Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο δικός μας Δεκέμβρης

Της Ριας Καλφακακου
Πριν πέντε χρόνια, ένας 15χρονος έφηβος, ο Αλέξης Γρηγοροπουλος, δολοφονήθηκε εν ψυχρό από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Η άνανδρη και αναίτια δολοφονία ενός παιδιού, πυροδότησε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και διάρκεια εξέγερση, με τους έφηβους στην πρώτη γραμμή. Είχαν προηγηθεί το 2007, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας.
Η γενιά του άρθρου 16, έδινε τώρα την σκυτάλη στη γενιά του Δεκέμβρη. Οι 20ρηδες έδιναν τη θέση τους στους 16ρηδες. Οι έφηβοι του 2008 είχαν διαισθανθεί πως θα είναι η καταραμένη γενιά, η γενιά χωρίς μέλλον, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδα και όραμα. Μας καταστρέφεται τη ζωή, τώρα μας σκοτώνετε κιόλας. Ηταν η ασυνείδητη κραυγή των 13χρονων τότε.Τις πρώτες μέρες το σύνολο της κοινωνίας αγκάλιασε την εξέγερση και αποδέχτηκε τις υπερβολές της. Η συντηρητική μεσαία τάξη και οι μικροαστοί, έβλεπαν στον δολοφονημένο Αλέξη, και στους πιτσιρικάδες με τις πέτρες, τα δικά τους παιδιά.

Με δεδομένο το αποτρόπαιο της δολοφονίας ενός παιδιού,με την κοινωνία να βλέπει με  συμπάθεια  τους εξεγερμένους, και έχοντας μιας εκπληκτικής μαζικότητας κινητοποίηση και 24ωρες διαδηλώσεις,η άρχουσα τάξη, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, και τα γνωστά διαπλεκόμενα ΜΜΕ, κράτησαν στην αρχή μια αμήχανη στάση στα γεγονότα. Προσπάθησαν να εμφανίσουν την τεράστια σε πλήθος και παλμό κινητοποίηση,ως έκφραση αγανάκτησης των εφήβων,απέναντι σε ενα πράγματι απεχθές, αλλά τυχαίο έγκλημα ,απο ενα ψυχικά διαταραγμένο άτομο, που “έτυχε” να είναι αστυνομικός. Αφου η κοινωνία ξεπέρασε το πρώτο σοκ,ετοιμάστηκε η αντεπίθεση της εξουσίας.
Η δολοφονία έπαψε να αναφέρεται, και τις ειδήσεις μονοπωλούσαν οι καταστροφές οι φωτιές και οι σπασμένες βιτρίνες. Οι παράπλευρες πράξεις, απο λουμπεν στοιχεια και προβοκάτορες,και ολιγάριθμες περιθωριακές πολιτικά ομάδες.Τα κυρίαρχα ΜΜΕ , διεστρεψαν το νόημα της πιο μαζικής εξέγερσης των τελευταίων 10ετιων,μιλώντας μόνο για πλιάτσικο και κουκουλοφορους. Ολα τα πολιτικά κόμματα ,του συντηρητικού ΚΚΕ περιλαμβανομενου, καταδίκασαν με διαφόρους τρόπους,αυτη τη γνήσια λαϊκή εξέγερση.
Μονο ο ΣΥΡΙΖΑ  υπεράσπισε τη νέα γενιά που ήταν στους δρόμους. Κι αυτός δυστυχώς αμήχανα, καταπτοημενος απο τις επιθέσεις απο δεξιά και απο αριστερά.,και όντας τότε ενα μικρο κόμμα. Με ολη τη συστημική προπαγάνδα,αυτός ο γεμάτος οργή μηνάς, που παρέλυσε την Αθηνά, άργησε να περάσει. Πέντε χρόνια τώρα,το φάντασμα του Δεκέμβρη πλανιέται πάνω απο την Ελλάδα Τον φοβήθηκαν τόσο που αποφεύγουν να τον αναφέρουν, έστω και ως κακό παράδειγμα.
 Η Αριστερά όμως οφείλει να μην τον απαρνηθεί.

Αυτός ο Δεκέμβρης ηταν δικός μας, ήταν του λάου και της νεολαίας, που εξεγερθηκε ενάντια στην αδικία ,την καταπίεση και την υποταγή. Αυτόν τον Δεκέμβρη δεν θα τον ξορκίσουμε.Θα αναδείξουμε το μεγαλείο,την ουσία και το νόημα του,που δεν αμαυρώνονται απο περιθωριακές ενέργειες κάποιων λίγων ρακοσυλλεκτων κάθε εξέγερσης. Όπως η Γαλλική Επανάσταση δεν υποβαθμιζεται γιατί κάποιοι, έβρισκαν ευκαιρία να κλέβουν τα διαμαντικά των αριστοκρατών.
Πηγή:www.ecoleft.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: