Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Κυκλάδες: Σπάει ρεκόρ η "μαύρη εργασία"


 Τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και οι επιχειρήσεις να καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες κρίσης, αλλά η αδήλωτη (μαύρη) εργασία στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής ακμάζει διαγράφοντας αλματώδη άνοδο…
 
 Η πρώτη είδηση είναι ότι υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι. Οι επιχειρήσεις στην Πάρο που έχουν κλείσει ή υπολειτουργουν, είναι πολλαπλάσιες από πέρυσι.
 Όσες αγωνίζονται να επιβιώσουν, δεν καλύπτουν όχι μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. αλλά ούτε καν τις εισφορές των εργοδοτών προς τον ΟΑΕΕ!. 
 Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας ποικίλουν. 30% κατά τον ΙΟΒΕ 35% κατά το Υπουργείο Εργασίας.. πάνω από 50% για όσους ζουν, εργάζονται και συναναστρέφονται εργαζόμενους.
 Το απόλυτο σε εργαζόμενους που απασχολούνται ευκαιριακά, αναζητώντας μεροκάματα. Αρκετοί που έχουν ταμείο ανεργίας και δεν μπορούν να επιβιώσουν με τα 360 ευρώ, αναζητούν κάποιο "μαύρο μεροκάματο" όπου και σε όποια εργασία τους προσφερθεί. Φυσικά αδήλωτο, αλλοιώς για ένα μεροκάματο το σύστημα σε αποκλείει απο το ταμείο και το πενιχρό βοήθημα.
 Λίγα μεροκάματα σε οικοδομικές-επισκευαστικές εργασίες, ακόμα πιο λίγα σε αγροτικές - μάζεμα ελιών, καθαρισμοί κήπων κλπ - όλα αδήλωτα. 
 Εργασία σε super market με τετράωρη απασχόληση... μεταφορικές εταιρείες που παλιά γέμιζαν τα γκαράζ των πλοίων... υπολειτουργούν.. ο χειμώνας στο νησί φαντάζει πιο άγριος από ότι αναφέρουν οι προβλέψεις των μετερεωλόγων.
 Περίπου ίδια η κατάσταση σε όλη τη χώρα και αυτό οδηγεί σε οριστικό μαρασμό των ταμείων. Τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται καθημερινά... η δυνατότητα επιχορήγησης του από το κράτος - που με το κούρεμα εξαφάνισε 16δις μέσα σε μια βραδυά - ανύπαρκτη.. το μέλλον των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών μαύρο.. 
 Και μέσα σε αυτό το σκηνικό.. ένας υπουργός εργασίας που ¨κεφάτος γυρίζει από τον ... Βερόπουλο" - για να μην πώ κατι βαρύ - και αναγγέλει ότι έχει πρόγραμμα για 62.000 προσλήψεις σε προγράμματα.
 Προγράμματα-απάτη που στόχο έχουν να παρουσιάσουν αριθμούς με χαμηλότερο τον δείκτη ανεργίας.
 Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην Σύρο με τα προγράμματα του ΚΕΚ στην πληροφορική, όπου εργαζόμενοι "απασχολήθηκαν" για έναν μήνα σε μαθήματα πληροφορικής.
 Τους εδόθη - το καρότο - 500 ευρώ αμοιβή.. και διεγράφησαν από την κατάσταση του ΟΑΕΔ με τους ανέργους! - το μαστίγιο -
 Έχασαν τα προνόμια του μακροχρόνια άεργου, και όσοι έπαιρναν επίδομα έχασαν την δυνατότητα να συνεχίσουν να το παίρνουν! *
 Αυτό είναι ανάπτυξη!
   Βέβαια αν ήμασταν στο επίπεδο χωρών όπως η Γερμανία, όπου η ανασφάλιστη εργασία δεν ξεπερνά το 2,5%, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα στις πληρωμές τους, ούτε βέβαια θα έπρεπε να περικόψουν ποσά από τις συντάξεις.
 Στην Ελλάδα του "κεφάτου" Βρούτση, οι υπηρεσίες ελέγχου υποστελεχώνονται, καταργούνται, συγχωνεύονται... τα έσοδα μειώνονται... η μαύρη εργασία καθιερώνεται σαν επίσημος τρόπος εργασίας.. και μετά έχουμε τον Λοβέρδο - που απλά πέρναγε - να δηλώνει ότι "δεν υπάρχει σάλιο".. τον ανεκδιήγητο Ρ.Σπυρόπουλο να χαίρεται που "έκανε οικονομία!"... και τον Βρούτση να παίρνει πόζα για φωτογραφίες....

 * Με δυναμική παρέμβαση συγκεκριμμένων μελών του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι επανήλθαν στο καθεστώς της ανεργίας.. κάτι που όμως από όσο ξέρουμε δεν συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: