Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Άνω κάτω και η Ιταλία με τα επικίνδυνα πειράματα στη Μεσόγειο με τα χημικά !

Ιανουαρίου 19, 2014

Μετά τον ξεσηκωμό της Κρήτης, σειρά της Ιταλίας είναι τώρα να αναστατωθεί με τις ανακοινώσεις του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών. 
Οι δήμαρχοι των ιταλικών πόλεων που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο, το οποίο επελέγη ως σημείο μεταφόρτωσης των χημικών όπλων της Συρίας, προειδοποίησαν χθες ότι θα διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή αν δεν τους δοθούν εγγυήσεις για τη μέγιστη ασφάλεια από οποιονδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.
“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο και θέλουμε η κυβέρνηση να μας ενημερώσει καλύτερα ώστε να μπορούμε να καθησυχάσουμε τους κατοίκους μας. Αν δεν ενημερωθούμε καλύτερα, τότε θα υπάρξουν διαδηλώσεις”, δήλωσε η δήμαρχος του Ροζάρνο, Ελιζαμπέτα Τριπόντι.

Ωστόσο, είναι παρατηρημένο ότι από την στιγμή που ανέκυψε το θέμα οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου που θίγονται άμεσα από την ενδεχόμενη ρύπανση που θα προκληθεί τηρούν σιγή ιχθύος.

Στην Ελλάδα παρά το γεγονός πως οι υπογραφές πολιτών μέσω διαδικτύου στην γνωστή ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών έχουν ξεπεράσει τις 8.000 ουδεμία υπεύθυνη ενημέρωση υπάρχει από πλευράς Πολιτείας. Το κείμενο συλλογής υπογραφών αποτελεί μία ανοιχτή επιστολή των πολιτών προς τον Πρωθυπουργό της ελληνικής κυβέρνησης με θέμα την πόντιση των χημικών της Συρίας δυτικά της Κρήτης. Και αναφέρει:
Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, απο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού “δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν”. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, “εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας.”
Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.
Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση.
Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτο επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.
Για σοβαρό κίνδυνο κάνει λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές που εμφανίζονται αμέτοχες σε αυτή τη διαδικασία.
«Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», υπογραμμίζει ο κ Γιδαράκος. Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είχε γίνει «νεκροταφείο χημικών» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.
Tο πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, χθες (9 Ιανουαρίου 2014), με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.
Αν οι πολίτες της χώρας μας αντιδράσουν, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφική κίνηση.
Όσοι θέλουν να υπογράψουν πατούν απλώς το link αυτό και ανακατευθύνονται στην διεύθυνση του avaaz.org

Πηγή: http://plateiamolaon.wordpress.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: