Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Υπέρβαση έως και 270% στα μυστικά κονδύλια του υπ.Εξ.!

ΝΑΙ !! ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 
Μείζον ζήτημα πολιτικό, τήρησης της νομιμότητας και ηθικής τάξης προκύπτει για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε 14 έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι επί πρωθυπουργίας και υπουργίας του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών τα μυστικά κονδύλια αυξήθηκαν έως 270% πάνω απ’ ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός!
Η εξέλιξη των απορρήτων δαπανών του υπ. Εξωτερικών από το 2009 είναι
εντυπωσιακή, καθώς δόθηκαν ως τώρα σχεδόν 180 εκατ. ευρώ, ενώ προϋπολογίζονταν 70 εκατ. Και όλα αυτά σε περίοδο άγριας περικοπής μισθών και συντάξεων
Εμμέσως πλην σαφώς ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την δικαιοσύνη και τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης να παρέμβουν, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς και τη δικαιοσύνη, καθώς υπάρχει "ζήτημα ηθικής τάξης, ζήτημα πολιτικό, καθώς και ζήτημα τήρησης της νομιμότητας". Σημειώνεται ότι από το 1999 συστηματικά οι απόρρητες δαπάνες του υπ. Εξωτερικών υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό (από 9 έως 27 εκατ.), όμως ποτέ δεν έφθασαν σ’ αυτό το ύψος.

2011: Ζήτησαν 34 εκατ., πήραν ήδη 43…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ οι μυστικές δαπάνες του υπ. Εξωτερικών:
* 2009: αύξηση 210%. Είχαν προϋπολογιστεί 18,5 εκατ., και εκταμιεύθηκαν τελικά 57.207.140, δηλαδή 38.707.140 περισσότερα.
* 2010: αύξηση 270%. Είχαν προϋπολογιστεί 18 εκατ., και εκταμιεύθηκαν τελικά 68 εκατ., δηλαδή 50 εκατ. περισσότερα.
* 2011: αυξήθηκαν και στον προϋπολογισμό κατά 90% (είναι 34.150.000) "για να μην κουράζονται στις υπερβάσεις και στις μεταφορές κονδυλίων". Όμως ήδη έχουν εκταμιευθεί 43 εκατ. "και με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπερβούν ξανά τα 60 εκατ.".
"Σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τον λαό μας, σε μια περίοδο όπου όλα τα υπουργεία καλούνται να μειώσουν τις προϋπολογισθείσες δαπάνες μειώνοντας δραματικά δαπάνες άκρως απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή, στο υπουργείο Εξωτερικών λεφτά υπάρχουν. Όχι βέβαια για τις πρεσβείες μας, που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα ή τα συνεργεία καθαρισμού. Όχι για το διπλωματικό σώμα, που έχει υποστεί οδυνηρές περικοπές στα εισοδήματα και στις αποζημιώσεις. Αλλά λεφτά υπάρχουν πολλά στα απόρρητα κονδύλια. Και αν δεν υπάρχουν, τα δημιουργούμε με μια υπουργική απόφαση", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Φ. Σαχινίδης δίνει αφειδώς χρήματα, χωρίς αίτημα!

Δημοσιοποιώντας τις υπουργικές αποφάσεις που αυξάνουν τις απόρρητες δαπάνες του υπ. Εξωτερικών ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι όλες φέρουν την υπογραφή του Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος όμως θεωρεί ότι είναι αναρμόδιος για το θέμα! "Πώς υπογράφει ο Φ. Σαχινίδης την εκταμίευση δημόσιου χρήματος χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο αίτημα; Ποιος τον πήρε τηλέφωνο και απαίτησε να δοθούν αυτά τα χρήματα χωρίς να υπάρχει εντολή; Είναι σύννομες αυτές οι παραλείψεις; Είναι νόμιμες;", αναρωτήθηκε.
Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι:
* Στις 30 Νοεμβρίου 2009 πήραν όσα υπήρχαν στα "μαύρα ταμεία" του υπ. Εξωτερικών και στις 10 Δεκεμβρίου τα αύξησαν κατά 15 εκατ.
-στις 23 Φεβρουαρίου 2010 έδωσε άλλα 1.575.000. Λίγο πριν ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι συζητά ζήτησε από το ΔΝΤ "τεχνική υποστήριξη". Όμως στο έγγραφο αυτό δεν υπάρχει διατάκτης! Κανείς δεν ζήτησε τα επιπλέον χρήματα, δηλαδή ο Φ. Σαχινίδης δίνει λεφτά χωρίς να του τα ζητήσει κανείς.
* Στις 23 Μαρτίου 2010 δίνει άλλα 10 εκατ. και παίρνουν το σύνολο των χρημάτων. Μία ημέρα μετά το συμβούλιο κορυφής αποφάσισε να παρέμβει στην Ελλάδα.
* Στις 18 Μαΐου 2010 (μία εβδομάδα μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο και 5 μέρες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης…) βάζουν άλλα 2,7 εκατ. στα μυστικά κονδύλια, χωρίς διατάκτη.
* Στις 28 Ιουλίου 2010 εκδίδουν 3 αποφάσεις με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 5.700.000 ευρώ.
* Στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 μεταφέρουν άλλα 8 εκατ. στα μαύρα ταμεία. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η "υπέρογκη ανάληψη" έγινε λίγο πριν την επισημοποίηση του κουρέματος του χρέους και των επονείδιστων όρων που θα το συνοδεύουν, και ότι η συνολική ανάληψη είναι πάνω από 10 εκατ.,, καθώς σήκωσαν τα 8 εκατ. που μεταφέρανε αλλά και όσα είχαν μείνει από τις αρχικά προϋπολογισθείσες δαπάνες των 34.150.000. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και σ’ αυτό το έγγραφο δεν υπάρχει αίτημα από διατάκτη παρά μια γενική διατύπωση περί "ανάγκης αντιμετώπισης απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών", αλλά επιπλέον δεν υπάρχει ούτε όνομα του υπαλλήλου που διαχειρίστηκε την εντολή, όπως υπάρχει στα υπόλοιπα έγγραφα. "Μήπως επειδή κανείς δεν τόλμησε να βάλει την υπογραφή του;", αναρωτήθηκε και ζήτησε "να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι και πρέπει οι απόρρητες δαπάνες που προϋπολογίζονται να είναι εν γνώσει της Βουλής ή κάποιας εξουσιοδοτημένης επιτροπής της και όχι μονάχα του εκάστοτε υπουργού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: