Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Ορυμαγδός αντιδράσεων από Φορείς του Νησιού Για τη στάση της Γνωστής ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣΜετά την σύλληψη της Δημοτικού Υπαλλήλου και την επιστολή της κ. Φωκιανού, εκτός από την ανακοίνωση της ΚΕΠΠ για την στάση της  Συντεχνίας Ντόπιων και Εισαγόμενων Ξεναγών, άρχισαν να γενικεύονται και οι αντιδράσεις φορέων και παρατάξεων.

Αναδημοσιεύουμε για ενημέρωση, αυτούσιες και ασχολίαστες, τις πρώτες Ανακοινώσεις, που έφτασαν σ’ εμάς ή αλιεύσαμε στα ΜΜΕ,  του Δήμαρχου Πάρου , της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Δημοτικού Συμβούλου Άγγελου Πατέλη και του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου.  


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                             Πάρος, 22 Αυγούστου 2013
               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                               
                   ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                            
            ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                             
Όπως είναι γνωστό από προηγούμενες αναφορές στο θέμα αυτό, ο Δήμος Πάρου πριν από λίγο καιρό, προσέλαβε μια υπάλληλο με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες με σκοπό  την περιήγηση των επισκεπτών στους επισκέψιμους χώρους  της  παλιάς  πόλης της Παροικίας.  Οι περιηγήσεις δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο τις υπηρεσίες που παρέχονται από διπλωματούχους ξεναγούς,  προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες και σαν σκοπό έχουν την ανάδειξη της περιοχής.  Η  δράση αυτή  είναι συνέχεια  της πρωτοβουλίας  που ξεκίνησε πέρυσι  από την ομάδα πρωτοβουλίας Κάστρου- Παλαιάς αγοράς με μεγάλη αποδοχή. Άλλωστε, η δράση αυτή πραγματοποιείται με επιτυχία και σε άλλους δήμους της  χώρας  όπως ο Δήμος Αθηναίων.

Χθες το απόγευμα, ειδοποιηθήκαμε για άλλη μια «περιπέτεια»  της υπαλλήλου του Δήμου που  πραγματοποιεί  τις περιηγήσεις, μετά από καταγγελία  ξεναγών και αμέσως έσπευσαν ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Λουΐζος Κοντός, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής κ. Μαρία Χανιώτη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Μηνάς Καλακώνας   στο Αστυνομικό Τμήμα για να ενημερωθούν για το  τι ακριβώς συνέβη. Εκεί,  βρισκόταν η κοπέλα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μετά το σοκ που υπέστη αφού αναγκάστηκε να διακόψει την περιήγηση και να αφήσει «σύξυλους»  τους 13 περίπου τουρίστες που ήταν μαζί της, για να πάει στο αστυνομικό τμήμα να δώσει τα στοιχεία της. Φαντάζεται κανείς την εικόνα που παρουσιάσαμε στους επισκέπτες;  Η υπάλληλος, αφού έδωσε τα στοιχεία της  αποχώρησε, αφού δεν υπήρχε τίποτε το μεμπτό εναντίον της … Όπως διαπιστώθηκε από τους  αστυνομικούς, των οποίων η συμπεριφορά πρέπει να πω ότι ήταν άψογη μπροστά στους περιηγητές,  δεν  γίνεται ξενάγηση  αλλά περιήγηση στους επισκέψιμους χώρους και τον παλαιό οικισμό. 

            Μάλιστα, η υπάλληλος παραπέμπει σε ξεναγούς  όσους ζητούν παραπάνω πληροφορίες, όπως οφείλει να κάνει.  
            Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ξεναγοί,  μαγνητοσκοπούσαν την περιήγηση προσποιούμενοι τους τουρίστες, ακριβώς όπως έγινε και σε προηγούμενη περιήγηση όπου δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια μπροστά  σε έκπληκτους επισκέπτες. Αλλά και αυτή τη φορά, την στιγμή της επέμβασης της Αστυνομίας, οι περίπου 13 τουρίστες  που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την περιήγηση, ξαφνιάστηκαν μπροστά σε αυτή την απρόσμενη  εξέλιξη. Ευτυχώς,  η αστυνομικοί χειρίστηκαν  το θέμα άψογα,  με μεγάλη διακριτικότητα .
            Τελικά, με  θλίψη αναρωτιόμαστε γιατί  όλος αυτός ο πόλεμος, από επαγγελματίες που όλοι σεβόμαστε ;
Γιατί αυτό το μένος εναντίον της προσπάθειας του Δήμου για την προβολή των τόσο σημαντικών επισκέψιμων χώρων της Παροικίας και γιατί όχι την επέκταση της προσπάθειάς και στους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς μελλοντικά;
Αυτού του είδους οι πρακτικές μας πάνε πολλά βήματα πίσω… Το δυσάρεστο αυτό γεγονός προκαλεί  μια εικόνα  αρνητική για το νησί μας και πιστεύω ότι ο κάθε νοήμων πολίτης το έχει αντιληφθεί και καταδικάσει .

Αυτού του είδους οι πρακτικές δεν βοηθούν κανέναν και σίγουρα δεν προβάλλουν θετικά το νησί μας . Αντίθετα το στιγματίζουν αρνητικά, ιδιαίτερα στην κρίσιμη εποχή που όλοι βιώνουμε.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι το σωματείο διπλωματούχων  ξεναγών εάν θεωρεί ότι η απόφαση δεν είναι σύννομη, θα έπρεπε να υποβάλλει ένσταση στα αρμόδια όργανα και αν ήθελε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα σε μηνύσεις, θα έπρεπε να υποβάλλει μήνυση στο Δήμαρχο που εκπροσωπεί το Δήμο και όχι να προβαίνει σε πράξεις οι οποίες προσβάλλουν το νησί μας και δημιουργούν άσχημη εικόνα στους επισκέπτες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς δεν ακολουθούμε αυτές τις πρακτικές ,αλλά τις καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
                                                                                                  Ο Δήμαρχος Πάρου

                                                                                               Χρήστος Βλαχογιάννης
###

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Xτες, είχαμε το επόμενο επεισόδιο του έργου της περιήγησης στο παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς.
 Μετά από  πρωινή  καταγγελία στο Α.Τ. Πάρου, το απόγευμα και κατά την διάρκεια της περιήγησης , άνδρες του ΑΤ Πάρου ζήτησαν από την  Ε. Σπανού διαπιστευτήρια ξεναγού. Όταν εκείνη απάντησε ότι δεν είναι ξεναγός αλλά δημοτική υπάλληλος,  που σύμφωνα με τις εντολές του Δήμου εκτελεί  το έργο της περιήγησης  που της έχει ανατεθεί στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς ,  ζητήθηκε από τα όργανα να προσέλθει στο Α.Τ. μετά το πέρας της περιήγησης και να προσκομίσει τα στοιχεία της.
Για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα επισκέπτες του νησιού γίνονται μάρτυρες  μιας χυδαίας , αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς  και προσωπικής επίθεσης  σε μια δημοτική υπάλληλο  που διαπομπεύεται στη συνείδηση των τουριστών που περιηγεί.
Η δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος φέρουν ακέραια την ευθύνη του χειρισμού αυτής της υπόθεσης. Αντί να υπάρξει καταδίκη άμεσα και  έμπρακτα της συμπεριφοράς της Χρ. Φωκιανού από την πρώτη στιγμή , να φέρουν θέμα αποπομπής της από την Τουριστική Επιτροπή και να ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο την αντικατάσταση της, περίμεναν να υποβάλλει η ίδια την παραίτηση της !!!
Ατυχή θεωρούμε και τον χειρισμό της υπόθεσης από το ΑΤ Πάρου, αφού από το πρωί μέχρι το απόγευμα μπορούσε να διεκπεραιωθεί η οποιαδήποτε προβλεπόμενη διαδικασία και όχι πάντως μπροστά στα μάτια των έκπληκτων επισκεπτών του νησιού.
Πάρος 22-8-2013
###
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Μετά τη νέα απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος της δημοτικής υπαλλήλου που εκτελεί την περιήγηση (και όχι ξενάγηση) του παλαιού οικισμού της Παροικιάς, καθίσταται απαραίτητη η λήψη μέτρων από το Δήμο της Πάρου.
Τα συντεχνιακά συμφέροντα που είναι ολοφάνερο ότι δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο, αλλά μόνο για τα δικά τους οφέλη, δεν μπορούν να εμφανίζονται περισσότερο ισχυρά έναντι του Δήμου.
Είναι ζήτημα τιμής για το Δήμο της Πάρου να προστατεύσει πρώτα απ'όλα το κύρος του, να προστατεύσει την υπάλληλο του ώστε να συνεχίσει το έργο των περιηγήσεων, έως την ολοκλήρωσή τους σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα.
Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση του Δήμου αφού η μοναδική μη περιστασιακή πρωτοβουλία που πήρε έως τώρα για την στήριξη του παλαιού οικισμού της Παροικιάς, τείνει να εξελιχτεί σε θέατρο του παραλόγου.
Η ενδεχόμενη διακοπή των περιηγήσεων ή η επανάληψη παρόμοιων γεγονότων, θα καταγραφούν ως νίκη των συντεχνιακών συμφερόντων έναντι του Δήμου της Πάρου και ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν θα κολάκευε κανέναν.

Άγγελος Πατέλης - Δημοτικός Σύμβουλος Πάρος ΑΞΙΑ

###

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου
Εχθροί και φίλοι της Πάρου.
Νέα Διεύθυνση : Περιφερειακός Παροικίας - Πάρου,έναντι ΔΕΗ.Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου-Αντιπάρου , μετά  τα τελευταία γεγονότα στο παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας ,είναι υποχρεωμένος απέναντι  στα  μέλη του και σε  μια αγορά που υποφέρει να πάρει θέση, διότι βλέπει να συνεχίζεται  η απαράδεκτη  συμπεριφορά της συντεχνίας των ξεναγών.
Με ενέργειες τους, διέκοψαν την περιήγηση και  προκάλεσαν την σύλληψη της δημοτικής υπαλλήλου, δείχνοντας έτσι το πραγματικό τους πρόσωπο.
Πρώτα η τσέπη μας και μετά όλα τα άλλα! Η Πάρος υπάρχει μόνο για να την αρμέγουμε, φανερώνουν με τις πράξεις τους.
Ας υπάρχει κρίση, ας υπάρχουν αιτήματα των έμπορων, των επιχειρηματιών και του Δήμου. Όλα αυτά δε σημαίνουν τίποτε.
Η προσπάθεια δε της κυρίας πρώην Αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής να διχάσει την τουριστική επιτροπή είναι ενδεικτική των προθέσεων της να κάνει ζημιά τώρα που δεν αποκομίζει προσωπικά οφέλη.
Αυτό είναι το μήνυμα της πολυσέλιδης επιστολής παραίτησης ? είναι ενδεικτικό ότι μπορούσε αντί για την υποβολή της παραίτησης ,με μια απλή συγνώμη να ξεχνιόταν όλα, για το καλό της Πάρου και για την προσωπική της καριέρα.
Η αλήθεια δεν αποδεικνύεται με πολλά λόγια όταν υπάρχει, μέσα από δύο κουβέντες αναδεικνύεται.
 Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο  εγωισμός κάποιων ανθρώπων δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα και κρύβονται πίσω από την ‘λατρεία’ του νησιού και την δήθεν ανιδιοτέλεια.
Επίσης έχουν ξεχάσει ότι το δημοτικό συμβούλιο, τους έχει εμπιστευθεί μια θέση ευθύνης σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα και την θέση του αντιπρόεδρου στην επιτροπή τουρισμού.
Οι ανάγκες του νησιού είναι τεράστιες και η βοήθεια που όλοι μας πρέπει να δώσουμε για να αναπτυχτεί, κάθε τομέας της οικονομίας του, απαιτεί τη συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων, γι αυτό και οι πράξεις τους θετικές ή αρνητικές έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Ο Δήμος Πάρου υποχρεούται ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για όλα τα παραπάνω – απαράδεκτα γεγονότα και φυσικά ν’ απορρίψει κάθε μελλοντική συνεργασία με τους ξεναγούς που τα προκάλεσαν.
Τέλος, καταδικάζουμε τη συντεχνία των ξεναγών που με την νοοτροπία τους  διασύρουν το νησί μας.
Με ιδιαίτερη τιμή
για το Δ.Σ. του
Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου
#

Δεν υπάρχουν σχόλια: