαγιάννη, να προχωρήσει την υπόθεση μέχρι τέλους κανονικά. Ο γενικός διευθυντής έχει ήδη στείλει επιστολή προς τις εταιρίες για να καταθέσουν τους απολογισμούς τους.
Επιστολή φέρεται να έχει αποσταλεί και προς τον κ. Αθανασάκη και τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, πρώην γενικό διευθυντή της Ιπποκράτους. Ο Νίκος Αθανασάκης καλείται να επιστρέψει μέρος των χρημάτων που εμφανίζονται στο όνομά του και όχι λιγότερα από 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, ενώ ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται να ζητά συνάντηση με τον νυν γενικό διευθυντή και τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος έχει την πρόθεση να συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «πόρισμα του ελέγχου δεν έχει υποβληθεί» και πως «μόλις υποβληθεί, θα συζητηθεί στα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας».
«Στο μεταξύ» συνεχίζει η ανακοίνωση «το Πολιτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενόψει και της διαδικασίας ανάδειξης των νέων δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων».
«Αναρωτιόμαστε αν και τα άλλα κόμματα θεωρούν ότι έχουν και αυτά την ανάγκη και την υποχρέωση να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: