Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσιογραφία, pay rolls και copy paste

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Πόσο περήφανοι είναι οι Έλληνες δημοσιογράφοι για την εικόνα που μερίδα τους (όχι μικρή) παρουσιάζει; Το ρεπορτάζ του Reuters για τη διαπλοκή εξουσίας - ΜΜΕ (πέσαμε από τα σύννεφα), ο τρόπος παρουσίασης του σίριαλ της προφυλάκισης Λαυρεντιάδη και το πέταγμα στα ψιλά έως τη σχεδόν αποσιώπηση του πνιγμού 25 ανθρώπων στα νερά της Λέσβου, είναι τρεις μόνον ενδεικτικές περιπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας.

 Θυμάμαι, τότε, τις έξαλλες κραυγές παραγόντων της ενημέρωσης για την επέλαση του Κοσκωτά στον χώρο των ΜΜΕ.

Τώρα, το «Βήμα της Κυριακής» (που και τότε είχε πρωταγωνιστήσει στις αποκαλύψεις) γράφει για λίστες με ονόματα πολιτικών και δημοσιογράφων που βρέθηκαν ανάμεσα στα έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν στο σπίτι του κ. Λαυρεντιάδη. Υπάρχουν λοιπόν pay rolls; Μένω ενεός!
 Τότε, στο Ειδικό Δικαστήριο, όλοι οι μεγαλοεκδότες έκαναν μεγαλοπρεπείς κωλοτούμπες και κατέθεταν τα αντίθετα από αυτά που έγραφαν οι υποτακτικοί τους, διότι ήθελαν πια να αθωωθεί ο παρών - απών Αντρέας Παπανδρέου (μιας και είχαν εξασφαλίσει ότι ο ενοχλητικός Κοσκωτάς θα επανερχόταν στα κιλά του).
Διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι ο ομογενής τραπεζίτης, πρώην καλλιτέχνης ελαιοχρωματιστής, ήταν συγκριτικά ένας φουκαράς που πλήρωσε με πολύχρονη φυλάκιση τα 41 δισ. δρχ. τα οποία λείπανε από το ταμείο της Τράπεζας Κρήτης (ενώ μόνον ένα τμήμα πήγε στην τσέπη του).
Αλλά ακόμη και τα 41 δισ. δρχ., 120 περίπου εκατομμύρια ευρώ, φαντάζουν ψίχουλα μπροστά στα ποσά που αποκαλύπτονται καθημερινά ότι κυκλοφορούν ποικιλοτρόπως στα φιλικά προς την εκάστοτε εξουσία ΜΜΕ.

  Και ωχριούν μπροστά στα ποσά (700 εκατ. ευρώ) που φέρεται ότι διακινούσε ο Λ. Λαυρεντιάδης από την  Proton Bank προς ανενεργές εταιρείες δικών του συμφερόντων ή για την  αγορά του όλου ή μέρους μέσων ενημέρωσης, με τη συνέργεια του καταζητούμενου (υποτίθεται) Πέτρου Κυριακίδη και συγγενών του.
 
Το χρυσό ράντσο
Και νά που η περήφανη ελληνική δημοσιογραφία, κυρίως η τηλεοπτική, παρουσιάζει τον κ. Λαυρεντιάδη περίπου ως έναν άνθρωπο που η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και το ΕΣΥ δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Κι έτσι, παραθέτουν τις εκούσιες μετακινήσεις του συλληφθέντος Λαυρεντιάδη ως μια ταλαιπωρία (από τον Ευαγγελισμό στο Ψυχιατρείο και από το Ψυχιατρείο στον Ερυθρό Σταυρό και πάλι πίσω στον Ευαγγελισμό όπου «δεν του δώσανε και κρεβάτι και τον είχανε σε ράντσο»).
 
Ένας βασιλιάς των ΜΜΕ σε ράντσο;
Απορείτε; Για να θυμίσω πού κινήθηκε ο κ. Λαυρεντιάδης (ο οποίος  είχε βραβευτεί κιόλας από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία για τις οικονομικές του επιτυχίες), παραθέτω την παρουσία του μαζί με την οικογένεια Κυριακίδη -μόνο στα ΜΜΕ- έως και πρόσφατα:
 

Στον «Πήγασο» της οικογένειας Μπόμπολα (12,22%), στο 33,3% του «Ποντικιού», στην «Ελευθεροτυπία» προτού κλείσει (9,62%), στις εφημερίδες «Athens News», «Espresso», «Espresso Κύπρου», «Σφήνα», «City Press», «Ισοτιμία», στα περιοδικά «Free», «Jolie», «Olive», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Flash (100%), Σκάι 100,3 (10%) και  RED (10%), στον ιστότοπο flash.gr, στους τηλεοπτικούς σταθμούς Sport TV ΔΕΚΑ, Σκάι TV (10%), και στο 50% του περιοδικού «Επίκαιρα».
 

Όταν η ιστορία άρχισε να κακοφορμίζει, άλλα μέσα τα πούλησαν κοψοχρονιά, άλλα τα έκλεισαν και σε άλλα αγνοείται απλώς η τύχη τους…
Και ρωτώ ως γραφικός και απροσάρμοστος:
Για τα πλείστα ΜΜΕ το μόνο που έκανε εντύπωση ήταν το ράντσο;
Θα συνέβαινε το ίδιο με οποιονδήποτε κρατούμενο ακόμη και για πλημμέλημα; ‘Η ο μέτοχος, τέως ή νυν, έχει ασυλία;
Βεβαίως, να είστε σίγουροι ότι θα βρεθεί «παράθυρο» και έτσι σύντομα* θα έχουμε πάλι ανάμεσά μας (στον πλανήτη Γη) τον κ. Λαυρεντιάδη, ελεύθερο, όπως ο κ. Χριστοφοράκος και οι εταίροι του κ. Ψωμιάδη στην Aspis Bank και πάει λέγοντας.

 Ήδη, με το που πάτησε το πόδι του στον Κορυδαλλό, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης, διότι «τα σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζει καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή του στο κελί»!
 
Η έρευνα του Ρόιτερς
Είναι λοιπόν ν’ απορείς που δεν απήντησε στην έρευνα του Reuters για τη διαπλοκή ο κ. Ψυχάρης (στον οποίο δεν είχε επενδύσει ο κ. Λαυρεντιάδης) ή που η άποψη της οικογένειας Μπόμπολα είναι πως ποτέ δεν ζήτησαν χάρες από τις ελληνικές κυβερνήσεις;
 

Ίσως να είναι κι έτσι αν κρίνουμε από το πώς οι εκτελεστές των Μνημονίων (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Βενιζέλος, Σαμαράς και Κουβέλης) τρέχουν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία δανειστών, αλλά και ντόπιων επιχειρηματιών προτού καν το ζητήσουν. 
Το είπε δυστυχώς γι’ αυτούς έως και η τρόικα.
Φυσικά, θα μάθουμε ότι «το Ρόιτερς εξυπηρετεί ανθελληνικά συμφέροντα, που στόχο έχουν να βυθίσουν στην ανυποληψία τη χώρα» κ.λπ. κ.λπ.
 Άργησε κιόλας ο Σίμος.
 

Τέλος -αλλά όχι έσχατο-, το ρεζιλίκι, η χυδαία απανθρωπιά των μεγαλύτερων ιδιωτικών μέσων της χώρας.
 Ατέλειωτα ρεπορτάζ (δανεικά ή κλεψιμαίικα) για την τραγωδία στις ΗΠΑ με τον ψυχάκια που, αφού σκότωσε την οπλομανή μάνα του, δολοφόνησε 20 παιδιά και 6 δασκάλες.
Εντάξει, δεν περίμενα να στείλουν δημοσιογράφους στις ΗΠΑ να δουν με την ελληνική ματιά την παράνοια της οπλοκατοχής και των συνεχών ομαδικών σφαγών συνήθως ανυπεράσπιστων παιδιών.

Αλλά ώς τη Λέσβο κόστιζε πολύ να πάνε; Κατά σύμπτωση, κι εκεί χάθηκαν, πνίγηκαν, 25 ψυχές, αλλά τα παιδιά ήταν μόνο δύο.
Τούτοι, όμως, οι δικοί μας νεκροί δεν ήταν άριοι, καλοταϊσμένοι Δυτικοί που παίζουν με όπλα αντί με κούκλες ή με μπάλες. Ήταν, όπως είπε η παρουσιάστρια των ειδήσεων στην ΕΤ 3, «λαθρομετανάστες».

Όχι, δεν μπορεί να ήταν πολιτικοί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, έστω οικονομικοί πρόσφυγες από μια πατρίδα που τα παγκόσμια αφεντικά την έκαναν λιώμα, τόσο που η σφαγή στο Κονέκτικατ να μοιάζει πταίσμα για τους εραστές της στατιστικής. 
Όχι, αυτοί οι μεγάλοι δημοσιογράφοι ξέρουν: είναι λαθρομετανάστες.  Και θαρρείς και η άποψη πέρασε σχεδόν παντού με copy paste…
H ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: