Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Και η ΣΙΦΝΟΣ στον Αγώνα για Υγεία και Ακτοπλοΐα.

Πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Δήμου ΕΚΤΑΚΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στη Σίφνο - Τι αποφάσισαν.

Νοε 26
από το:http://www.cycladitis.gr
Μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της ακτοπλοΐας και της υγείας και με δεδομένο ότι το νησί της Σίφνου βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την ελλιπή ακτοπλοϊκή κάλυψη και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Περιφερειακό Ιατρείο λόγω της πρωτόγνωρης υποστελέχωσής του από το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Δήμου ΕΚΤΑΚΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία, με την παρουσία πλήθους δημοτών, επαγγελματιών, εκπροσώπων φορέων & συλλόγων και μεταφορέων του νησιού μας.

Μετά την αναλυτική ενημέρωση που έγινε από το Δήμαρχο για τη σοβαρότητα των προβλημάτων στους δύο αυτούς τομείς καθώς και τις συστηματικές ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος χωρίς να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, δημοτών και επαγγελματιών, από τις οποίες διαπιστώθηκε ο πανσιφναϊκός χαρακτήρας των προβλημάτων, που έχουν δημιουργήσει έντονα αισθήματα απόγνωσης, ανασφάλειας και αγανάκτησης. Στη συνέχεια τέθηκαν προς ψήφιση συγκεκριμένες προτάσεις.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ
-Σε σχέση με την ΥΓΕΙΑ και τη σοβαρή υποστελέχωση του Π.Π.Ι. Σίφνου
Συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλεται σε συνεργασία τόσο με την Επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με την Επιτροπή Στήριξης του Π.Π.Ι. «Σωτήρης Τριαντάφυλλος», ούτως ώστε:
Α) Να πραγματοποιηθεί συνάντηση το συντομότερο δυνατόν με τον Υπουργό Υγείας και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου για την άμεση στελέχωση του Ιατρείου μας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό (2 αγροτικούς ιατρούς, 1 παιδίατρο, 1 ιατρό γενικής ιατρικής). Η συνάντηση θα κανονιστεί σε επικοινωνία και συνεννόηση και με τους 3 Βουλευτές του Νομού μας (κ. Ιωάννη  Βρούτση, κ. Νίκο Συρμαλένιο, κ. Παναγιώτη Ρήγα), οι οποίοι θα παραστούν σε αυτήν.

Β) Να γίνουν ενέργειες για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων του Π.Π.Ι. που σχετίζονται με:
-την πρόσληψη μίας ακόμη νοσηλεύτριας,
-την πρόσληψη ενός ακτινολόγου ή βοηθού ακτινολόγου για τη λειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος,
-την πρόσληψη ενός υπαλλήλου για τη γραμματειακή υποστήριξη του Ιατρείου μας.
Γ) Να συνεχιστεί η δημοσιοποίηση του σοβαρού αυτού προβλήματος στα Μ.Μ.Ε.,
Δ) Να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να τεθούν προ των ευθυνών τους σε σχέση με τη δημόσια υγεία των κατοίκων του νησιού μας.
E) Να εξεταστεί η δυνατότητα σύναψης σύμβασης του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία για εποχική κάλυψη των κενών θέσεων στο Π.Π.Ι. Σίφνου, όποτε αυτές προκύπτουν.
-Σε σχέση με την ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ και το "Ε/Γ-Ο/Γ Άγιος Γεώργιος" της ακτοπλοϊκής εταιρείας "Παναγίας Οδηγήτριας"
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ  ΥΠΟΨΗ:
· Τη μη έγκαιρη δημοσιοποίηση των εγκεκριμένων, από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), δρομολογίων στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (FORTHcrs), τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια,
· Την κατά καιρούς καθυστέρηση αναχώρησης του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά κατά 30min έως και 1h 45min, πολλές φορές λόγω πετρελαίευσης,
· Τη συστηματική καθυστέρηση το τελευταίο δίμηνο του πλοίου τόσο στην άφιξή του στο νησί μας από τον Πειραιά όσο και στην αναχώρησή του προς Πειραιά από 30min έως και 1½h και στα τρία(3) προγραμματισμένα επιδοτούμενα δρομολόγια, τα οποία είναι και τα μόνα που εκτελεί εβδομαδιαίως,
· Τη μη εκτέλεση του τέταρτου δρομολογίου την εβδομάδα από Πειραιά προς Σίφνο, μολονότι είναι υποχρεωμένο το πλοίο να το πραγματοποιήσει, εκτελώντας έτσι τα εγκεκριμένα δρομολόγια από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και της ακινησίας του πλοίου "Ε/Γ-Ο/Γ Αδαμάντιος Κοραής",
· Την επί μήνες μη καταβολή δεδουλευμένων στο πλήρωμα του πλοίου με φυσική συνέπεια την κατά καιρούς επίσχεση εργασίας,
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ:
-  τη σημαντική οικονομική ζημιά των επαγγελματιών όλων των κλάδων του νησιού μας,
-  την απερίγραπτη, άσκοπη και αφάνταστη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών,
-  τη δυσφήμιση της Σίφνου ως τουριστικού προορισμού,
-  τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού κατά την τουριστική περίοδο υπέρ των άλλων νησιωτικών προορισμών μιας και ο επισκέπτης δεν έχει τη δυνατότητα κράτησης εισιτηρίου για το νησί μας, και επιπλέον
-τη μεγάλη ανασφάλεια και την αρνητική ψυχολογία των νησιωτών μας, όταν η μοναδική τους επιλογή για να ταξιδέψουν από και προς Πειραιά είναι ένα πλοίο κατασκευασμένο εν έτει 1972, δηλαδή  41 ετών,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
1ο Κηρύσσουμε ανεπιθύμητο από το νησί μας (PERSONA NON GRATA) το πλοίο "Ε/Γ-Ο/Γ Άγιος Γεώργιος" της εταιρείας "Παναγίας Οδηγήτριας".
2ο Συστήνουμε με απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης συντονιστικό όργανο-επιτροπή αγώνα, η οποία θα αποφασίσει το είδος και τη μορφή του αγώνα (δημοσιοποίηση του προβλήματος στα Μ.Μ.Ε., κινητοποιήσεις κ.ά.). Το συντονιστικό όργανο αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους  από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και από ένα μέλος από κάθε ενεργό σύλλογο του νησιού μας και συγκεκριμένα από:
-τον κ. Κωνσταντίνο Σούλη, Δημοτικό Σύμβουλο από την παράταξη της πλειοψηφίας,
-τον κ. Γεώργιο Παπαπαύλου, Δημοτικό Σύμβουλο από την παράταξη της μειοψηφίας,
-την κα Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου, Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο,
-τον κ. Θεόδωρο Πολενάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων της Σίφνου,
-τον κ. Νικόλαο Τραντά, Πρόεδρο του Συλλόγου Εστιάσεως και Επισιτισμού Σίφνου "Ο Τσελεμεντές",
-τον κ. Νικόλαο Βενάκη, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου,
-τον κ. Γιάννη Αντάρτη, Α΄ Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου,
-την κα Γεωργία Ατσόνιου, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σίφνου,
-τον κ. Γεώργιο Ι. Γεωργούλη, Γραμματέα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδομής Σίφνου,
-τον κ. Αλέκο Λεμονή, Πρόεδρο του Σωματείου Αγγειοπλαστών Σίφνου,
-τον κ. Δημήτρη Απόλλων, μέλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,
-τον κ.  Γεώργιο Γεροντόπουλο, μέλος του Σωματείου Ταξί Σίφνου,
-τον κ. Γεώργιο Βερνίκο, Σιφνιό που διαμένει στην Αθήνα και έχει γνώση του θέματος.
Οι ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου θα γίνονται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τα Συντονιστικά Όργανα που θα προκύψουν από τις αντίστοιχες Λαϊκές Συνελεύσεις των κατοίκων της Μήλου και της Σερίφου ούτως ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
3ο Ζητάμε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να καταγγείλει τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την εταιρεία "Παναγία Οδηγήτρια" σε σχέση με τις 3 άγονες γραμμές που το πλοίο "Ε/Γ-Ο/Γ Άγιος Γεώργιος" εκτελεί (του έχει δοθεί παράταση από το Υπουργείο στα 3 επιδοτούμενα δρομολόγια έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014) και φυσικά τον αποκλεισμό του από την πιθανότητα μειοδοσίας στις 3 άγονες γραμμές των νησιών μας για την επόμενη δρομολογιακή περίοδο (Νοέμβριος 2013-Οκτώβριος 2014).
4ο Αιτούμαστε από την εταιρεία ZANTE FERRIES, πλοιοκτήτρια του Ε/Γ-Ο/Γ Αδαμάντιος Κοραής:
Α) την άμεση επαναδρομολόγηση του πλοίου της,
Β) την πραγματοποίηση και των τεσσάρων (4) εγκεκριμένων, από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, δρομολογίων την εβδομάδα από Πειραιά προς Σίφνο,
Γ) την άμεση δημοσιοποίηση των εγκεκριμένων δρομολογίων του συγκεκριμένου πλοίου της, για την περίοδο 01.11.13-31.10.14, στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (FORTHcrs),
Δ) την εξυπηρέτηση των νησιών μας σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του πλοίου (ταχύτητα πλεύσης 17-17,5 κόμβοι).
5ο Ζητάμε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες  για μείωση της τιμής του εισιτηρίου της οικονομικής θέσης και για εφαρμογή του συνταγματικά κατοχυρωμένου μεταφορικού ισοδύναμου, λαμβάνοντας υπόψη και την επιβάρυνση των δημοτών που υποχρεώνονται πλέον, μετά την υπαγωγή της Σίφνου στη Γ΄ Δ.Ο.Υ. Πειραιά, να μεταβαίνουν στον Πειραιά για την εξυπηρέτησή τους όσον αφορά σε φορολογικές υποχρεώσεις τους, ενώ παλιότερα  -με την υπαγωγή της Σίφνου στη Δ.Ο.Υ. Μήλου- η μετακίνηση των δημοτών γινόταν με τρία επιδοτούμενα δρομολόγια εβδομαδιαίως.
6ο Υιοθετούμε το έγγραφο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, το οποίο κατατέθηκε στη Λαϊκή Συνέλευση και στο οποίο προτείνεται, μεταξύ των άλλων, η κινητοποίηση και των τριών (3) βουλευτών του Νομού μας καθώς και του Σιφνιού Ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου με προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της ελληνικής κυβέρνησης για αντισυνταγματική – ρατσιστική συμπεριφορά κατά των κατοίκων των νησιών μας σε θέματα ακτοπλοΐας και υγείας.
7ο Αιτούμαστε άμεσα συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου (Σ.Ο.) με το συμπατριώτη μας εφοπλιστή κ. Λεωνίδα Ευγενίδη-Δημητριάδη, πλοιοκτήτη ταχυπλόων Speed Runner, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την εξυπηρέτηση του νησιού μας και γενικά της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
8ο Αιτούμαστε από την εταιρεία NEL LINES, "πλοιοκτήτρια του Ε/Γ-Ο/Γ Aqua Jewel" την άμεση δημοσιοποίηση των εγκεκριμένων επιδοτούμενων δρομολογίων για την περίοδο 01.11.13-31.10.14, στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων (FORTHcrs).
Σίφνος, 25.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: