Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα πράττει


Παρακολούθησα (όσο άντεξα) την Κυριακή την συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης. Δεν γνωρίζω αν αυτός ο άνθρωπος στο μέλλον  θεωρηθεί καλός ή κακός υπουργός είμαι σίγουρος όμως ότι εκεί που θα διαπρέψει και θα μείνει στην ιστορία είναι στην εύρεση λέξεων και εκφράσεων που παραποιούν την πραγματική σημασία των πράξεών του.

Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε συνταξιούχο πως λέγεται η μείωση της σύνταξής του, θα σου απαντήσει απερίφραστα  κλοπή. 
Και πράγματι, αν κάποιος πλήρωνε  επί τριάντα πέντε χρόνια  και το κράτος του παίρνει τα τρία τέταρτα της σύνταξής του βίαια (αδιαφορώντας αν έχει την δυνατότητα να ζήσει την οικογένειά του) στερώντας του ταυτόχρονα τα φάρμακά και την περίθαλψη για τα οποία συνεχίζει να πληρώνει, τότε κατά την δικήν μου άποψη αυτό δεν είναι κλοπή, είναι ληστεία.
Αυτό λοιπόν που όλοι μας το λέμε κλοπή ή ληστεία, ο υπουργός εργασίας το βάπτισε «προσαρμογή συντάξεων» και μη φανταστείτε ότι δίστασε ή κοκκίνισε. 
Όοοχι το είπε με ύφος χιλίων καρδιναλίων νομίζοντας  ότι απευθύνεται σε ηλίθιους.
Να,  είπα, γιατί τις τελευταίες μέρες συνελήφθησαν στο νησί μας  μια «γνωστή» γυναίκα που έκλεβε χρήματα  και αντικείμενα στις περιοχές του Αγίου Γεωργίου και του Ξηροκάμπου και ένας «γνωστός» 62άρης,  παπάκια και μοτοσικλέτες. 
  Έκλεβαν;……δεν έκλεβαν…..  κατά το κύριο Βρούτση προσάρμοζαν τα οικονομικά τους και την κινητή τους περιουσία σύμφωνα με τα οικονομικά και την κινητή περιουσία των θυμάτων τους. 
Προσαρμογή; υπάρχει τέτοιο αδίκημα; Δεν υπάρχει…..ελεύθεροι.

Οι συντάξεις του Γενάρη στάλθηκαν χωρίς την αποφασισμένη νέα  περικοπή. Την αιτία βέβαια δεν μας την είπε. Δεν πρόλαβαν; το ξέχασαν; έχει σημασία; 
Σημασία έχει,  ότι  ο υπουργός αποφάσισε «την αναλογική παρακράτηση του επιπλέον ποσού στις συντάξεις του επόμενου τετράμηνου». Είπε δε με περίσσεια μετριοπάθεια «Το υπουργείο Εργασίας»,  ο υπουργός, δηλαδή ο ίδιος, «έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο».
 Έλα όμως που η μέθοδος του αφέντη και του  δούλου (την οποία οσμίζομαι) είναι γνωστή και  η πρόθεσή του να αισθανθούμε ανακούφιση και ευγνωμοσύνη όταν τελειώσουν οι δόσεις τον Ιούνιο, λέγεται κοροϊδία.
Θα έδειχνε το κοινωνικό του πρόσωπο αν έλεγε σε όλα τα συνήθη υποζύγια,   «καλά πληρώνετε τόσα χρόνια, ήλθε η ώρα να πληρώσουν και κάποιοι άλλοι» όμως ποιος έχασε την κοινωνική του ευαισθησία για να την βρει εκείνος;

  Παρουσιάζει ενδιαφέρον η άποψη του υπουργού για το τι σημαίνει ισορροπία στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει πόσα πλήρωνε ο κάθε  ασφαλισμένος, για πόσο διάστημα και πόσα χρήματα κατέβαλε εφάπαξ για να βελτιώσει την σύνταξή του. 
Αυτές οι «λεπτομέρειες» χρειάζονται δουλειά, κόπο και ικανότητες για να εφαρμόσεις αυτά που εφαρμόζονται σε όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου και το σημαντικότερο «δεν πουλάνε». Είναι πιο εύκολο και πιο πιασάρικο να πεις   «δεν θα ξαναϋπάρξουν ανισορροπίες στο ύψος των επικουρικών συντάξεων» από το να πεις ότι το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι ανάλογο με το ύψος των εισφορών. Τι θες εσύ μπελάδες…….
Το ακούει η κυρία Πουλχερία (τυχαίο όνομα)  και λέει «μπράβο στο υπουργό  μας,  καλά να τους κάνει» (διαίρει και βασίλευε)  …... διαβεβαιώνει μάλιστα ότι για τις επικουρικές συντάξεις επιδίωξη του υπουργείου είναι να «υπάρξει νοικοκύρεμα και τάξη παντού»  (νέα μπράβο από την κυρία Πουλχερία) εφαρμόζοντας και εδώ την εύκολη λύση, όχι την δίκαιη. 
Την πολιτικάντικη.   Αντί να στείλει στη φυλακή όσους διαχειρίστηκαν χωρίς νοικοκυριό και τάξη τα προβληματικά επικουρικά,  εκμεταλλεύεται τα αποθεματικά των υγειών και εξομοιώνει όλες τις συντάξεις προς τα κάτω κάνοντας πολιτική με «ξένα κόλλυβα» αδικώντας αυτούς που πλήρωναν και ρύθμιζαν τις παροχές του επικουρικού τους ταμείου σύμφωνα με τις δυνατότητες του.
Αξίζει να θυμίσω ότι στα επικουρικά ταμεία συνεισέφεραν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και δεν μπορώ να καταλάβω από πιο «παράθυρο» μπήκε το κράτος σε ξένα χωράφια.
  
Ανησυχητική είναι η δήλωσή του ότι «το 2013 είναι το έτος του νοικοκυρέματος». Αφού παραδέχτηκε ότι το 2012 πάρθηκαν «δύσκολες, επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις»  αναγνώρισε ότι «υπήρξαν αδικίες κατά την προσαρμογή των συντάξεων».
Ωχδεν γνωρίζω τι σκέφτεστε εσείς, εγώ πάντως αντιλαμβάνομαι την «προσαρμογή» σαν προάγγελο νέων περικοπών στις συντάξεις.    . Μετά από τόσες και τέτοιες περικοπές ακόμα δεν καταφέραμε να νοικοκυρευτούμε; 
 Τι είδους αδικίες έγιναν στην προσαρμογή των συντάξεων; Έχετε δει εσείς από τον υπουργό εργασίες αποφάσεις και μέτρα που να έχουν ευκρινή τα όρια του λογικού από το παράλογο, του δίκαιου από το άδικο; 
Πως λοιπόν να του έχεις εμπιστοσύνη όταν έχει δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξή του ότι «δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να παίρνει 593€ και να υπάρχουν συνταξιούχοι που να παίρνουν 1400€ κατώτερη σύνταξη».  Για αυτό σας λέω ανησυχώ……

Όταν ρωτήθηκε σχετικά για τον κατώτατο μισθό, αναγνώρισε ότι αυτός είναι χαμηλός, προσθέτοντας πάντως ότι «η κυβέρνηση διασφάλισε ότι το επίπεδό του δεν θα μειωθεί». Προσέξατε την έκφραση;  «διασφάλισε ότι δεν θα μειωθεί»  
Σας είπα  ο άνθρωπος είναι μάστορας των λέξεων. 
Θέλει να μας πείσει ότι για να διασφαλιστεί ο κατώτατος μισθός φτώχιας,  πρώτο, η κυβέρνηση και ο ίδιος αντιστάθηκαν, δεύτερο μας προειδοποιεί ότι υπάρχουν πιέσεις για χειρότερα σενάρια και τρίτο επιχειρεί να μας «κόψει τον βήχα» για τυχών αυξήσεις.

Την ίδια ώρα βέβαια ψάχνονται για νέα χαράτσια,  αυξάνουν τις υποχρεώσεις των Ελλήνων προς το κράτος, οι δόσεις των δανείων των αδιάκοπα επιδοτούμενων τραπεζών τρέχουν  και όλοι μας πια κινδυνεύουμε από το άγχος και το στρες. 
Ο τύπος καθημερινά βρίθει από θανάτους ταλαιπωρημένων Ελλήνων από ανευρύσματα, ανακοπές,  εγκεφαλικά και αυτοκτονίες.  
Αυτά θα πρέπει να απασχολήσουν την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό εργασίας γιατί ωραία τα λόγια και οι συνεντεύξεις,  πρέπει όμως να κοιτάξουν και την ανθρώπινη ζωή, εκτός και εάν  θεωρούν ότι αυτά τα ανθρώπινα δράματα οφείλονται σε πληθυσμιακές προσαρμογές και όχι στην εγκληματική πολιτική τους.-

Αντώνης Σολάρης για  cyclades24

Βέβαια αυτά που περιέγραψε ο Νικολόπουλος για Σαμαρά και Βρούτση.. τα λέει ΟΛΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: