Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

"Αδωνιδος" πολιτεία στις Κυκλάδες. Αναδημοσίευση από το santonews.com


Μας αφορά και εμάς 

Κάτι κινείται για την Υγεία και στα άλλα νησιά. Η Πάρος έδειξε το δρόμο της κινητοποίησης. 

Γράφει ο . ©www.santonews.com. 16 Δεκεμβρίου, 2013  

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΩΝΙΑΔΟΣ: SOS ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ


Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο τομέας της Υγείας στα νησιά, καθώς οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και βασικών φαρμακευτικών υλικών, αποτελούν φαινόμενο που έχουν γυρίσει τη νησιωτική Ελλάδα σε συνθήκες του 1950. Τη στιγμή μάλιστα που Υπουργοί της Κυβέρνησης (η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη), επαίρονται για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ο κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης , έχει πιάσει στασίδι στα κανάλια, προσπαθώντας να πείσει τους πάντες πως η λύση στο πρόβλημα της Υγείας είναι να μην αρρωσταίνουν οι έλληνες.  Και ιδίως οι νησιώτες. Την ίδια ώρα ο -συγκάτοικος του στον ΛΑΟΣ- κ. Αθανάσιος Πλεύρης, εγκαλεί τους πολίτες της Σαντορίνης, επειδή διεκδικούν τη λειτουργία του νεόδμητου Νοσοκομείου της Σαντορίνης που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε περιστερώνα και ίσως αργότερα σε στάβλο.
Αλλά ακόμα κι αν ισχυριστεί κάποιος πως η λειτουργία του Νοσοκομείου, είναι μια δαπανηρή υπόθεση –για την οποία πάντως η τοπική κοινωνία, έχει δώσει λύση-  το υπάρχον Κέντρο Υγείας, απαξιώνεται καθημερινά τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε αναγκαία υλικά. Σε ότι δε αφορά στον εξοπλισμό, η κατάσταση είναι τραγική, γιατί όσο κι αν οι τοπικοί φορείς (ιδίως το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού-Τελεφερίκ) βάζουν το χέρι στην τσέπη, οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Και όλα αυτά στο νησί των 2.000.000 επισκεπτών ετησίως, γιατί στα μικρονήσια της Επαρχίας Θήρας, ήδη οι Δήμαρχοι έχουν κάνει ακόμα και ενέσεις σε ασθενείς και κάποιοι άτυχοι αγροτικοί γιατροί έχουν μεταβληθεί σε νομάδες περιφερόμενοι από νήσου εις νήσον.

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ο Ιππότης της ελεινής Υγείας               Ο Ιππότης της ελεινής Υγείας

«Ανοιχτή Επιστολή του Συντονιστικού Υγείας  της Θήρας

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
οι Έλληνες πολίτες δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, αποτέλεσμα των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τον Μάιο του 2010.  Οι δαπάνες για την Υγεία και τη Κοινωνική περίθαλψη έχουν μειωθεί πάνω από 40% από το 2010. Τα Δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, εξοπλισμό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Εσείς υποστηρίζετε ότι κάνετε αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υγείας. Εμείς βιώνουμε καθημερινά τη διάλυση και το ξεπούλημά της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι κάθε φορά που θέλετε να πληρώσετε μια δόση στους δανειστές, επιλέγετε να υπηρετήσετε εκείνους, κόβοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές και όχι εμάς, τους πολίτες.
Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρωταρχική ανάγκη, πολύ περισσότερο για περιοχές όπως τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Επιπλέον, η Σαντορίνη οφείλει να έχει άριστες υποδομές Υγείας αφού είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.
Το συντονιστικό των φορέων, συλλόγων και σωματείων της Θήρας συναντήθηκε τη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 για να καταγράψει τα οξύτατα προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί στο Κέντρο Υγείας Θήρας. Τα προβλήματα αυτά, αφορούν την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την έλλειψη βασικού εξοπλισμού και την έλλειψη υγειονομικού υλικών και φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα:
Ενώ υπάρχουν εννέα(9) θέσεις αγροτικών ιατρών, έχουν καλυφθεί μόνο οι δύο(2) με αποτέλεσμα τόσο την σωματική και ψυχική τους εξουθένωση, λόγω των συνεχών εφημεριών όσο και το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων της Θήρας που παρείχαν στο Θηραϊκό λαό βασικές υπηρεσίες φροντίδας και συνταγογράφησης.
Λείπει ένας(1) ορθοπεδικός γιατί ενώ υπάρχει οργανική θέση, αυτή είναι κατειλημμένη από γιατρό αποσπασμένο στη Τήνο, με αποτέλεσμα η Θήρα να καλύπτεται ενίοτε με συμβασιούχο ορθοπεδικό.
Η θέση του καρδιολόγου καλύπτεται από συμβασιούχο ενώ υπάρχει κενή οργανική θέση.
Λείπει ένας(1) αναισθησιολόγος.
Λείπουν οδηγοί ΕΚΑΒ.
Όσο αφορά τον ιατρικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό χρειάζονται: ένα(1) μηχάνημα(κομπρεσέρ) παραγωγής ιατρικού οξυγόνου ή φιάλες οξυγόνου 50lit και 10lit, ένας(1) απινιδωτής τροχηλατός, ένα(1) οξύμετρο, τρία(3) ωτοσκόπια, ένα(1) οξύμετρο παιδιατρικό, ένα(1) ωτοσκόπιο παιδιατρικό, ένας(1) οδηγός διασωλήνωσης, δύο(2) στηθοσκόπια, σετ χειρουργικά εργαλεία για τα ΤΕΠ και Π.Ι., τρία(3) πιεσόμετρα, αντλία ηλεκτρονική για χορήγηση φαρμάκων, μπαταρία προσωρινού βηματοδότη, εμφανιστήριο ψηφιακό, ανολοσολογικό-ορμονολογικό αναλυτή, μία(1) γυναικολογική καρέκλα, σετ τοκετού, σετ αποξέσεων, ένα(1) κλίβανο γυναικολογικό, ένας(1) καρδιοτοκογράφος, ένα(1) μηχάνημα Doppler, ένα κρεβάτι τοκετού, ένας(1) υπέρηχος 3D, ένα φορείο σπαστό.
Όσο αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας χρειάζονται: τέσσερις(4) Η/Υ, τέσσερις(4) εκτυπωτές δικτύου πολλαπλών εκτυπώσεων και να γίνει επέκταση του δικτύου Internet.
Όσο αφορά τα αναλώσιμα χρειάζονται: ιματισμός (σεντόνια, κουβέρτες κλπ), είδη καθαριότητας και ευπρεπισμού, αντιδραστήρια μικροβιολογικού εργαστηρίου και αναλώσιμα του αντίστοιχου τμήματος, είδη όπως γλωσσοπίεστρα, διχτυωτή επίδεσμοι, ουροδοχεία, ρινογαστρικοί καθετήρες.
Χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης.
Είναι απαραίτητη η συντήρηση και η επισκευή του υπάρχοντος ιατρικού, ηλεκτρονικού, ηλεκτρολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Επιπλέον, οι αεροδιακομιδές των ασθενών γίνονται με δικά μας χρήματα, μέσω του ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, αφού το ΕΚΑΒ απορρίπτει συνεχώς τα αιτήματα επείγουσας μεταφοράς ασθενών.
Αντιμετωπίζουμε το θέμα της Υγείας ως ένα ενιαίο πρόβλημα και συνδέουμε τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας με την εκκρεμότητα λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Θήρας. Ένα νοσοκομείο που ο Θηραϊκός λαός συνεχίζει να είναι αντίθετος στις λύσεις (παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ ή ιδιωτικοποίηση) που παρουσίασε ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας κ. Θ. Πλεύρης στο πρόσφατο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας. Ένα νοσοκομείο που ενώ χτίστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού (στοίχισε 14.000.000 ευρώ) και είναι έτοιμο για λειτουργία, η μη λειτουργία του στοιχίζει καθημερινά στο Θηραίο πολίτη. Να σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ενώ στην Θήρα ζουν νεφροπαθείς που χρειάζονται καθημερινά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης και ενώ το νέο νοσοκομείο έχει το κατάλληλο εξοπλισμό, εξαιτίας του ότι είναι κλειστό, οι συμπολίτες μας κρατούνται στη ζωή μέρα με την μέρα μέσω των χρημάτων του Δήμου και μέσω δωρεών.
Για όλα τα παραπάνω εκφράζουμε την απογοήτευση, την έντονη αγανάκτηση  και την οργή μας, για την αδυναμία σας να εξασφαλίσετε τα αυτονόητα. Σας ενημερώνουμε, επομένως, ότι η υπομονή μας έχει ήδη εξαντληθεί και αναμένουμε τις κινήσεις σας μέχρι το τέλος του 2013.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Θηραϊκός λαός είναι αποφασισμένος να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις από το νέο έτος. Δεν είμαστε κλέφτες, μπαταχτσήδες, τεμπέληδες, όπως επανειλημμένως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει. Στους φόρους που συνεχώς ΕΣΕΙΣ επιβάλετε, αν και μας έχουν γονατίσει, συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε! Απαιτούμε, όμως, την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που δίνουμε στο κράτος.
Ήρθε η ώρα, οι πολίτες να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τις πολιτικές που μας επιβάλετε. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα σε ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ Υγεία!

Απαιτούμε την άμεση στελέχωση και χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Θήρας!
Απαιτούμε την άμεση λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας
με ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα!
Το Συντονιστικό Θήρας για την Υγεία
Δήμος Θήρας
ΕΛΜΕ Θήρας
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θήρας
Σύλλογος Πολυτέκνων Θήρας
Πολίτες της Οίας
Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”»

Δεν υπάρχουν σχόλια: