Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Περι αρχαιοελληνικού χαιρετισμού..

 Αν ψάξετε την βιβλιογραφία - και υπάρχουν χιλιάδες τόμοι - των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, δεν θα βρείτε καμιά αναφορά στον γνωστό χαιρετισμό των ναζιστών. Καμιά εικόνα   εκείνης της εποχής δεν δείχνει παρόμοι χαιρετισμό.  Σε κανένα αγγείο, σε καμιά τοιχογραφία, σε κανένα πάπυρο.
 Η πρώτη αμφιλεγόμενη αναφορά είναι σε αγάλματα ρωμαίων αυτοκρατόρων. Πολλοί ιστορικοί βέβαια αυτή την έκταση του χεριού δεν την θεωρούν χαιρετισμό, αλλά αυτό σίγουρα αν συμβαίνει, συμβαίνει αρκετούς αιώνες μετά τον Λεωνίδα και τον Αλέξανδρο.
 Ισχυρή είναι και η άποψη ότι ο χαιρετισμός είναι σλαβικός και σημαίνει "από την καρδιά στον θεό". Μόνο που και σε αυτή τη περίπτωση, οι Σλάβοι, ύψωναν το αριστερό τους χέρι.
 Σε μια γραβούρα του 18ου αιώνα βλέπουμε για πρώτη φορά τον καλλιτέχνη Jacques-Louis David *να ζωγραφίζει - καλλιτεχνική αδεία - χαιρετισμό  Ρωμαίων στρατιωτών, που μοιάζει με τον χαιρετισμό των Ναζί και των σημερινών Νεοναζί. * άλλοι πίνακες, "ο θάνατος του Σωκράτη" "ο θάνατος του Μαρά" "Ναπολέων"..κλπ
 Ο πίνακας  "Oath of the Horatii" έδωσε την ιδέα σε αρκετούς καλλιτέχνες να τον αντιγράψουν. Γοήτευσε και τον Μουσολλίνι που στην εικόνα των Ρωμαίων στρατιωτιωτών να χαιρετούν με το χέρι προτεταμμένο τον αυτοκράτορα... "από την καρδιά μας στον αυτοκράτορα", θέλησε να τον επιβάλλει.... "από την καρδιά μας στον Μουσολλίνι..".
 Ζήλεψε και ο Αυστροεβραίος Adolph Hitler και τον επέβαλλε και σαν δικό του χαιρετισμό.. ""Deutscher Gruß" ή και "Hitlergruß" ("γερμανικός χαιρετισμός" & "χαιρετισμός του Χίτλερ" αντίστοιχα). 
 Δεν έμεινε πίσω ούτε ο Φράνκο στην Ισπανία, αλλά ούτε και ο "δικός" μας Μεταξάς στην Ελλάδα. Καθιερώνοντας έτσι τον χαιρετισμό αυτό σαν ένα σύμβολο του Φασισμού.
 Μέσα σε μια δεκαετία, η εικόνα της γκραβούρας του Jacques-Loui David - η πλάκα για τους Ναζί είναι ότι, μάλλον ήταν Εβραίος !!! -έγινε το σύμβολο του Φασισμού, του Ναζισμού, της μισαλοδοξίας, του ρατσισμού, αλλά και της βλακείας, όπως παραδέχτηκε ο Κατίδης!!!.
 Η ιστορία δηλαδή ψάχνει μεταξύ περισσότερο μεταξύ, ενός σλαβικού χαιρετισμού και μιας καλλιτεχνικής έμπνευσης του 18ου αιώνα ενός εβραικής καταγωγής ζωγράφου, και όχι στις ανοησίες που παράγουν οι νεοναζιστές και αναπαράγουν αφελείς ανιστόρητοι ελληναράδες-ελλαδέμποροι.

Ο Martin Winkler στο βιβλίο του "Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός. Κινηματογράφος, Ιστορία, Ιδεολογία" αναφέρει:
"Σε κανένα ρωμαϊκό έργο τέχνης -άγαλμα, νόμισμα ή ζωγραφική- δεν αναπαρίσταται ο χαιρετισμός που συναντάται στο Φασισμό, στον Εθνικοσοσιαλισμό ή σε κάποια άλλη συγγενή ιδεολογία. Επίσης είναι άγνωστος και στην Ρωμαϊκή Γραμματεία, δεν αναφέρεται από κανέναν αρχαίο ιστορικό. Ούτε στην περίοδο των Καισάρων, ούτε και στην ρεπουμπλικανική περίοδο."
 Martin Winkler  "Ο ρωμαϊκός χαιρετισμός. Κινηματογράφος, Ιστορία, Ιδεολογία" σελ. 22

 Oath of the Horatii" του Jacques-Louis David:
δείτε και  Ο ..σπαρτιάτικος ναζιστικός χαιρετισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: