Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Δημιουργικές διακοπές δίπλα στη θάλασσα μπορούν να κάνουν όσοι το επιθυμούν στην Πάρο - Αφιέρωμα σήμερα στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

 Δισέλιδο αφιέρωμα σήμερα στο ένθετο "Νησίδες" της "Εφημερίδας των  Συντακτών"
 Αφορά το μουσείο γλυπτικής "Περαντινού".
 Η εφημερίδα προτρέπει τους  αναγνώστες της να εκμεταλευτούν τις διακοπές τους, συνδυάζοντας τις με δημιουργική απασχόληση.

Δείτε το αφιέρωμα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ 
Διακοπές με μαγιό, κουβαδάκια και καλέμι 
Δημιουργικές διακοπές δίπλα στη θάλασσα μπορούν να κάνουν όσοι το επιθυμούν στην Πάρο 

Του Γιάννη Σελήνη 
Αν είστε φιλότεχνοι και οι διακοπές σας θέλετε να συνδυάζονται με δημιουργική απασχόληση ετοιμάστε βαλίτσες για την Πάρο. Μαζί με το μαγιό μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας καλέμι, σφυρί και ετοιμαστείτε να μυηθείτε στην τέχνη της γλυπτικής στο Μουσείο Περαντινού στην Παροικιά. 

Το Μουσείο οργανώνει και φέτος για όσους το επιθυμούν, σεμινάρια για ψηφιδωτό, γλυπτική και μαρμαρογλυπτική. Οι «μαθητές», αρχάριοι στην πλειοψηφία τους, θα φύγουν από τα σεμινάρια έχοντας αποκτήσει πλούσιες γνώσεις αλλά και έχοντας δημιουργήσει το δικό τους έργο τέχνης. 
Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι ανοικτή σε άτομα κάθε ηλικίας που ενδιαφέρονται για το χώρο της Γλυπτικής αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες 
Τα μαθήματα γίνονται στο υπαίθριο χώρο του εργαστηρίου του Νίκου Περαντινού κάτω από τα πεύκα με φόντο το Αιγαίο. 
Ο πρώτος κύκλος με αντικείμενο το ψηφιδωτό αρχίζει το Σάββατο 20 Ιουλίου και διαρκεί έως τις 25 Ιουλίου 2013. Τα μαθήματα είναι καθημερινά και διαρκούν από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Οι εκπαιδευόμενοι μυούνται στις βασικές γνώσεις για την κατασκευή ενός ψηφιδωτού, το οποίο και θα κατασκευάσουν στη διάρκεια των μαθημάτων. 
Την ίδια περίοδο το απόγευμα από τις τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. γίνονται μαθήματα γλυπτικής που περιλαμβάνουν πλάσιμο ανάγλυφου, αρνητικό και θετικό καλούπι, εκμαγείο και πατίνα. 
Ενας δεύτερος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει στις 3 Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου με αντικείμενο πάλι τη γλυπτική. Στις 10 Αυγούστου και για έξι ημέρες θα γίνονται μαθήματα μαρμαρογλυπτικής που περιλαμβάνουν λάξεμα σε μάρμαρο κυκλαδίτικης βρύσης, υπέρθυρου ή ενός μαρμάρινου τραπεζιού. 
Τα σεμινάρια για κάποιους είναι η αρχή για μια νέα δημιουργική περίοδο στη ζωή τους. 
Η κ. Ιωάννα Κορομηλά είναι μια τέτοια περίπτωση. Πήρε μέρος σε παλιότερα σεμινάρια και σήμερα ασχολείται με κατασκευή κοσμημάτων και γλυπτική. 
«Το νησί της Πάρου- μας είπε- φημίζεται από την αρχαιότητα για το μοναδικό παριανό μάρμαρο, τον λυχνίτη. Με αυτό το "διάφανο" μάρμαρο της Πάρου πλάστηκαν αριστουργήματα όπως ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και δημιουργήθηκαν ναοί όπως ο Ναός της Αρτέμιδος στην Εφεσο. Η Πάρος αποτελεί πηγή έμπνευσης πολλών διάσημων εικαστικών, καλλιτεχνών και κυρίως γλυπτών που δούλεψαν με αυτό το ξακουστό υλικό, δημιούργησαν εργαστήρια, σχολές γλυπτικής και διοργάνωσαν συμπόσια γλυπτικής, όπως το πρόσφατο του 2011 στον χώρο των αρχαίων λατομείων με συμμετοχή Ελλήνων γλυπτών όπως oι Θεόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος, Χρήστος Ρηγανάς, Δημήτριος Σκαλκώτος, Ανδρέας Λόλης, Βασίλης Βασίλη, Χρήστος Λαζαράκης». 
Η κ. Κορομηλά μιλάει με σεβασμό για τον Νίκο Περαντινό. «Είναι ένας σημαντικός σύγχρονος γλύπτης με διεθνή εμβέλεια και βραβευμένος με Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής από την Ακαδημία Αθηνών το 1991. Το εργαστήρι του στην Αθήνα είναι σήμερα Κέντρο Ερεύνης Γλυπτικής, ενώ το εργαστήρι του στην Παροικιά της Πάρου είναι εκπαιδευτικό κέντρο εκμάθησης Μαρμαρογλυπτικής, με την ακούραστη φροντίδα και επιμέλεια της εφόρου του Μουσείου και μαθήτριας του, κ. Ευδοκία Παπουλή, που είναι η ίδια είναι ζωγράφος και γλύπτρια». 
Η επαφή της με τη γλυπτική άρχισε πριν έξι χρόνια. 
«Μετά τις σπουδές μου στο χειροποίητο κόσμημα, ξεκίνησα να δουλεύω σε κλασικές φόρμες, με αφετηρία το Εργαστήρι του Ν. Περαντινού στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Πάρο. Παρακολούθησα τους 8 κύκλους σεμιναρίων πάνω σε πλαστική γλυπτική, μαρμαρογλυπτική, μαρμαρολατύπα, κατασκευή καλουπιού, χύτευση σε μέταλλο κ.λπ. και έλαβα το σχετικό δίπλωμα. 
Οι κύκλοι αυτοί συνεχίζονται τα τελευταία 30 χρόνια ακριβώς πάνω στις οδηγίες του Ν. Περαντινού, όπως τις έφερε στην Ελλάδα μετά τις σπουδές του στο Παρίσι στην Beaux Arts». 
Η κ. Κορομηλά δεν μπορεί να ξεχάσει την εμπειρία της από την Πάρο. 
«Ηταν μοναδική», λέει. «Δουλεύαμε δίπλα στο κύμα, κάτω από το γαλανό ουρανό και στον χώρο του ατελιέ του γλύπτη με μια ομάδα καλλιτεχνών με αγάπη και πάθος για τη γλυπτική και την τέχνη γενικότερα. Η ημέρα ξεκινούσε νωρίς το πρωί και η αίσθηση που είχα κάθε μέρα ήταν ότι έβγαιναν μουσικές νότες από τον χτύπο των καλεμιών πάνω στο άσπρο μάρμαρο. Καθώς η μέρα προχωρούσε και οι φόρμες σχηματίζονταν το έργο καθενός ολοκληρωνόταν. Μαρμάρινες βρύσες, τραπέζια, υπέρθυρα, φόρμες, σχηματίζουν ένα σκηνικό το ένα δίπλα στο άλλο και νιώθεις ανάμεσα τους μια απέραντη χαρά που τους δίνεις σχήμα και ζωή. Η επαφή με το μάρμαρο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία κάθε φορά και αγγίζοντας το σε μαγνητίζει για να δημιουργήσεις συνέχεια και συνέχεια...» 
Η κ. Καίτη Χόρτη είναι μια ακόμη μαθήτρια του μουσείου. 
«Αρχισα τα μαθήματα γλυπτικής το 2009 με καθηγήτρια την κ. Ευδοκία Παπουλή», μας είπε. «Δεν είχα ασχοληθεί στο παρελθόν με τη γλυπτική και στην αρχή ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων (ανάγλυφο) ρωτούσα σε πόσα μαθήματα θα ολοκληρώσω το έργο μου (ένα ακροκέραμο). Ο κύκλος έχει διάρκεια 10 εβδομάδων με δίωρο μάθημα. Αφού παιδεύτηκα με την πλαστελίνη (γλυπτικής) για 2-3 μαθήματα, σκέφτηκα να ολοκληρώσω το έργο μου αυτοσχεδιάζοντας. Είχαμε το δικαίωμα να παρεκκλίνουμε του σχεδίου. Τελείωσα σε 2 μαθήματα. Η ενασχόληση με τη γλυπτική είναι μια ολοκληρωμένη τέχνη όπου εκτός από τα χέρια χρησιμοποιείς το μυαλό, τη φαντασία, την τεχνική και όλες τις αισθήσεις». 

ΙΝΦΟ 
Οι δηλώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια γίνονται στο Μουσείο Ν. Περαντινού στην Αθήνα, Ευφορίωνος 14, Στάδιο, τηλ: 210-4116269210-7513653, fax:210-4119391, κιν: 6937-504433

Δεν υπάρχουν σχόλια: