Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το ρουσφέτι ζει

Το παλαιό ρουσφέτι πέθανε. Ζήτω το νέο ρουσφέτι! Χωρίς αιδώ, με το επιδεικτικά κυνικό πρόσωπο της εξουσίας, το πολιτικό προσωπικό, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, εγκαλεί όλους τους άλλους για τις πελατειακές σχέσεις που εκείνο δημιούργησε. Και την ίδια στιγμή δίνει νέες μάχες οπισθοφυλακής, για να προστατέψει ξανά, εκ του πλαγίου αυτή τη φορά, τα «δικά του παιδιά».

Σύσσωμη η τρικομματική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σ' ένα πρωτοφανές «παζάρι» ρουσφετιών στην πλάτη 1.500.000 ανέργων, τους οποίους αντιμετωπίζει ως
υποψήφιους «πελάτες». Μήλον της Εριδος, τα 2,2 δισ. ευρώ, τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας. Θύμα αυτής της απαράδεκτης, ανελέητης μάχης, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ), την παραίτηση του οποίου ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης (Ν.Δ.).
Στο παρασκήνιο αυτής της απίστευτης υπόθεσης υπάρχει η κόντρα σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πρόγραμμα απασχόλησης 100.000 ανέργων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι φόβοι του μεγάρου Μαξίμου, ότι μέσω του προγράμματος αυτού ελλοχεύει ο κίνδυνος για κομματικά παιχνίδια με διορισμούς σε «πράσινους δήμους» εις βάρος των «γαλάζιων», έφεραν τον κ. Κικίλια κοντά στην πόρτα της εξόδου.
Οι σχέσεις του κ. Κικίλια με το μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν καλές εδώ και καιρό. Στελέχη της Ν.Δ. τού καταλόγιζαν υπερβολικά στενές σχέσεις με τον Βενιζέλο και προσπαθούν να τον απολύσουν από το καλοκαίρι. Η «Ε» πριν από περίπου δύο μήνες είχε αποκαλύψει «non paper» του κ. Κικίλια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, στο οποίο έλεγε ότι «έκανε φτερά» από τον ΟΑΕΔ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% (δηλαδή περί τα 600 εκατ. ευρώ), που είχε συγκεντρωθεί από τους δημοσίους υπαλλήλους για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Δυστυχώς, η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το ρουσφέτι και οι πελατειακές σχέσεις στη χώρα «ζουν και βασιλεύουν». Μπορεί να παίρνουν διαφορετικές μορφές, τώρα την εποχή της μεγάλης κρίσης, αλλά υπάρχουν. Και όσοι διακηρύσσουν δήθεν μια νέα εποχή, είναι υπόλογοι για τη συνέχιση του εκμαυλισμού και της εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: