Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

H λίστα με τις λίστες - 4 νέες λίστες με μαύρο χρήμα


Λίστα Λιχτενσταιν.... λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Ολλανδίας.. 54.000 ονόματα... και ευθύνες σε κυβερνήσεις που τις έκρυβαν.....
Ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τη διερεύνηση ευθυνών για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και ο βασικός "ύποπτος"  πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι γνωρίζει τον "ενοχο", νέες φωτιές θ'ανάψουν τις επόμενες μέρες με τη δημπσιοποίηση στοιχείων από άλλες 4 λίστες καταθετών εξωτερικού
Πολιτικές περιπλοκές αναμένεται ότι θα δημιουργήσει η γνωστή από το 2007 "λίστα Λιχτενστάιν", για την οποία η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε επιμελώς φροντίσει να μη φτάσει ποτέ στα χέρια των ελληνικών αρχών.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η "λίστα Λουξεμβούργου", με ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιώνκαι τραπεζικών στελεχών που έχουν διοχετεύσει πολύ χρήμα σε τράπεζες και εταιρίες χαρτοφυλακίου του Μεγάλου Δουκάτου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ΣΔΟΕ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να "ξεσκονίσουν" τα στοιχεία των βρετανικών αρχών για Ελληνες κεφαλαιούχους που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε αγγλικές τράπεζες ή αγόρασαν τα τελευταία χρόνια ακίνηστα μεγάλης αξίας σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου - ακόμα και πύργους αριστοκρατών στο Γιορκσάιρ.
Μια άλλη κατηγοορία υπόπτων φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, είναι εκείνοι που περιλαμβάνονται στη λίστα των ολλανδικών αρχών με τους Ελληνες που έχουν διαθέτουν πανάκριβα σκάφη αναψυχής ελλιμενισμένα σε ολλανδικές μαρίνες, ή εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της χώρας.

Την... έθαψαν και την ξέχασαν
Από πολιτική άποψη, "βραδυφλεγής βόμβα" μπορεί να αποδειχθεί  η ξεχασμένη και επί χρόνια αποσιωπηθείσα "λιστα Λιχτενστάιν". 
 Περιλαμβάνει ονόματα μεγαλοκαταθετών διαφόρων εθνικοτήτων σε τράπεζες του Λιχτενστάιν. Εχει περιέλθει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πλήρωσε(!) μάλιστα 105 εκ. ευρώ σε πρώην τραπεζικό υπάλληλο για να την υποκλέψει.
Οι γερμανικές αρχές την αξιοποίησαν για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων, οι οποίοι αναγκάστηκαν τελικά να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους 1,3 δισ. ευρώ. Την παραχώρησαν μάλιστα σε κυβερνήσεις άλλων χωρών, προκειμένου να προχωρήσουν  κι εκείνες   στο κυνήγι των δικών τους φοροφυγάδων.
Μπορούσε να τη ζητήσει και να την παραλάβει και η Ελλάδα. Ομως, ενώ έγινε γνωστό ότι στη λίστα υπάρχουν πολλά πολλά ονόματα Ελλήνων - συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών,  η τότε κυβέρνηση Καραμανλήδεν έκανε καμία ενέργεια  για να δοθεί από τις γερμανικές στις ελληνικές φορολογικές και διωκτικές αρχές.

Μετά την ανακίνηση του θέματος στη Βουλή το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών.
Τα επόμενα δύο χρόνια το θέμα "ξεχάστηκε",  ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Θρυαλίδα
Στις 4 νέες λίστες που θα αποτελέσουν τις επόμενες εβδομάδες αντικείμενο σκανδαλολογίας, αποκαλύψεων και πολιτικών διαξιφισμών, περιλαμβάνονται συνολικά 5.200 ονόματα Ελλήνων, για τους οποίους υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, απόκρυψης εισοδημάτων και διακίνησης μαύρου χρήματος.
Σ' αυτούς θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση η εισαγγελική έρευνα και οι διασταυρώσεις στοιχείων που διενεργεί το ΣΔΟΕ.  Η πολιτική αντιπαράθεση θα "ανάψει", αν κατά τη διάκεια των ελέγχων διαρρεύσουν πληροφορίες για ανόματα πολιτικών που περιλαμβάνονται στις λίστες.

 Εκρυψαν 15 δισ. ευρώ
Οι έρευνες θα επεκταθούν πάντως πέρα από τον κύκλο αυτών των 5.200 "υπόπτων". Ο ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν το "ξεσκόνισμα" των στοιχείων για τις περιουσίες και τα εισοδήματα 54.000 Ελλήνων, που έβγαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.
Περίπου για τους μισούς από αυτούς (για 25.400 άτομα) έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσά που έστειλαν έξω δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αλλοι 6.300 έβγαλαν νόμιμα χρήματα. αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν στις έρευνες.
Υπολογίζεται ότι τα συνολικά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί είναι 15 δισ. ευρώ. Με τη νόμιμιμη φορολόγηση τους και τα πρόστιμα, το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 7 δισ. ευρώ.
πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: