Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Μετανάστες λόγω… περικοπών

Η   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 
     ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

1/12/2013

ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
        
Εμοιαζε με κακό αστείο. Διαψεύστηκε αμέσως. Οχι, η τρόικα δεν ζήτησε να αδειάσουν τα νησιά για να περικοπούν οι δαπάνες. Και όμως, η έλλειψη γιατρών αναγκάζει ήδη τους νεφροπαθείς, ακόμη και από μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, να ξεσπιτώνονται, να γίνονται μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα για να επιβιώσουν

«Χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς γιατρούς, χωρίς κράτος πρόνοιας, στη σύγχρονη Ελλάδα του Μνημονίου οι αιμοκαθαιρόμενοι στα νησιά δεν έχουν πλέον πολλές επιλογές

Ως πότε το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να περιθάλπει αιμοκαθαιρόμενους;

Του Χάρη Φραντζή

Από το 2008 το Νοσοκομείο της Νάξου, που καλύπτει ακόμη τις Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό και την Πάρο, έχει υποβαθμιστεί και υπάγεται στη Σύρο. Στο νοσοκομείο υπάρχει μηχάνημα αιμοκάθαρσης το οποίο όμως παραμένει μέσα σε κούτες από τη μέρα παραλαβής του. Το τμήμα αιμοκάθαρσης έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει, αφού δεν υπάρχει νεφρολόγος. Η
έλλειψη γιατρού δεν είναι η μόνη που βάζει εμπόδια στη λειτουργία του τμήματος, καθώς γι” αυτή χρειάζεται το νοσοκομείο να έχει μονάδα αίματος και αιμοδοσία, κάτι που δεν συμβαίνει αφού οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

«Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ δύσκολη όχι μόνο για τους νεφροπαθείς αλλά και για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού και τους γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο», μας είπε η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Νάξου, Μαρίνα Φραγκίσκου.

«Τέσσερις κλίνες στο νοσοκομείο οι οποίες δημιουργήθηκαν με χρήματα από το ΕΣΠΑ δεν λειτουργούν. Ημασταν με 46 γιατρούς και ενώ είχαμε ζητήσει άλλους 12, μείναμε με 19. Εχουν μειωθεί πολύ τα κονδύλια από την περίοδο που ενοποιήθηκε το νοσοκομείο με αυτό της Σύρου, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα και την αγορά φαρμάκων για την περίθαλψη των ασθενών.

Το 2012, λίγο πριν από τις εκλογές ο τότε υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έκοψε 27 θέσεις νεφρολόγων από τη νησιωτική Ελλάδα. Η Νάξος έχει 20 νεφροπαθείς Η γειτονική Πάρος, 7. Μόνη λύση για όλους αυτούς, να μετακινούνται στη Σύρο. Ομως δεν υπάρχει καθημερινή σύνδεση των νησιών και έτσι οι ασθενείς αναγκάζονταν να σπαταλούν πολλά λεφτά. Το επίδομα που έπαιρναν έχει κοπεί δραματικά. Οι 20 ασθενείς της Νάξου έχουν μετακομίσει στην Αθήνα, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά βούληση από την κυβέρνηση και το υπουργείο για αλλαγές». Η κ. Φραγκίσκου κρούει επίσης τον κώδωνα για τα καλοκαίρια που το νησί έχει πολλούς τουρίστες και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χαθούν ζωές λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Δημοψήφισμα στην Πάρο

Επίσης στη γειτονική Πάρο οι φορείς του νησιού πήραν μια ιστορική απόφαση για να αντισταθούν στη διάλυση του Κέντρου Υγείας, μια και λόγω της υποβάθμισης και των ελλείψεων σε προσωπικό έχουν θρηνήσει ήδη νεκρούς.

Στις 16 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο νησί για να πραγματοποιηθεί γενική απεργία «όλων των δομών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, της Πάρου και της Αντιπάρου», όπως αναφέρουν. Πρόκειται για ιστορική απόφαση, γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί τοπικό δημοψήφισμα.

Η πολιτική των μνημονίων, όπως φαίνεται στην περίπτωση των νεφροπαθών, έχει οδυνηρές συνέπειες: τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση ή την ταλαιπωρία των μετακινήσεων που πρέπει πλέον ο καθένας να πληρώνει από την τσέπη του. Δυστυχώς όμως ούτε οι αριθμοί ευημερούν με αυτές τις θυσίες, αν μπορούμε να λέμε τα εγκλήματα θυσίες.

Πηγή:  www.efsyn.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: