Ο καθένας έχει βέβαια έχει τους δικούς του λόγους να σκηνοθετήσει ένταση. Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση, παραχωρεί λιμάνια, τράπεζες, επιχειρήσεις και ναυτιλιακές εταιρείες στην γείτονα. Την ίδια ώρα που μέσω των καναλιών της διαπλοκής, η Τουρκική γλώσσα κοντεύει να γίνει δεύτερη γλώσσα μας... την ίδια ώρα σκηνοθετούν ένταση και φόβο.
"Την ένταση και την συνεχή κλιμάκωσή της στις σχέσεις τους φαίνεται να έχουν επιλέξει μέσω των υπουργείων Εξωτερικών τους Ελλάδα και Τουρκία. Την ίδια στιγμή ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών περνούν... μια βόλτα από την περιοχή και (όλως τυχαίως) επιδίδονται στις πωλήσεις φρεγατών και ποιός ξέρει σε τι άλλου τύπου πολεμικό εξοπλισμό.
Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε. Η απάντηση του δεν ήταν και η πιο μετριοπαθής και όπως μας έχουν συνηθίσει όλες οι κυβερνήσεις της γείτονος χώρας ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι των προκλήσεων, τόσο καλά όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Η Τουρκία λοιπόν ανακοίνωσε ότι αμφισβητεί ότι υπάρχει υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο και ότι υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη. Επίσης, αναφέρει ότι αυτά που λέει η Ελλάδα δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο και ότι θα προσφύγει και εκείνη στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση στην απάντηση της Τουρκίας αλλά δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να προβλέψει κανείς τι θα λέει η απάντηση και πόσο "σκληρή και απειλητική" θα είναι όχι βέβαια για να τρομάξουν οι απέναντι αλλά για να τρομάξουν οι εδώ, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην εθνική απειλή, στα "ματωμένα χώματα" που τα επιβουλεύονται οι προαιώνιοι εχθροί και να ξεχάσουν (για λίγο, γιατί δεν ξεχνιούνται εύκολα) τα μεγάλα τους κοινωνικά προβλήματα.
Όταν τα εθνικά φρονήματα... και παραφρονήματα τονώνονται, όλο και κάποιος καλός κύριος από την Δύση έρχεται και σου προσφέρει μια καλή τιμή για εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείς σε ώρα ανάγκης ή και για να δείξεις πόσο μάχιμος είσαι στον απέναντι. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καλός κύριος από τη Δύση κάνει και τον μεσολαβητή για να λύσει το πρόβλημα και μετά να του χρωστάς χάρη.
Το βέβαιο είναι ότι αυτή την ένταση την επιλέγουν αυτοί που κυβερνούν για να εξυπηρετήσουν κάποιους από τους σκοπούς τους. Ποιοί είναι αυτόί; Η ιστορία του 20ου αιώνα είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις.
Β.Σ."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου