Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ Δημοσίευμα από την Εφημερίδα των Συντακτών 10/11/2013


Από τον πολιτισμό και την παράδοση στην κοινωνική αλληλεγγύη

Τη δεκαετία του ’80 οι ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας ανέδειξαν την ανάγκη για πολιτιστική δραστηριότητα, κυρίως σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής της Ελλάδας με τις ευαισθησίες κάθε τόπου. Ετσι ξεπήδησαν πολλοί και σημαντικοί πολιτιστικοί σύλλογοι
Τη δεκαετία του ’80 οι ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας ανέδειξαν την ανάγκη για πολιτιστική δραστηριότητα, κυρίως σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής της Ελλάδας με τις ευαισθησίες κάθε τόπου. Ετσι ξεπήδησαν πολλοί και σημαντικοί πολιτιστικοί σύλλογοι
 Του Γιάννη Σελήνη
 Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάγκη για δραστηριοποίηση στον πολιτισμό έπαιξαν σύλλογοι γυναικών που με περισσή ευαισθησία περιέβαλαν θέματα όπως η τοπική πολιτιστική κληρονομιά.
Κάπως έτσι ξεκίνησε το 1979 και η δραστηριοποίηση του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας στην Πάρο. Με στόχο την πολιτιστική δραστηριοποίηση των γυναικών της Μάρπησσας, τη διατήρηση των εθίμων και τη μεταλαμπάδευσή τους στις επόμενες γενιές, μια μικρή ομάδα γυναικών ξεκίνησε στα τέλη του Οκτωβρίου του ’79 για να φτάσει σήμερα τα 160 μέλη. Ο Σύλλογος στηρίζει τις τοπικές εκδηλώσεις και δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη διάσωση της Ιστορίας και του πολιτισμού της Πάρου. Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται το Λαογραφικό Μουσείο στη Μάρπησσα, για την ίδρυση του οποίου ανέλαβε να συλλέξει όλα τα αντικείμενα που το κοσμούν σήμερα. Παράλληλα, πρωτοστάτησε σε σειρά εκδηλώσεων που τόνωσαν την πολιτιστική ζωή στη Μάρπησσα, όπως το τοπικό καρναβάλι, η γιορτή της Υπαπαντής, η γιορτή της γυναίκας, η λαμπαδηφορία της 25ης Μαρτίου, οι αναπαραστάσεις των παθών του Κυρίου τη Μεγάλη Παρασκευή, η γιορτή της μητέρας, το πανηγύρι Αναλήψεως, η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, διάφορες εκδρομές, εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις, ομιλίες, ενώ συμμετέχει στο πανηγύρι του Χριστού, σε όλες τις εκδηλώσεις του Πάσχα και τη χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή. Από το 2003, ο Σύλλογος διαθέτει τμήμα χορού για ενηλίκους και θεατρική ομάδα. Παράλληλα όμως με τις πολιτιστικές δραστηριότητές του, τα 160 μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας προσφέρουν τη βοήθειά τους όπου τους ζητηθεί. Ετσι, για παράδειγμα, ο Σύλλογος στήριξε γυναίκες και οικογένειες αλλά και το τοπικό γηροκομείο με φάρμακα, τρόφιμα και είδη υγιεινής όποτε χρειάστηκε.
 Η οικονομική κρίση άλλαξε πολύ τη ζωή και στις τοπικές κοινωνίες, και στη Μάρπησσα. Οι ανάγκες πέρα από τον πολιτισμό στράφηκαν και σε βασικά θέματα, όπως η υγεία. Η αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας (θέμα κυρίαρχο σ” ολόκληρο το νησί) ήρθε να δυσκολέψει την καθημερινότητα αλλά και την υγεία των κατοίκων.
 Οι αγροτικοί γιατροί μειώθηκαν σταδιακά. Σήμερα από 9 υπηρετούν μόλις 3. Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει παιδίατρο, ενώ σύντομα αποχωρούν ο καρδιολόγος και ο γυναικολόγος και στις αρχές του 2014 ο ορθοπεδικός, ειδικότητες που καλύφθηκαν προσωρινά για λίγους μόλις μήνες μετά από αγώνες των κατοίκων. Ακόμη και οι νοσοκόμες που εργάζονται με απόσπαση από την Αθήνα σύντομα θα είναι μόλις τρεις… 
Ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας ανέλαβε μπροστά σ” αυτήν την κατάσταση νέες πρωτοβουλίες. Σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο διοργάνωσε σειρά παρεμβάσεων για την υγεία των κατοίκων. Εκπρόσωποι από τους Γιατρούς του Κόσμου και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έφτασαν στο νησί. Εως σήμερα περισσότεροι από 1.500 Παριανοί κάθε ηλικίας έχουν εξεταστεί δωρεάν από τα κλιμάκια των γιατρών. Μόνο οι παιδίατροι έχουν εξετάσει και εμβολιάσει περισσότερα από 500 παιδιά, ενώ οφθαλμίατροι έχουν εξετάσει περίπου 400 κατοίκους κάθε ηλικίας. Παράλληλα πρόσφεραν γυαλιά πρεσβυωπίας σε όσους είχαν ανάγκη.
Τέλος, οι Γυναίκες της Μάρπησσας οργάνωσαν αρχικά σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για όλους τους κατοίκους και σε επόμενη φάση, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εξειδικευμένο σεμινάριο πιστοποίησης 18 διασωστών που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία.
 Κοινωνική προσφορά στην πράξη 
➊ Το πρώτο σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το περιφερειακό τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιήθηκε στις 19-20/5/2012 (δωρεάν συμμετοχή).
 ➋ Κλιμάκιο γιατρών από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» 7-9/9/2012 αποτελούμενο από δύο παιδιάτρους και έναν παθολόγο.
➌ Από τους Γιατρούς του Κόσμου στις 6-7/10/12 επισκέφτηκε το νησί μας ορθοπεδικός.
➍ Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το σεμινάριο πρώτων βοηθειών του Μαΐου πραγματοποίησε το δεύτερο σεμινάριο πρώτων βοηθειών 10-11 Νοεμβρίου 2012, σε συνεργασία και πάλι με το περιφερειακό τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (δωρεάν συμμετοχή). 
➎ Κλιμάκιο γιατρών από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού 12-13/1/2013, αποτελούμενο από έναν παιδίατρο, έναν καρδιολόγο και έναν ορθοπεδικό.
➏ Σεμινάριο πιστοποίησης γνώσης Πρώτων Βοηθειών 8-10/2/2013 από το περιφερειακό τμήμα Πειραιά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
➐ Κλιμάκιο γιατρών στις 6-7/4/2013 από τους Γιατρούς του Κόσμου αποτελούμενο από Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα και παιδίατρο.
➑ Ομιλία για τη Νόσο Αλτσχάιμερ 20/4/2013.
➒ Κλιμάκιο γιατρών από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού 5-6/10/2013, αποτελούμενο από δύο παιδιάτρους και έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: