Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Βράζει η ΣΥΡΟΣ από την μετατροπή του Νεωρείου σε ΕΟΖ


 Φέρνουν ιδιώτη-εργολάβο στο Νεώριο και απαξιώνουν τους εργαζόμενους

Μετά τη μίσθωση ρυμουλκών από ιδιωτικές εταιρίες (διαβάστε εδώ ρεπορτάζ), τώρα φέρνουν και Ρουμάνους στο Νεώριο για την επισκευή του πετρελαιοφόρου Skopelos το οποίο βρίσκεται από χθες στη δεξαμενή του ναυπηγείου.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, το προσωπικό του Νεωρίου, προγραμματίζεται να έχει μικρό μερίδιο στις εργασίες επισκευής που θα γίνουν στο πλοίο. Τον κύριο όγκο των εργασιών θα αναλάβει εργολάβος, ο οποίος απασχολεί Ρουμάνους!
Δεν πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται πρώτη φορά στο ναυπηγείο. Αντίθετα, έχει συμβεί αρκετές φορές στο Νεώριο, το βασικό σκέλος των επισκευαστικών εργασιών στα πλοία, να το αναλαμβάνουν εργολάβοι που συνήθως απασχολούν αλλοδαπούς και να μένουν ανενεργοί οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου.
skopelos petrelaioforo
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, αφενός η διοίκηση του Νεωρίου έφερε ρυμουλκά από τον Πειραιά για το δεξαμενισμό του Skopelos, ώστε να μην πληρώσει υπερωρίες στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα ρυμουλκά που έχει στη δύναμή του το συριανό ναυπηγείο. Και αφετέρου, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με εργολάβο που απασχολεί Ρουμάνους για να εκτελέσουν τις εργασίες επισκευής του πλοίου, απαξιώνοντας το προσωπικό του Νεωρίου.
Κατά τα άλλα, έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 4,5 μήνες, ενώ τους χρωστάει υπερωρίες από τον Οκτώβριο του 2011.

Ανακοίνωση σε βάρος της διοίκησης του Νεωρίου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, κατηγορώντας την ότι απειλεί τους εργαζόμενους και τους χρησιμοποιεί για να εκβιάσει καταστάσεις, σε μια προσπάθεια να πετύχει συμφωνίες για κρατικές εργολαβίες. 
 Ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διαβάστε την ανακοίνωση:
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των "διοικούντων" του Ναυπηγείου να δοθεί μια μάλλον ανύπαρκτη εικόνα συναίνεσης των εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί στο ΝΕΩΡΙΟ της Σύρου, οι τελευταίες  εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι και μόνο αυτοί έχουν καταστεί οι αρνητικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την κατάφωρα εκφοβιστική προσπάθεια χειραγώγησης τους.
Ως γνήσιος εκπρόσωπος της πιο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης της Ευρώπης η διοίκηση του ναυπηγείου προσπαθεί να πετύχει την ανάθεση κρατικών εργολαβιών απειλώντας έμμεσα με κλείσιμο του ΝΕΩΡΙΟΥ και να εκβιάσει τους εργαζόμενους, όταν εκείνοι απαιτούν την τήρηση από την Εταιρεία των νόμιμων υποχρεώσεων της , με απειλές περί συνεργασίας με εξωτερικά συνεργία για την εκτέλεση εργασιών που μέχρι τώρα εκτελούνταν από μόνιμους εργαζόμενους.
Η ενέργεια της ανάθεσης της ρυμούλκησης σε πλοία ιδιωτικής εταιρείας ύστερα από την έκφραση του δικαιολογημένου αιτήματος από την πλευρά των πληρωμάτων των εταιρικών ρυμουλκών για την καταβολή έστω και ενός ελάχιστου μέρους από τις υπερωρίες αποτελεί μια ακραία πράξη απαξίωσης προς εκείνους οι οποίοι έμπρακτα στηρίζουν το Ναυπηγείο προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε αυτό συχνά εκ των πραγμάτων δωρεάν.
Η σιωπή από εδώ και πέρα από όπου και να προέρχεται αποτελεί συνενοχή και αποδοχή των πρακτικών της διοίκησης και οφείλουν όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση είτε είναι οι τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε ο Δήμος είτε οποιοσδήποτε άλλος φορέας.

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΟΥ

¨Η διοίκηση του Νεωρίου προσπαθεί να εφαρμόσει τη δικής της ΕΟΖ¨  Λέει σε ανακοίνωσή του ο Γ.Πάπιτσης.


Κύριοι,
Η πράξη σας αυτή που σήμερα επιτελέσατε κρίνεται ακραία, απαράδεκτη, αντιεργατική και μας βρίσκει απέναντι σας και πλάι στους εργαζόμενους τους οποίους εμπαίζεται συνεχώς, παρά την τυφλή συμπαράσταση στην επιχείρηση που επέδειξαν διαχρονικά, παρά την υπομονή η οποία κατ ανάγκη εξαντλείται πολλές φορές, όταν έχεις να θρέψεις μικρά παιδιά, να τα στείλεις σχολείο, να πληρώσεις ενοίκια, χαράτσια, όταν πρέπει να ζήσεις.
Όλοι γνωρίζουμε καλά την πορεία αυτής της Επιχείρησης, η οποία ήταν η καρδιά και ο πνεύμονας της Σύρου, σήμερα όμως δεν είναι πλέον, με τις πράξεις και τις ευθύνες σας την οδηγήσατε στο μαρασμό, την καταντήσατε αφερέγγυα στους πελάτες σας και οδηγήσατε το προσωπικό στην γωνία και την αγωνία, στο φόβο της ανεργίας και στον ψυχολογικό πόλεμο, οι Εργαζόμενοι του Νεωρίου δεν το αξίζουν.
Συμπαρασταθήκαμε πολλές φορές σαν Δημοτικό Συμβούλιο στην Επιχείρηση, το ίδιο και οι Κοινωνικοί Φορείς του Νησιού, οι εργαζόμενοι ήταν πλάι σας και ο Συριανός Λαός επίσης με την πράξη σας αυτή να φέρεται ρυμουλκά εκτός Σύρου αντί να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις σας, οδηγείστε στη μοναξιά σας, η Σύρα που δίδαξε την πρώτη απεργία, δεν ανέχεται μηχανισμούς και συστήματα διάσπασης, φίμωσης, απεργοσπάστες και ότι άλλο εσείς έχετε κατά νου.
Πριν είναι αργά επανορθώστε και αντί για τους εκβιασμούς των απολύσεων ζητήστε συγνώμη για το τραγικό σας λάθος, όσο είναι ακόμη καιρός, τα Σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, αλλά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες Ελέγχου, πρέπει να πάρουν επίσημη θέση και να καλύψουν τους Εργαζόμενους που είχαν το θάρρος να απαιτήσουν τις Υπερωρίες του Οκτώβρη, του Νοέμβρη, του Δεκέμβρη του 2011 ένα χρόνο μετά, εξαντλώντας τα περιθώρια και την υπομονή τους.
Είχαν το θάρρος να ζητήσουν απαιτήσεις δεδουλευμένων που φτάνουν από 8.000 έως 10.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο, που σημαίνει ότι δανείζεστε άτοκα από τους εργαζόμενους ένα ποσό των 3.500.000 ευρώ το οποίο έχει και αυξητική τάση.
Κύριοι,
Χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές οι Εργαζόμενοι για να πάρει Δημόσιες δουλειές η Επιχείρηση, είναι γνωστό σε όλους, αξιοποιώντας τους πιέζατε κυβερνήσεις, υπουργούς, βουλευτές, έμεναν απλήρωτοι για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση πολλές φορές, πολλές δουλειές οδηγήθηκαν στην αδελφή επιχείρηση στην Ελευσίνα, οι πράξεις σας είναι ανάλογες με τα συμφέροντα σας και σήμερα φθάσατε στην επαίσχυντη αυτή πράξη αδίστακτοι και απαράδεκτοι, επανορθώστε και σύντομα.
Ακούγεται ότι έρχονται και συνεργεία εκτός Ελλάδος για να εξασφαλίσετε φτηνά εργατικά χέρια και ανασφάλιστη εργασία, μην τραβάτε το σχοινί δεν αντέχει άλλο, το Ναυπηγείο στηρίχτηκε πάντα στο εξειδικευμένο και υπεύθυνο προσωπικό του, αξιοποιείστε το, χρειάζονται και από μέρους σας σοβαρές και υπεύθυνες επαγγελματικές και επιχειρηματικές κινήσεις.
Το Νησί στην κρίση που ζει χρειάζεται Εργασιακή Ειρήνη, μεθοδικότητα, υπεύθυνους χειρισμούς, Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και στήριξης της Απασχόλησης και όχι φοβέρες, αυταρχισμό, διώξεις, απολύσεις, προσέξτε τις κινήσεις σας, εμείς δεν απειλούμε αλλά προτείνουμε άλλους σοβαρούς και υπεύθυνους χειρισμούς, από εσάς εξαρτάται.
Σας καλούμε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι και όχι απέναντι δώστε λύση στο θέμα και αλλάξτε τακτική αυτή των άκρων δεν ωφελεί, η σημερινή συγκυρία, η Εθνική και Διεθνής κρίση δεν πρέπει να αξιοποιείται από μέρους σας για την εφαρμογή μεθόδων ανάρμοστων στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, δεν πρέπει μονόπλευρα τα βάρη και οι ευθύνες να πέφτουν στους εργαζόμενους, δεν το αντέχουν, αλλά κύρια δεν τους αρμόζει γιατί σε αυτούς στηρίζεται το διεθνές Κύρος και το Όνομα του Νεωρίου, η αφερεγγυότητα ανήκει σε σας.

 Πάπιτσης Γιώργος
 ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 Ταβουλάρης: Νεώριο και Ελευσίνα θα εκπνεύσουν


tavoularis nikosΤον «κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου κρούει με επιστολή του προς τον ειδικό συντονιστή της κυβέρνησης για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, Νίκο Αναστασόπουλο, ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης. Ο μεγαλομέτοχος του Ομίλου, για πρώτη φορά, παραδέχεται δημόσια ότι τα δύο ναυπηγεία απειλούνται με λουκέτο λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Σε επιστολή του που αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική», ο κ. Ταβουλάρης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια «δυσλειτουργία» που προδικάζει, κατά την άποψή μας, ότι τα Νεώριον/Ελευσίνα θα «εκπνεύσουν» πριν καταλήξετε στις προτάσεις σας, εγκριθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και λάβουν μορφή είτε υπουργικών αποφάσεων (οπότε εμπλέκονται εκ των πραγμάτων υπηρεσίες - πρωταθλητές της γραφειοκρατίας) είτε νομοθετικών ρυθμίσεων (εφόσον απαιτούνται)».
Αναλύοντας τις αιτίες που τον οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα, ο κ. Ταβουλάρης σημειώνει: 
«Ο φόβος μας αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη μας παραπέμπουν στο συντονιστή για όλα τα θέματα. Και τα σωματεία μας δέχονται τις ίδιες παροτρύνσεις».
Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο κ. Ταβουλάρης, υπάρχουν προβλήματα ζωτικής σημασίας που έχουν «παρκάρει» από μακρού χρόνου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε διάφορες υπηρεσίες και οι οποίες δηλώνουν ότι δεν έχουν υπουργικές οδηγίες, οι δε υπουργοί παραπέμπουν στο συντονιστή.
«Είναι επομένως ορατός ο κίνδυνος ότι, όταν καταλήξετε, όπως πιστεύομε, σε ορισμένα συμπεράσματα και προτάσεις, να μην υπάρχουν ναυπηγεία για να «σωθούν». Το θέμα χρόνου που «εμείς» διαθέτουμε για την επίλυση των προβλημάτων μας, έχει προ πολλού εξαντληθεί. Και το γεγονός αυτό δεν έχει ακόμα συνειδητοποιηθεί από αρμόδιους υπουργούς».
Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Ταβουλάρης εκφράζει το φόβο του ότι είτε δεν υπάρχει πολιτική βούληση για διάσωση ή δεν έχει γίνει αντιληπτή η ύπαρξή της (της βούλησης) από όλους. Καλεί επίσης τον κ. Αναστασόπουλο να περισώσει ό,τι έχει απομείνει σήμερα από την άλλοτε κραταιά ναυπηγική βιομηχανία.
Βολές κατά των κυβερνήσεων
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ομίλου Νεώριον δεν ξεχνά να ξιφουλκήσει κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.
Αφού κάνει λόγο για απουσία οποιασδήποτε εθνικής πολιτικής για το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, επισημαίνει: «Οι ''συναρμόδιοι'' δεν έδωσαν σημασία στις προτάσεις μας, το κυριότερο όμως, δεν έλαβαν οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 Η «συναρμοδιότητα» χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την αποφυγή ευθυνών ή τυχόν ευθυνών. Σε δύο περιπτώσεις υπήρξε παρέμβαση από πλευράς πρωθυπουργού (πρώην) και υπήρξαν και για ορισμένα επιμέρους θέματα επιτροπές, οι οποίες συστάθηκαν, αλλά ποτέ δεν κατέληξαν», και προσθέτει:
«Το συμπέρασμά μου, από υπεύθυνη εμπειρία δεκαετιών στο ναυπηγοεπισκευαστικό χώρο, είναι ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα οι «συναρμόδιοι» ασχολήθηκαν σοβαρά με το σύνολο του προβλήματος. 
Οι λύσεις που δόθηκαν από το 1995 και εντεύθεν ήταν αποσπασματικές, αντιφατικές και κατεξοχήν πυροσβεστικού χαρακτήρα. Λύσεις που δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι έλυναν».
Οι προτάσεις
Σημειώνεται ότι ο κ. Ταβουλάρης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας των Ναυπηγείων του ομίλου Νεώριον με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 
Στις αρχές του 2012, με επιστολή του προς την κυβέρνηση, ο όμιλος Νεώριον δεσμευόταν να αναλάβει πρωτοβουλία επαφών με την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και σημείωνε:
 «Η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ θα κατευθύνει παραγγελίες πολεμικών πλοίων και εμπορικών, που δηλώνει ότι διαθέτει, στον όμιλο, με αντάλλαγμα την απασχόληση πλεονάζοντος προσωπικού των ΕΝΑΕ για την εκτέλεση των παραγγελιών στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας/Σύρου».
Και αυτό λόγο της απαγόρευσης, που έχει επιβληθεί έπειτα από συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχουν τη δυνατότητα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να αναλάβουν οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν των έργων για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
πηγή: naftemporiki.gr

Ρεπορτάζ από cyclades24

Δεν υπάρχουν σχόλια: