Δινουμε τη χώρα, έναντι νέων χρεών! Απίστευτο ξεπούλημα στις Βρυξέλες.
Οι Γερμανοί στο Γενικό Λογιστήριο
και όταν τα γράφει και το "Εθνος"!
Γερμανική διοίκηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στις αποκρατικοποιήσεις. Βρετανική στους θεσμούς και στην οργάνωση της διοίκησης, αμερικανική στη δημοσιονομική πολιτική και την ασφάλεια. Η μοιρασιά έγινε μεταξύ των donors, χωρών που διαθέτουν την τεχνογνωσία για το χειρισμό "προβληματικών περιπτώσεων". Την ώρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις ελέγχου του κράτους, οι κόντρες μεταξύ των donors είναι μεγάλες, και το παζάρι για τις σφαίρες επιρροής ισχυρότατο.
Σε στενή κηδεμονία της χώρας, με τη μεταφορά μέρους της εκτελεστικής εξουσίας από την Αθήνα στις Βρυξέλλες καθώς και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οδηγεί η εφαρμογή του σχεδίου για την εγκατάσταση της κοινοτικής Τask force. Το σχέδιο που πήρε την οριστική του μορφή στην τελευταία ολοήμερη συνεδρίαση της ομάδας, στις 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, κι αποκαλύπτει σήμερα το "Εθνος της Κυριακής", αναφέρει ρητώς ότι τη χώρα θα συνδράμει ένα τριπλό σχήμα που περιλαμβάνει την Ομάδα Εποπτείας, το Συντονιστικό Οργανο που θα βρίσκεται στο πλάι του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς και τις ομάδες των τεχνοκρατών που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία.
Την υψηλή εποπτεία του ελέγχου της εξουσίας θα έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της task force εργάζονται ήδη στην Αθήνα). Επικεφαλής της Ομάδας Επιτροπείας θα είναι ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο έναντι του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας. Σε αυτή θα μετέχουν όλες οι δανείστριες χώρες με εκπροσώπους τους καθώς και η Ελλάδα σε επίπεδο υφυπουργού και εμπειρογνωμόνων αλλά με περιορισμένη εκπροσώπηση. Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Επιτροπείας έχουν ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των: ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Τράπεζας Επενδύσεων, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ολι Ρεν), υψηλών αξιωματούχων όλων των χωρών που προσφέρουν τεχνική βοήθεια, καθώς και της ελληνικής αντιπροσωπείας (2-3 άτομα), της οποίας ηγείται ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ συμμετέχει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γληνός.
Οι αποφάσεις της task force προβλέπουν την παρουσία στα υπουργεία τοποτηρητών των κρατών που παρέχουν τεχνική στήριξη στην Ελλάδα. Τα κράτη που δίνουν το "know how" ονομάζονται "δωρητές". Το καθεστώς των δωρητών λειτουργεί διασυμμαχικά μέσα στην Ε.Ε. Οι μεγάλοι δωρητές, οι donors όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία. Στο σχήμα των donors συμμετέχουν και μικρότερες αλλά πλούσιες χώρες της ΕΕ (Δανία, Σουηδία), καθώς και η Νορβηγία, που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε διαφόρους τομείς.
Το όργανο
"Βεντούζα" στην κυβέρνηση τοποθετείται μια 10μελής ομάδα που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για ένα πολιτικό όργανο, που θα έχει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό (θα κάνει reporting στον πρωθυπουργό).
Τοποτηρητές στα υπουργεία ή ομάδες "contact point", όπως τις ονομάζει κομψά το σχέδιο, θα αναλάβουν ξένοι. Μέλη αυτών των ομάδων (80 άτομα) δουλεύουν ήδη στο ισόγειο του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τομείς ενδιαφέροντος των "donors" έχουν σε γενικές γραμμές οριστικοποιηθεί, φυσικά ύστερα από σκληρό παζάρι των δωρητών:
Η Βρετανία θα αναλάβει την Οργάνωση του κράτους και τους Θεσμούς (κεντρικό κράτος, δικαιοσύνη, υπουργεία).
Η Γερμανία θα έχει την ηγεσία της όλης προσπάθειας και θα ελέγχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τις Αποκρατικοποιήσεις και τις πάσης φύσεως επενδύσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν την Οικονομική-Δημοσιονομική πολιτική, καθώς και τον έλεγχο της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Γαλλία αναλαμβάνει την Περιφερειακή Διοίκηση και οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία), ενδιαφέρονται για την Ενέργεια, τον Τουρισμό και την Παιδεία.
Για την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα απαιτηθεί να αλλάξει ο νόμος 1599/86.
Σύμφωνα με το "σχέδιο Ράιχενμπαχ", στην κυβέρνηση θα τοποθετηθούν τέσσερις ή πέντε αντιπρόεδροι οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο της κυβέρνησης θα συνεργάζονται με τις Βρυξέλλες και το συντονιστικό τους όργανο στην Αθήνα.
Ο πανίσχυρος "διασώστης"
Αν και η εμπειρία του είναι μεγάλη, το φορτίο που επωμίζεται για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ακόμη και για τον διασώστη της ΕΕ (the disaster assistant of the EU), όπως συνηθίζουν να τον χαρακτηρίζουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι.
Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν είναι ούτε Κόσοβο, ούτε Λιθουανία.
Παρ' όλα αυτά, ο 66χρονος Χόρστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής σήμερα της "ομάδας διάσωσης της Ελλάδας", αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει, έπειτα από 36 χρόνια δουλειάς στην "ΕΜΑΚ... της ΕΕ", να δηλώνει ως χόμπι του... την επίλυση των προβλημάτων των χωρών.
Γνωρίζει όσο κανένας άλλος την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διεργασίες της κι έχει αλλάξει 12 πόστα στο σύνολο της πορείας του, ανεβαίνοντας πάντα τα σκαλιά από πόστο σε πόστο.
Η ομάδα του Γερμανού αξιωματούχου, που περιγράφεται από πολλούς ως ένας σκληρός τεχνοκράτης, έχει εγκατασταθεί στο ισόγειο των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Το δικό του γραφείο είναι ήδη έτοιμο και τον περιμένει στη Βασιλίσσης Σοφίας. Αυτό θα είναι το δεύτερο γραφείο του, καθώς το πρώτο βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο κεντρικό κομμάτι της task force.
Η αποστολή
Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει ότι δεν βλέπει τον εαυτό του "ως συντονιστή της χρεοκοπίας της Ελλάδας", λέγοντας: "Ηρθα στη χώρα για να συμβάλω στην επιτυχία του εγχειρήματος διάσωσης και όχι για να την οδηγήσω σε αδυναμία εξόφλησης των χρεών της".
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παλαιότερες δηλώσεις του:
"Είμαι πολύ χαρούμενος που σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει πολιτική θέληση να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ και να έχουμε ένα καλό μέλλον γι' αυτή μέσα στην Ευρώπη".
Την Ελλάδα, πάντως, είναι βέβαιον ότι θα την αγαπήσει, καθώς είναι λάτρης των κόκκινων κρασιών και η χώρα μας, ως γνωστόν, διαθέτει καλύτερα κι από τα δημοφιλή στην ΕΕ γαλλικά, κόκκινα κρασιά.
Ο Χόρστ Ράιχενμπαχ είναι παντρεμένος, με τρία παιδιά.
Τα 100 πρώτα projects
Η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ακόμη και υπουργείων, οι αποκρατικοποιήσεις, ο αυστηρός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής, η ενέργεια και η διαχείριση των αποβλήτων βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της ομάδας Ράιχενμπαχ.
Η ομάδα δράσης για την Ελλάδα άρχισε τις εργασίες της την 01.09.11. Εκτοτε, εργάζεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, για να εντοπίσει τις ανάγκες τους, καθώς και με τα κράτη-μέλη και διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της task force προβλέπεται για τις αρχές Νοεμβρίου και θα εδραιώσει τα αποτελέσματα και τις μεθόδους εργασίας του όλου σχήματος. Η έκθεση θα δοθεί στα κράτη-μέλη και στους λοιπούς οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.
Σε αυτή θα αναφέρονται οι 100 πρώτοι τομείς, στους οποίους θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την έναρξη 100 έργων υψηλής προτεραιότητας, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, που θα επιτρέψουν τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των υπόλοιπων 15 δισ. ευρώ από τους προοριζόμενους για την Ελλάδα πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής της περιόδου 2007-2013.
Η τεχνική βοήθεια θα επικεντρωθεί στα εξής:
1. Αλλαγή της νομοθεσίας για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη δημιουργία βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
2. Τομεακά μέτρα για την ενέργεια, τον τουρισμό, τον γεωργικό τομέα και τη διαχείριση των αποβλήτων.
3. Αλλαγές στο σύστημα φορολογίας, στο σύστημα ελέγχου των δαπανών, δημοσιονομικής διοίκησης, κατάθεσης προϋπολογισμών.
4. Ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και συνεκμεταλλεύσεις με ιδιώτες.
5. Οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την υγεία και τη δικαιοσύνη.
6. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση (συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπουργείων, Γενικών Διευθύνσεων και τμημάτων, με περικοπές δομών που θα φτάνουν και το 70%, ανάλογα με τον Οργανισμό).
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου