ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ
Οι μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ποσά τεράστια, καταφανώς μεγαλύτερα απ' οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν. Δεν είναι όμως μόνο τα ποσά που κάνουν την εξάρτησή τους από τις τράπεζες σχεδόν απόλυτη. Είναι κυρίως η αδυναμία να βρουν άλλους πόρους, με τις κυκλοφορίες στο ναδίρ, με τις διαφημίσεις στα Τάρταρα, με τους ιδιοκτήτες τους να μην έχουν μπει ακόμη και με τα δύο πόδια στη νέα μοιρασιά. Ξέρετε τι σημαίνει απόλυτη εξάρτηση; Απόλυτη εξάρτηση σημαίνει να βγαίνει "Το Βήμα" την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης, τότε που παιζόταν αν οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου, και να γράφει ότι, αν ο έλεγχος δεν μείνει στους τραπεζίτες, κινδυνεύουν με αφελληνισμό 90.000 επιχειρήσεις. Μετά από αυτό ο ΔΟΛ πήρε δάνειο εκατομμυρίων, βάζοντας ενέχυρο τους εργαζομένους του, που απολύονται κατά δεκάδες.
Χρεωκοπημένα ΜΜΕ, απολύτως εξαρτώμενα από τράπεζες. Έλα όμως που και οι περισσότερες τράπεζες είναι χρεωκοπημένες. Ζουν και υπάρχουν χάρη στα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης, τα οποία, σε αντίθεση με την Ισπανία, πέρασαν στο δημόσιο χρέος και θα τα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας. Χωρίς τα 50 δισ., τα δικά μας 50 δισ., οι βαρώνοι των μίντια δεν θα έπαιρναν δάνεια και δεν θα μπορούσαν να υποδύονται τους προστάτες -δώστε στη λέξη όποια ερμηνεία θέλετε- της ενημέρωσης και της Δημοκρατίας. Τα εκατονταχίλιαρα της Τρέμη και του Πρετεντέρη τα πληρώνουμε εμείς, εμείς που πληρώνουμε, υπό μορφήν δημοσίου χρέους, και τα δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης των χρεωκοπημένων τραπεζών.
Υπάλληλοί μας είναι ο Γιάννης και Όλγα. Υπάλληλοι δικοί μας και του Δημοσίου, που δίνει λεφτά στις τράπεζες για να δανείζουν τους καναλάρχες, εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι τα δάνεια τα παίρνουν οι χρεωκοπημένοι από τους ακόμη πιο χρεωκοπημένους χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ είναι εξαρτημένα από τις τράπεζες και οι τράπεζες από τις κυβερνήσεις που διασφαλίζουν την επιβίωσή τους. Ξέρετε τι σημαίνει εξάρτηση από την κυβέρνηση; Σημαίνει να βγάζεις λίγο πριν από τις εκλογές εκθέσεις που λένε ότι η έξοδος από το ευρώ θα φέρει λιμό και καταποντισμό και μετά τις εκλογές να εκδίδεις μηνιαία δελτία που επιτίθενται με γλώσσα σχεδόν πεζοδρομιακή σε όσους διαφωνούν με τη μνημονιακή πολιτική.
Χρεωκοπημένα ΜΜΕ, απολύτως εξαρτημένα από χρεωκοπημένες τράπεζες, που εξαρτώνται απολύτως από την κυβέρνηση. Μόνο που η κυβέρνηση είναι η πιο χρεωκοπημένη απ' όλους. Δεν είναι μόνο το χρέος του 180%, είναι κυρίως η εκχώρηση των πολιτικών αποφάσεων στους δανειστές. Οι δανειστές αποφασίζουν για όλα, αποφασίζουν ακόμη και για το αν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, όπως αποκάλυψε χωρίς αιδώ ο γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Αυτό που ζούμε, που βλέπουμε, που ακούμε είναι η απόλυτη αλληλεξάρτηση των χρεωκοπημένων. Ένας κυκλικός χορός τρόμου, εντελώς επικίνδυνος για τη Δημοκρατία.

πηγή: Η Αυγή