" Πώς ένα νομοσχέδιο για την διάσωση των υγροτόπων γίνεται
κουρελόπανο πριν το μελάνι της υπογραφής του στεγνώσει"
" Ιστορικό
Ανάμεσα στο ξενοδοχείο «Ποσειδών» και την παραθαλάσσια καφετέρια «Blue» στην Χρυσή Ακτή της Πάρου τα νερά του χειμώνα βάλτωναν δημιουργώντας μια μεγάλη λίμνη που φιλοξενούσε τα αποδημητικά πτηνά.
Τα καλοκαίρια εδώ «ξεβαλτώνει» τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκτασης, που ποτέ δεν καλλιεργήθηκε γιατί ήταν όπως λένε οι παλιότεροι βάλτος, πέρασε από διάφορα χέρια για να καταλήξει
στον κ.Μενιδιάτη.
στον κ.Μενιδιάτη.
Αν και η έκταση αυτή ήταν αρκετά μεγάλη- για να δικαιολογεί πιθανόν την έκδοση οικοδομικής αδείας- ουδέποτε οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια οικοδόμησης. Πώς να οικοδομήσεις άλλωστε σε ένα βάλτο;
Το αντίθετο μάλιστα. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων τιμωρήθηκε με πρόστιμο γιατί περιέφραξε την περιοχή με μια χαμηλή μάντρα ενώ σε διπλανό οικόπεδο οι εργασίες ανέγερσης οικοδομής έχουν σταματήσει χρόνια.
Η λεκάνη της ιδιόκτητης αυτής έκτασης μπαζώθηκε συστηματικά και σηκώθηκε περίπου 1,5-2 μέτρα φτάνοντας στο ύψος του αγροτικού δρόμου που δημιουργήθηκε. Για το λόγω αυτό επιβλήθηκαν και πρόστιμα αλλά ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε.
Πέρσι το καλοκαίρι, λίγο μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού που έκανε διακοπές στο ξενοδοχείο δίπλα στον υγρότοπο, τοποθετήθηκαν πινακίδες στο χώρο με την υπόμνηση: Ιδιωτικός χώρος
«Το οικόπεδο το αγόρασε ο Γιώργος» λένε οι Παριανοί λες και έχουν δει τα συμβόλαια.
Η αγορά πάντως, όπως λένε άνθρωποι που φαίνεται να γνωρίζουν, έγινε στο όνομα οφσορ ναυτιλιακής εταιρείας η οποία σε χρόνο μηδέν έκανε τα σχέδια και εξέδωσε τη σχετική άδεια.
Ποιος είναι ο μυστηριώδης άνθρωπος κρύβεται πίσω από την εταιρεία αυτή και τι διασυνδέσεις έχει με πολιτικά πρόσωπα θα φανεί στο μέλλον. Αλλά τότε θα είναι αργά.
Η εταιρεία λοιπόν αποφάσισε ότι της χρειάζεται το οικόπεδο όχι για ανέγερση ξενοδοχείου ή κάποιου είδους άλλη εκμετάλλευση, αλλά για την ανέγερση μιας βίλας 200 τετραγωνικών μέτρων κατά τους μηχανικούς.
Το κτίσμα με τις βεράντες και τους ημιυπαίθριους χώρους, όπως φαίνεται με βάση τα θεμέλια και με γυμνό οφθαλμό, πρέπει να προσεγγίζει τα 500-600 τετραγωνικά και ανεγείρεται παράλληλα με την ακτή, σε όλο το πλάτος σχεδόν του οικοπέδου πάνω σε παράνομα μπαζωμένη γη.
Οι γρήγορες διαδικασίες, το υψηλό τίμημα του οικοπέδου και η άνεση με την οποία εκδόθηκε η άδεια –ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ- δικαιολογούν τα όσα φαντάζονται οι κάτοικοι στο νησί για εμπλοκή, αν όχι του πρωθυπουργού, τουλάχιστον κάποιου ισχυρού πολιτικού προσώπου.
Και εδώ έρχεται άλλο ένα στοιχείο.
Λίγες μέρες πριν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προεδρικό διάταγμα για τους υγροτόπους των μικρών νησιών.
Ανάμεσα στη λίστα εμφανίζεται και ο υγρότοπος της Χρυσής Ακτής. Στο σχετικό παράρτημα με γραμμοσκίαση εμφανίζεται όλη η έκταση των 21 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό χώρο.
Πριν την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης οι εργασίες στον υγρότοπο άρχισαν με πυρετώδης ρυθμούς. Τυχαίο; Όχι βέβαια….
Σαν έτοιμοι από καιρό ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν….
Η έκταση των έργων δικαιολογεί το γιατί.
Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του υγροτόπου
Τα θεμέλια του εφάπτονται της λίμνης που έχει απομείνει. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της έκτασης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ακτή και αλλοιώνει εντελώς τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος, αφού στην ουσία δημιουργεί ένα τείχος προς τη θάλασσα.
Ακόμη και το προεδρικό διάταγμα-που δεν έχει ακόμη υπογραφεί- και που αφήνει το παραθυράκι σε όσους έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια να προχωρήσουν σε εργασίες, προβλέπει ότι ο χώρος που περιβάλλει το οίκημα πρέπει να μείνει ανέπαφος. Ούτε μάντρα δεν επιτρέπεται.(Υποκρισία)
Ευτυχώς οι δορυφόροι έχουν καταγράψει την περιοχή και τη ζημιά που ήδη έχουν προκαλέσει οι ανώνυμοι ιδιοκτήτες.
· Ποιοι και πώς έδωσαν την άδεια;
· Είναι νόμιμη ή νομότυπη;
· Αφού επέβαλλαν πρόστιμα για μάντρες και μπαζώματα πώς νομιμοποιούν αυτές τις παρανομίες εκδίδοντας άδεια;
· Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες;
· Το παραθυράκι στο προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την ανέγερση οικοδομών σε υγροτόπους είναι συνταγματικά ορθό;
· Το παραθυράκι αυτό για πόσες περιπτώσεις ισχύει ή μήπως είναι φωτογραφική διάταξη για το συγκεκριμένο υγρότοπο
· Τι λέει η κ Μπιρπίλη που πέρσι έπινε τον καφέ της σε παρακείμενη καφετέρια με τον πρωθυπουργό για το θέμα
· Ο περιβάλλον χώρος πόσο θα αλλοιωθεί ακόμη και κατά πόσον θα παραμείνει υγρότοπος η περιοχή αφού τα φώτα και η ανθρώπινη παρουσία ως γνωστόν απομακρύνουν τα πτηνά
· Τι θα γίνει με το όμβρια νερά που λιμνάζουν πάνω από το δρόμο(ήταν και κει κάποτε υγρότοπος)
· Ο Δήμαρχος και ο Παριανός υποστηρικτής του ο υπουργός κ. Ραγκούσης πώς τοποθετούνται επί του θέματος. Δεν τους ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι αντί να αποκατασταθεί ο υγρότοπος καταστρέφεται τώρα εντελώς;
· Το κόστος της αγοράς και ανέγερσης πόσο είναι και πώς καλύπτεται;
· Ποια η σχέση των εμφανιζομένων ως νέων ιδιοκτητών με κυβερνητικά στελέχη
Επειδή οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών εμφανίζονται γαλαντόμοι αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους μήπως με την υπόθεση πρέπει να ασχοληθεί το ΣΔΟΕ ;
Τα στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν
- Το προεδρικό διάταγμα και οι χάρτες με την χαρακτηρισμένη έκταση. Τι προβλέπει το διάταγμα και γιατί; Τι περιθώρια αντίδρασης αφήνει
- Η άδεια 667 του 2010 πολεοδομίας Νάξου(της αμαρτωλής)
- Αεροφωτογραφίες από την Γεωγραφική υπηρεσία στρατού παλιότερες και νεώτερες για να αποδειχτεί η επιχωμάτωση της έκτασης τα τελευταία χρόνια
- Αεροφωτογραφίες από την google πρόσφατες που να αποδεικνύουν την αλλίωση του περιβάλλοντος από τις οικοδομικές εργασίες
Μαρτυρίες
των κατοίκων κυρίως της περιοχής Μαρπησσας Ανάμεσά τους και οι προηγούμενοι του κ. Μενιδιάτη ιδιοκτήτες.
Η υπουργός Περιβάλλοντος μόλις ενημερώθηκε για την υπόθεση επικοινώνησε με το Δήμαρχο Πάρου, την Πολεοδομία Νάξου και την διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Η εντολή ήταν να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου Πολεοδομία και Διευθυνση περιβάλλοντος ερευνήσουν το θέμα.
Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό. Μάλιστα η Πολεοδομία Νάξου, που εξέδωσε και την άδεια (θα έπρεπε να ερευνηθεί το ποιος και γιατί την ενέκρινε) έστειλε υπάλληλο για καταμέτρηση.
Ο Δήμαρχος Πάρου υποστηρίζει ότι η πολεοδομία τα βρήκε όλα εντάξει και πως προφορικά έχει δώσει την άδεια να συνεχιστούν τα έργα.
Όμως, ακόμη και αν είναι έτσι τα πραγματα, δεν έχει πραγματοποιήσει την αυτοψία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος κάτι που ο Δήμαρχος κάνει ότι δεν το γνωρίζει.
Η ανοχή και η δυσφορία των αρμοδίων τοπικών αρχών στην αντιμετωπιση του θέματος γεννά τουλάχιστον σωρεία ερωτημάτων.
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έπρεπε να προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και να αγωνίζονται γι αυτό κάτι που εδώ δεν φαίνεται να ισχύει.
Μήπως τους ασκούνται πιέσεις και από ποιον ισχυρό παράγοντα ώστε τα έργα να συνεχιστούν;
Σε μια περίοδο που το κράτος καθημερινά αναιρεί τις ζωές όλων μας τσακίζοντας εργασιακές και συνταξιοδοτικές κατακτήσεις κάποιοι παραμένουν όχι μόνο στο απυρόβλητο αλλά είναι προκλητικά προνομιούχοι.
Προσωπικά μου είναι αδιάφορο ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Μου αρκεί το γεγονός ότι το 2011 αισθάνομαι ραγιάς στον τόπο μου."
* Το κέιμενο το λάβαμε επώνυμα, απο δημοσιογράφο.
Το κέιμενο αυτό εχει αποσταλεί σε όλα τα πολιτικά κόματα, στο Δήμαρχο Πάρου, στην ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη, στην κ.Μπιρμπίλη, στην πολεοδομία Νάξου, σε εφημερίδες των Αθηνών και τοπικές καθώς και στο ίδιο τον πρωθυπουργό.
Το δημοσιεύουμε όπως το λάβαμε, με προσθήκη δικών μας χθεσινών φωτογραφιών.
11 σχόλια:
Διαβάζω (Η εντολή ήταν να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου Πολεοδομία και Διευθυνση περιβάλλοντος ερευνήσουν το θέμα.)
Εάν υπάρχει έγγραφη εντολή του υπουργείου περιβάλλοντος για διακοπή εργασιών για την άδεια 667/2010 και δεν έχει ανακληθεί αιτιολογημένα με νεότερη έγγραφη εντολή!!!Παρανομούν Όλοι Αστυνομία Πολεοδομία Δήμος Περιφέρεια Υπουργείο Περιβάλλοντος!!! Μπορείτε συλλογικά να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη!!!!!
Μα πότε θα πάψουμε να είμαστε προχειρολόγοι και να υιοθετούμε ασμενώς κάθε επιπολαιότητα ?
α)Τι μας ενδιαφέρει ποιός ειναι ο ιδιοκτήτης ?
β)Ο ιδιοκτήτης ειναι νόμιμος η όχι ?
γ)Τι μας ενδιαφέρει εαν ειναι ιδιοκτήτης ο οποιοσδήποτε -ακης.Εαν έχουν στοιχεία στην βουλή
δ)τι μας ενδιαφέρει ο προυπολογισμός του έργου
( θα τρελαθούμε τελείως ?)
ε) για να βγάλει άδεια το 2010 σημαίνει οτι την έχει καταθέσει μήνες πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για υγροβιότοπους
στ) ποιά ακριβώς πουλάκια να προστατευθούν στην περιοχή? γιατί η WWF στην μελέτη (σελ. 111 ) αναφέρει οτι θηλαστικά, πουλιά,ερπετά, αμφίβια δεν παρατηρήθηκαν.
ζ)Μήπως λέω μήπως, να χτιστεί άλλο ενα οικόπεδο στην περιοχή ενοχλεί αυτούς που ηδη έχουν χτίσει ? και εμένα με ενοχλεί που βλέπω το οικόπεδο δίπλα μου και τον Άγιο Φωκά χτισμένα.
η)πότε θα σταματήσουμε με την οικολαγνεία και θα δούμε τα πράγματα σοβαρά ? με γραφικότητες ο κόσμος στρέφεται κατα.
θ)Η περιοχή ειναι μια τουριστική ζώνη.Πως δηλαδή θα γίνει το χειμώνα οικότοπος και το καλοκαίρι beach bar ?
ι)πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για το νησι μας.Τρόπος και μέδοδοι υπάρχουν. Τα έχουν κάνει σε άλλους τόπους πρίν απο εμάς και μπορουμε να ξέρουμε κάθε απόφαση που οδηγεί και να προστατευθούμε απο λάθη.
Τέλος επειδή πάντα πρέπει να ξέρουμε και ποιός λέει τι (για λόγους δημοκρατικής ισότητας και αξιοπιστίας) ποιό το ονομα του συντάκτη ?
Σ.Στέλλας
υπάρχουν διάφορα ερωτηματικά σχετικά με το κείμενο και ότι αναφέρετε. Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με τον συνήγορο του πολίτη (έχει ασχοληθεί με κάποια παρόμοια προβλήματα στην Πάρο) και αν υπάρχουν παρανομίες θα αναλάβουν αυτοί. Το να προσφύγετε συλλογικά στην δικαιοσύνη είναι πολύ πιο δαπανηρό, πολύ πιο χρονοβόρο και έχει μικρότερες πιθανότητες να διαλευκάνει το θέμα (αν υπάρχει θέμα). Φυσικά μπορείτε να κάνετε και τα δύο.
Εκτός απο Σαλαμίνα και Νάξο ( ειναι και πιό κοντά ) μπορεί να γίνει και Πάτμος, Ερμούπολη και ενα σωρό άλλα πανέμορφα νησιά.
Εαν η πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τους νόμους που η ίδια ψηφίζει ( αναφέρομαι στην επι πλέον δόμηση των 8 στρεμμάτων) τότε αυτό θα πρέπει να το κάνουν αυτοί που εχουν την γνώση (μηχανικοί, δήμος κλπ)πόσοι έχουν παταιτηθεί απο παραβιάσεις που γίνονται στις άδειες που εκδίδουν ?
Έλεος σύντροφοι έχω βαρεθεί τις ανακρίβειες και την παπαρολογία, των δήθεν ειδικών και περιβαλοντολόγων.Ας κοιτάξουν πρώτα το σακούλι που κουβαλούν στον δικό τους ώμο και μετά του μπροστινού.
ΣΣ
Υ.Γ1 και για ενημέρωση. ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ υγροτόποι στην Πάρο με όρους προστασίας κλπ ΔΕΝ υπάρχουν.
ΥΓ2 Εαν θέλουμε να τους δούμε, θα πρέπει να γίνει κάτω απο το πρίσμα της συνολικής οφέλειας της παριανής κοινωνίας και με στοχεία, οχι με προσωπικά θέλω
Δεν είναι απαραίτητο σε ένα διάλογο να συμφωνούμε και προφανώς δεν μπορούμε να βλέπουμε και να ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο πραγματικά περιστατικά. Ούτε να δίνουμε την ίδια βαρύτητα στα διάφορα στοιχεία.
Αυτά σαν εισαγωγή στο σχόλιο του κ. Στέλλα.
Επί της ουσίας τώρα
Ποιος είναι προχειρολόγος και επιπόλαιος θα φανεί στο μέλλον, μετά την οριστική κρίση όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της δικαιοσύνης όργανα που μπορεί να προσφύγει ο καθε πολίτης που θεωρεί ότι βλάπτεται το κοινό ή ατομικό συμφέρον..
Το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ναι έχει ελάχιστη σημασία, εκτός αν αυτός ο ιδιοκτήτης έχει τη δύναμη- κατά την πάγια τακτική στην χώρα μας- να υπερβαίνει διάφορα εμπόδια χρησιμοποιώντας οικονομικά ή πολιτικά μέσα κάτι που πιθανόν να μην ισχύει για έναν απλό πολίτη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτό ισυμβαίνει κατ ανάγκη στην προκειμένη περίπτωση…
Το ζητούμενο λοιπόν είναι κατά πόσον ο ιδιοκτήτης έχει κινηθεί νόμιμα και αν η Πολεοδομία έχει δώσει τη σχετική αδεια τηρώντας όλους τους τύπους και ερευνώντας όλα τα στοιχεία
Η συζήτηση για τους υγρότοπους δεν άρχισε φυσικά το 2010.Το 2010 απλά το κράτος προσπάθησε με καθυστέρηση να θωρακίσει ότι έχει απομείνει. Και στην προσπάθεια αυτή βρήκε συμφέροντα να αντιστεκονται.
Η WWF σε χρόνο ανύποπτο αναφέρει χαρακτηριστικά:
Ιδιαίτερα οι μικροί υγρότοποι είναι σήμερα τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα στο Αιγαίο και φαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς θα εξαφανιστούν πριν καν θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο προστασίας και γίνουν αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί εφαρμογής του.
Το ότι η WWF δεν κατέγραψε στις περιορισμένες επισκέψεις της πουλιά και άλλα ζώα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν…Το αντίθετο μάλιστα. Και οι ντόπιοι, όσοι κατεβαίνουν την άνοιξη προς την Χρυσή Ακτή τα έχουν δει και άλλοι τα έχουν φωτογραφίσει.
Η σημασία τους πάντως-των υγροτόπων- έχει καταγραφεί σε διάφορες μελέτες.
Από κει και πέρα όντως το θέμα είναι τι είδους ανάπτυξη ζητά ο καθένας για τον τόπο του. Οι δρόμοι είναι τρείς
1.Να γίνουν όλα μπετόν. Είναι ο ευκολος δρόμος για όσους θέλουν να κερδίσουν πρόσκαιρα χτίζοντας, πουλώντας γη ή δουλεύοντας σε έργα. Το επιχείρημά τους είναι ότι αναβαθμίζουν περιοχές.
2.Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στο χρώμα του κάθε τόπου. Είναι ο δρόμος που ακολουθούν όσοι πιστεύουν σε μια άλλη ήπια ανάπτυξη Ας μην την αναλύσουμε τώρα. Έτσι κι αλλιώς δεν θα συμφωνήσουμε.
Όντως – και δω αναιρείται το επιχείρημα ότι δεν έχει σημασία το πρόσωπο που κτίζει- έχει αξία να γνωρίζουμε το ποιος λέει τι και γιατί…
Και τα στοιχεία του συντάκτη που δεν είναι Παριανός είναι γνωστά. Επώνυμα έστειλε τις επιστολές και στον πρωθυπουργό και στις υπηρεσίες. Όχι γιατί τον ενοχλούν οι οικοδομές , αλλά γιατί τον ενοχλεί η προκλητική αυτή οικοδομή δίπλα σε ότι έχει απομείνει από τον υγρότοπο-δες φωτογραφίες.
"Από την Επιυεώρηση Περιβάλοντος ανακοινώθηκε ότι με εντολή της οι εργασίες έχουν διακοπεί"
Έχουμε και εμείς την πληροφορία, ότι η κ.Καραβασίλη έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες. Αυτό με επιφύλαξη.
Η λιστα των υγρότοπων συμφωνα με το υπουργείο
http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/05/katalogos_ygrotopoi.pdf
Απο επιτοπια επιθεωρηση οι εργασιες δεν εχουν διακοπει(18/6/2011 17:00)
τΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΓΓΕΛΙΕς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ ,ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ .... (πως μπορω να ανεβασω φωτογραφιες? )
Δημοσίευση σχολίου