Έγγραφο του Δημάρχου Τήνου προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους Δημάρχους Νάξου, Πάρου και Άνδρου σχετικά με την κατασκευή και δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά μας.
" Προς:
1. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη
2. Δήμο Νάξου
Δήμαρχο κ. Μανόλη Μαργαρίτη
3. Δήμο Πάρου
Δήμαρχο κ. Χρήστο Βλαχογιάννη
4. Δήμο Άνδρου
Δήμαρχο κ. Γιάννη Γλυνό
Όπως ήδη γνωρίζετε, την 23-12-2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, με απόφασή του, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου "Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας"(ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW και των συνοδών έργων, για τα νησιά (ενιαία) Τήνο, Νάξο Πάρο και Άνδρο, καθώς επίσης και για την διασυνδεδετική γραμμή μεταφοράς 150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης Νομού Αττικής.
Ακόμη, σας είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, την 9-11-2011, γνωμοδότησε αρνητικά επί του ως άνω έργου, έχοντας υπόψη του και τις συναφείς αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Τήνου, Νάξου, Πάρου και Άνδρου, που είχαν προηγουμένως γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά την Τήνο, αξίζει να επισημανθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε μεν αρνητικά ειδικά για το έργο αυτό πλην όμως ετάχθη υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (και της αιολικής) αρκεί να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού και τα χαρακτηριστικά του, όπως αυτά είναι κατοχυρωμένα τόσο νομοθετικά (ΠΔ ΦΕΚ160Δ/27-2-2003, «Χωροταξικό» της Τήνου) αλλά και νομολογιακά (αποφάσεις του ΣτΕ, στα πλαίσια της αντιδικίας με το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς το έργο των πυλώνων, κλπ). Οι συνέπειες ενός τέτοιου έργου θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες και θα υποσκάψουν τις προσπάθειές μας πολλών ετών για μια Τήνο ελκυστική, με σεβασμό στις αληθινές αρετές της και στην απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα της.
Επίσης, αρχή μας είναι ότι δεν μπορεί αναλόγου βαρύτητας και συνεπειών αποφάσεις, να λαμβάνονται όχι απλώς ερήμην αλλά και αντίθετα προς τις εκπεφρασμένες τεκμηριωμένες απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμφοτέρων των βαθμών, όπως συμβαίνει εν προκειμένω.
Ως εκ τούτου, προτείνω:
Να κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως κατά της άνω υπουργικής απόφασης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου, κοινή για τα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούμε κατά τον νόμο και επιπλέον κοινή, με Συλλόγους, κινήσεις ή ομάδες πολιτών ή πολίτες που ταυτίζονται με τις απόψεις μας και επιθυμούν να συνδράμουν.
Να κατατεθεί και αίτηση αναστολής εκτελέσεως κατά της άνω υπουργικής απόφασης, επίσης κοινή για όλους μας και για όσους συμμερίζονται την αγωνία μας, για να ανασταλεί κάθε πρόοδος του άνω έργου.
Επειδή οι προθεσμίες είναι σύντομες και μας πιέζουν, το δε επιληφθησόμενο δικηγορικό γραφείο πρέπει να έχει στην διάθεσή του επαρκή χρόνο για την σύνταξη επιμελούς και λυσιτελούς αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής, παρακαλώ να έχω άμεσα τις απόψεις σας επί της πρότασής μου αυτής με δεδομένο και ότι την Δευτέρα 27/1/2014 το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου για την λήψη της σχετικής απόφασης αφού έχει απασχοληθεί και σε προηγηθείσα συνεδρίαση με το θέμα. Από πλευράς μας θεωρώ βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε, όμως είναι λαμπρή ευκαιρία κοινής παρουσίας και κοινής διεκδίκησης της προστασίας των νησιών μας και της μη υποθήκευσής τους για το μέλλον.
Ο Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς".
Πηγή: www.parianostypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου