Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

"Λευκό Κύμα" στην Ισπανία



Μια διδακτική ιστορία από τη μακρινή Ισπανία για το τι μπορούν να καταφέρουν οι Κινητοποιήσεις των Πολιτών, που κατάφεραν να καταργήσουν τους νόμους για την Ιδιωτικοποίηση της Υγείας, και να αναγκάσουν τη Κυβέρνηση της Ισπανίας να κάνει πίσω. Το κοινό μέτωπο Γιατρών, Κοινωνικών Φορέων και Λαού απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση των 6 μεγάλων Νοσοκομείων της Μαδρίτης.

Του Σταύρου Καραγκούνη, μέλους της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αν. Αττικής, Τμήμα Ευρ. Πολιτικής
 Τρεις ήταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ραχόυ μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση της Ισπανίας. Πρώτον η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, δεύτερον η ιδιωτικοποίηση της υγείας και τρίτον η κατασκευή του Eurovegas (η ισπανική εκδοχή του Λας Βέγκας).      
    Ας ξεκινήσουμε από το τρίτο. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Eurovegas απέτυχαν και το σχέδιο αποτελεί ήδη παρελθών. Η ιδιωτικοποίηση της παιδείας προχωράει μεν  αλλά με μεγάλες αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, κάνοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας αμφίβολη. Όσο δε για την υγεία. Την Τρίτη ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Ιγνάθιο Γκονζάλεθ ανακοινώσε, ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των έξι βασικών νοσοκομείων της Μαδρίτης, που εγκαινιάστηκαν μόλις το 2008. Το «λευκό κύμα» νίκησε.

    Το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας που ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου 2012 στο νοσοκομείο «Η Πριγκίπισσα» στη Μαδρίτη σύντομα γιγαντώθηκε, βαπτίστηκε  «λευκό κύμα» και έφερνε όλο και περισσότερο την κυβέρνηση Ραχόυ σε δύσκολη θέση. Οι γιατροί που κινήθηκαν παράλληλα και δικαστικά, κέρδισαν και στα δικαστήρια, μιας και η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει πως με την ιδιωτικοποίηση θα προσφέρονται οι ίδιες παροχές στην υγεία με λιγότερα χρήματα.
    Το Σεπτέμβρη το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάσισε την αναστολή εφαρμογής του νόμου περί ιδιωτικοποίησης των έξι νοσοκομείων, που επηρέαζε τις ζωές 5000 εργαζομένων σε όλους τους τομείς της υγείας, όπως επίσης και 1,3 εκατομμύρια Μαδριλένιους, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν άμεσα μια ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα. Μόλις χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάσισε την συνέχιση της αναστολής εφαρμογής του νόμου, κάτι που επιτάχυνε τις εξελίξεις κατάργησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.
    Η κυβέρνηση Ραχόυ προχώρησε στην παραδοχή της ήττας της για τους παρακάτω λόγους. Πρώτον πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και δεν θα ήθελε να πάει σε αυτές με ανοιχτό ένα τόσο μεγάλο μέτωπο με την κοινωνία. Δεύτερον οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές τους 2015 δεν είναι πολύ μακριά. Και τρίτον και σημαντικότερον είδαν ότι επικεφαλής σε αυτόν το αγώνα βρέθηκαν οι γιατροί που στηρίζουν παραδοσιακά το κόμμα του κυρίου Ραχόυ.
    Το μήνυμα της Μαδρίτης είναι πολύ σημαντικό για όλη την Ευρώπη. Τώρα που οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και φαίνεται ότι τα αριστερά κόμματα θα κάνουν την έκπληξη προσπαθούν τα κόμματα της «ευρωλιτότητας» να λεηλατήσουν κάθε δημόσιο αγαθό για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Κάθε «λευκό κύμα», που εμποδίζει τα σχέδιά τους είναι καλό για την κοινωνία. Πριν τη «μητέρα των μαχών», τις ευρωεκλογές, τέτοιες μεγάλες νίκες δίνουν το στίγμα. Οι λαοί μπορούν. Και βέβαια μπορούν να σταματήσουμε τις «μεταρρυθμίσεις»  τους. Είτε με την κάλπη, είτε με τους αγώνες.
    Το Μάη το «λευκό κύμα» θα συναντήσει το «κόκκινο», το «πράσινο», το «ροζ» και αυτή η συνάντηση θα φέρει την ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης, Μπράβο στους Μαδριλένους, που στο ξεκίνημα της μάχης αυτής των Ευρωεκλογών έκαναν μια τόσο καλή τονωτική ένεση στο κίνημα. Γιατροί είναι άλλωστε….Ξέρουν.
ΠΗΓΉ: ecoleft.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: