Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η «ΑΝΑΚΑΤΑΛΥΨΗ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ … ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΔΗΛΩΣΕΙΣ



ΤΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ  26  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ   ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  :  12.00   ΜΕΣΗΜΕΡΙ,  ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
                                    Μουσικά δρώμενα  στην πλατεία
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ : Χορευτική παράσταση και θεατρική παράσταση «Τα πάθη του Μαγιακόβσκι» από ομάδα θεάτρου αποφοίτων της σχολής Βεάκη, σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κεφαλά (μπροστά στην εκκλησία).
 Στις εκδηλώσεις καλούν και συμμετέχουν
 Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος
Δίκτυο Αλληλεγγύης «Το Μυρμήγκι»
Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων
Ανοιχτή Πόλη
Τανζανική Κοινότητα Αθήνας
ΣΥΡΙΖΑ 5ου - 6ου Διαμερίσματος
ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών , Συλλογικοτήτων, Πρωτοβουλιών Αθήνας - Πειραιά
Α.Κ.Α. 

Τοποθέτηση στη συνέντευξη τύπου των παραπάνω φορέων της Ελένης Πορτάλιου, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης  
Ο Άγιος Παντελεήμονας αποτέλεσε από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ένα εμβληματικό άβατο  και ορμητήριο των ταγμάτων εφόδου, που πραγματοποιούσαν επιθέσεις με σοβαρούς τραυματισμούς μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, οι χρυσαυγίτες μετείχαν σε πλήθος άλλες παράνομες και σκοτεινές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, πορνεία, προστασία), που αποτελούσαν μόνιμη πηγή παραβατικότητας και υποβάθμισης της γειτονιάς. Η παρέμβαση  της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, οι μαζικές συλλήψεις ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για τη ζωή στη περιοχή αυτή της Αθήνας. Για την επαναλειτουργία και οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, για την ανάκτηση της κοινωνικότητας και τη συνομιλία/συνεργασία  των κατοίκων.   
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά,  πράγμα που σημαίνει : μπορεί η ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν τη φρίκη του φασισμού, ιδιαίτερα αυτών που υπέστησαν σωματικά και ψυχικά τραύματα, να ξαναγίνει κανονική και ελεύθερη ; Μπορεί ο φόβος να σβήσει και κάποτε να ξεχαστεί ; Μπορεί η πόλη να επουλώσει τα τραύματα της κατοχής, οι μετανάστες / τριες να μην φοβούνται μέσα στο σπίτι τους και στο δημόσιο χώρο ;
Η θεατρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα έστειλε το μήνυμα 600 πολιτών, μεταξύ αυτών 150 μικρών παιδιών, ότι ο δημόσιος χώρος μπορεί να αποτελεί  εστία  συμβίωσης και πολιτισμού.
Η μουσική πορεία από την πλατεία Βικτωρίας στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, που πραγματοποιείται στις 26/10, έχει σκοπό να επαναλάβει το μήνυμα της επανακατοίκησης του χώρου που αμαύρωσε ο φασισμός. Να λειτουργήσουν οι  δύο πλατείες όπως και η πλατεία Αττικής, τα στέκια, ο κινηματογράφος Τριανόν, να ζήσουμε φυσιολογικά και συλλογικά στην πόλη. Αυτό το δικαίωμα στην πόλη και τη ζωή  διακηρύσσουν ότι θα υπερασπιστούν οι κοινωνικοί και αντιφασιστικοί φορείς που οργανώνουν τις εκδηλώσεις στις 26/10.
Σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα : περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα στην πλατεία Βικτωρίας, στη διαδρομή και την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, μια παράσταση χορού μπροστά στην εκκλησία, καθώς και τη θεατρική παράσταση «Τα πάθη του Μαγιακόβσκι» από ομάδα θεάτρου αποφοίτων της σχολής Βεάκη, σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κεφαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: