Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η ΠΕΔ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΚΡΟΝΤΗΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΔΩΝΙ



Στο πλευρό του Δημάρχου Τήνου, στέκετα η ΠΕΔ.
Στο πλευρό του Δημάρχου Τήνου, στέκεται η ΠΕΔ.
Τη στήριξη της στην απόφαση του Δημάρχου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση, εναντίον του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εξέφρασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Στη συνεδρίαση που έγινε πρινξ λίγες μέρες στην Αθήνα, οι Δήμαρχοι των νησιών, προσέφεραν πλήρη κάλυψη στον κ. Παναγιώτη Κροντηρά, σημειώνοντας παράλληλα πως  παρακολουθούν τις εξελίξεις και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα προβούν σε ακόμη πιο δυναμικές ενέργειες για την αντιμετώπισή του.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ 

«Ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με κύριο θέμα συζήτησης τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. και το προσωπικό τους, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Κύριο θέμα συζήτησης των εκπροσώπων των αιρετών του Νοτίου Αιγαίου ήταν η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ΟΤΑ, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας.
Ειδικότερα τα τρία τελευταία χρόνια 2011-2013 τα τακτικά έσοδα των δήμων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%, μείωση η οποία δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλο δημόσιο ή κοινωνικό φορέα. Παράλληλα η κατάργηση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτικών μας δήμων, έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Ως αιρετοί ζητάμε από την πολιτεία  να μην υπάρξει καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανταπόκριση των δήμων στις ανάγκες των δημοτών τους. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Να μην υπάρξει καμία επιπλέον παρέμβαση στις οργανωτικές δομές των δήμων και των νομικών τους προσώπων, καμία δηλαδή διαθεσιμότητα, αλλά να λειτουργήσει χωρίς καμία παρέμβαση το μέτρο της εθελοντικής κινητικότητας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη όλων εκείνων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες στους πληττόμενους από την κρίση δημότες μας και η πολιτεία έχει υποχρέωση να υποστηρίξει το θεσμό και όχι να τον οδηγεί στην συρρίκνωση και την απαξίωση.

Άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. ήταν ο προγραμματισμός δράσης και ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος είναι και αυτός σημαντικά περιορισμένος.
Οι αιρετοί έκριναν ως θετική τη λειτουργία του νεοσύστατου οργάνου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στα τρία χρόνια λειτουργίας του γιατί παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και τις δυσκολίες επικοινωνίας οι οποίες υπάρχουν λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού μας χώρου, έφεραν σε επαφή όλα τα νησιά, υπήρξε κατανόηση των προβλημάτων τους και συντονισμένες προσπάθειες για την επίλυσή τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στέκεται αλληλέγγυο στο δοκιμαζόμενο λαό της Ρόδου, ο οποίος υπέστη τρομακτικές ζημιές από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το νησί και εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων συμπολιτών μας.
Κάλεσε την πολιτεία να ενισχύσει οικονομικά τους πληγέντες, αλλά και να περιορίσει τον τεράστιο όγκο δικαιολογητικών που απαιτεί η υφιστάμενη νομοθεσία και γραφειοκρατία για την καταβολή των αποζημιώσεων τόσο στους πληγέντες ιδιώτες, όσο και στους επιχειρηματίες.
Τελευταία στη συζήτηση, αλλά όχι βεβαίως στην ιεραρχία, ήταν το θέμα της αποδυνάμωσης των δομών υγείας στα νησιά, η οποία σε πολλά από αυτά έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για την επιβίωση των κατοίκων. Στηρίζει τις ενέργειες του Δημάρχου Τήνου κου Παναγιώτη Κροντηρά, ο οποίος υπέβαλλε μήνυση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα υγείας στην περιφέρειά μας, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας από την έλλειψη γιατρών σε αυτά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. παρακολουθεί το θέμα αυτό και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα προβεί σε ακόμη πιο δυναμικές ενέργειες για την αντιμετώπισή του.
Τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. παρουσιάσθηκαν από τους εκπροσώπους του και κατά τη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο μεταξύ των άλλων στην απόφασή του, ζητά να μην υπάρχει καμία άλλη μείωση των Κ.Α.Π., την απορρόφηση όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, την ενσωμάτωση των 11 ελέγχων που υπάρχουν σήμερα για τους ΟΤΑ σε έναν ουσιαστικό, αποτελεσματικό και σύγχρονο έλεγχο. Επίσης ζητά να μην υπάρξει συρρίκνωση και κατάργηση των μονάδων υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στους δήμους της χώρας και τέλος με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Ρόδο και την Ψέριμο, ζητά από την Κυβέρνηση να επιτελέσει το καθήκον της, διαθέτοντας τις απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Από το Γραφείο Τύπου».

Πηγή: www.santonews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: