Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Αμόλα καλούμπα* ρε Μήμη επιτέλους… !!!

Κάποτε ο Μίμης είχε έναν αϊτό… που πετούσε…

Ο αϊτός του Μίμη πετά.
Πετά υψηλά στον ουρανό.
Φαίνεται σαν πουλί.
Ο Μίμης τον καμαρώνει
και κρατεί το σχοινί γερά.

Σήμερα ο Μίμης έχει τον πατέρα του άνεργο ή τη μητέρα του άνεργη ή και τους δύο. Αν είναι λίγο πιο τυχερός ο ένας ή και οι δύο εργάζονται. Αν είναι ακόμα πιο τυχερός, ο μισθός τους είναι πάνω από 500 Ευρώ και εάν είναι «προνομιούχος» λίγο πάνω λίγο κάτω από 1000 Ευρώ.

Ο Μίμης φορά, αν είναι τυχερός, φθαρμένα παπούτσια, αν όχι, τρύπια και τα ρούχα του είναι ενός άλλου Μίμη που δεν του κάνουν πια και που αυτός ο Μίμης φορά ρούχα από τα δίκτυα αλληλεγγύης ή από τον έρανο της εκκλησίας ή από έναν άλλο Μίμη μεγαλύτερο που τα βράδια αναζητά ρούχα σε πρώην εύπορες συνοικίες, σε κάδους σκουπιδιών που τα έχει πετάξει η μαμά ενός πιο τυχερού Μίμη που μπορεί ακόμα να ψωνίζει ρούχα στις εκπτώσεις, στα καλάθια και στις λαϊκές αγορές.

Ο Μίμης έμαθε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβό και ότι το καλοριφέρ είναι είδος πολυτελείας. Ζεσταίνεται με σόμπα και, αν δεν είναι τόσο τυχερός, με κουβέρτες. Αν ζει στην επαρχία, ζεσταίνεται με τζάκι και αν δεν είναι τόσο τυχερός, με ξυλόσομπα ή μαγκάλι.

Ο Μίμης τρέφεται λιτά, αν είναι τυχερός, αλλιώς δεν τρέφεται στερούμενος ακόμα και το ψωμί.

Ο Μίμης είναι μαθητής και ο τυχερός μαθητής τρέφεται με συσσίτιο στο σχολείο του. Ο άτυχος Μίμης μαθητής, τρέφεται με ένα κουλούρι ή ένα τοστ από το υστέρημα των δασκάλων του ή από τον έρανο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Ο ακόμα πιο τυχερός Μίμης τρώει και φρούτα σε ειδική συσκευασία που διανέμονται στο σχολείο του, μέσα από κοινοτικά προγράμματα, για να μάθει την διατροφική τους αξία και πώς να τρέφεται υγιεινά.

Ο Μίμης μαθαίνει και τι σημαίνει φιλανθρωπία όταν κάποιες φορές γευματίζει σε συλλογικές κουζίνες.

Ο Μίμης προσπαθεί να καταλάβει πώς το χαράτσι συνδέεται με το ηλεκτρικό ρεύμα και γιατί όσοι δεν έχουν να το πληρώσουν τους κόβουν το ρεύμα. Ο πιο άτυχος Μίμης καταλαβαίνει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι δημόσιο αγαθό και αν δεν έχουν οι γονείς σου δουλειά, δεν έχεις και ρεύμα. Ο Μίμης χρησιμοποιεί κεριά για να διαβάζει και πρέπει να βρίσκει τα κεριά ακόμα και από εκκλησίες.

Ο Μίμης άκουσε ότι ο Πρωθυπουργός, είπε, ότι η χώρα μας έχει τους περισσότερους ανέργους στην Ευρώπη αλλά προχτές του είπε ο φίλος του, ο άλλος Μίμης, ότι θα θέσουν τη μαμά του σε διαθεσιμότητα και ότι ένας άλλος Μίμης του είπε ότι το ίδιο θα συμβεί και στον μπαμπά του, αλλά κάποιος χοντρός αρχηγός είπε να μειώσουν τους μισθούς όλων για να μην τους απολύσουν και κάποιος άλλος αρχηγός είπε να μην απολύσουν κανένα αλλά του είπε ο κολλητός του ο Μίμης ότι ψηφίζει «Παρών» οπότε όπως είπε η γιαγιά του φίλου του Μίμη θα γίνει ό,τι πει η Τρόϊκα.

Ο Μίμης αποχαιρετά κατά καιρούς κάποιον Μίμη που φεύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό για να εργαστούν και γίνονται μετανάστες σαν τους μετανάστες συμμαθητές που έχει στο σχολείο του και που, όπως είπε ο Μίμης ο διπλανός του, κάποιος βουλευτής ναζιστής θέλει να κάνουν μόνοι τους σε άλλες τάξεις μάθημα και όχι μαζί με τα Ελληνόπουλα και έβαλε τα κλάματα ο Μίμης που ετοιμάζεται να φύγει μετανάστης γιατί φοβάται μήπως τον βάλουν μόνο στο σχολείο στην Αυστραλία που θα πάει.

Ο Μίμης κοιτάζει τους γονείς του όταν συζητούν και απορεί με τις λέξεις: «Ευρώ», «σωτηρία», «δικαιοσύνη», «εξυγίανση», «ανάπτυξη», «κοινωνική συνοχή», «συνταγματικό τόξο», «τράπεζες», «χρηματιστήρια», «δημοκρατία», «θυσίες», «μνημόνια», «τρομοκρατία», «εφορία» και άλλες πολλές ακαταλαβίστικες.

Ο Μίμης κοιτάζει τους γονείς του μόνο να συζητούν και απορεί γιατί δεν κάνουν κάτι και όταν τους ρωτά, του απαντούν να μη μιλά.

Ο Μίμης ετοιμάζεται να πετάξει τον αϊτό του την Καθαρή Δευτέρα και οι γονείς του θέλουν να τον πετάξουν παρέα.

Ο Μίμης τους γυρίζει την πλάτη φωνάζοντας: «Αμόλα καλούμπα ρε Μήμη επιτέλους… !!!»

* Αμόλα καλούμπα: μην μένεις στάσιμος, προχώρα*

της Νάνσυ Πανταζή
πηγή:   sxoliastistisydras

Δεν υπάρχουν σχόλια: