Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Η αδιαφορία οδήγησε στα τραγικά γεγονότα της Ρόδου

Δυστυχώς, τα σημερινά τραγικά γεγονότα, που έχουν, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα να έχει ανακοινωθεί, επίσημα, ο πνιγμός μίας γυναίκας ηλικίας 40 ετών, η οποία παρασύρθηκε από χείμαρρο, μιας εκπαιδευτικού 30χρονών που μαζί με έναν 50χρονο εκπαιδευτικό επίσης που μέχρις στιγμής αγνοείται, προσπάθησαν να περάσουν τη Γέφυρα της Κρεμαστής, με κατεύθυνση από το Παραδείσι προς την Κρεμαστή, με αποτέλεσμα το όχημά τους να παρασυρθεί από τα νερά, έφεραν στην "επιφάνεια" την αδιαφορία των αιρετών των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, είναι άξιο αναφοράς ότι, το 2010, για το συγκεκριμένο έργο της Γέφυρας της Κρεμαστής, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης - τότε Νομάρχης Ρόδου - είχε δώσει εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες της τέως Νομαρχίας Ρόδου να προχωρήσουν στη δημοπράτηση της Γέφυρας στην Κρεμαστή, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ καθώς δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για χρηματοδότηση του έργου και του δρόμου Ρόδος -– Αεροδρόμιο από πόρους του γνωστού ως «σπατόσημου».


«Η τραγική προειδοποίηση...»
Πιο πρόσφατα, το 2013, 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας ζήτησαν την άμεση παρέμβαση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στην γέφυρα της Κρεμαστής, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Στην διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας που έπληξε το νησί μας στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2012, η περιοχή της Κρεμαστής δέχτηκε πολύ μεγάλο όγκο νερού κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο χείμαρρος να υπερχειλίσει και να δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που δημιούργησε είναι το ότι ξεγύμνωσε εντελώς το τρίτο πέδιλο της γέφυρας από την ανατολική πλευρά και σε συνδυασμό με το ότι κατά την προ διετίας θεομηνία αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και στο τρίτο πέδιλο από δυτικά της ίδιας γέφυρας, μας κάνει να προβληματιζόμαστε έντονα για την στατική της επάρκεια.

Πάρα τις επανειλημμένες αναφορές από μέλη της παράταξης μας, κατά την διαδικασία της ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων και κατά την συζήτηση για την θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2011 αλλά και στην συνέχεια κατά τις συνεδριάσεις για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, δεν έγινε απολύτως καμμία εργασία αποκατάστασης στο ήδη επιβαρυμένο πέδιλο.

Λόγω του ότι καθημερινά από την γέφυρα, η οποία ως γνωστό αποτελεί την είσοδο του νησιού μας από το αεροδρόμιο Διαγόρας, διέρχονται χιλιάδες πολιτών και επισκεπτών με τα οχήματά τους και εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια τους, παρακαλούμε τις υπηρεσίες σας να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά και να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για την γέφυρα ούτε και για την σωματική ακεραιότητα όσων την διαβαίνουν.

Κουκιάς Μάριος, Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Παναή Ευαγγελία, Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Ανανίας Αγγελος, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής

Ποδιώτης Τσαμπίκος, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής».


«Η ανακοίνωση του έργου...»

Μάλιστα, για το έργο της Γέφυρας της Κρεμαστής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, τον περασμένο μόλις Αύγουστο, είχε δηλώσει:

«Έχει ωριμάσει η μελέτη και σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής της γέφυρας στην Κρεμαστή, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Στην Κρεμαστή θα έπρεπε να δημιουργηθεί υποδομή, ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να μην περνούν μέσα από τα ποτάμια της περιοχής» και πρόσθεσε:

«Η γέφυρα στην Κρεμαστή θα κατασκευαστεί με τρόπο, ώστε να αναβαθμίσει την περιοχή. Θα διευθετηθεί η κοίτη του ποταμού της Κρεμαστής και η εικόνα της περιοχής θα βελτιωθεί».

«Η κόντρα Δημάρχου - Περιφερειάρχη ενόψει Εκλογών»Το θέμα, όμως, γίνεται ακόμη πιο τραγικό, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε οΔήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς, στην ΕΡΑ Ρόδου και στους δημοσιογράφους Ρένα Βενιανάκη και Διαμαντή Διαμαντή, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, πως του κάνει πόλεμο, ενόψει των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου, «μιας και ο Περιφερειάρχης ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον "δημαρχιακό θώκο" της Ρόδου», απαντώντας ευθέως στο ερώτημα "αν τον ενοχλούσαν τα συνεχή σενάρια που εμφάνιζαν τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη υποψήφιο για τον Δήμο Ρόδου":

«Με ενόχλησαν και το ξέρει, του το είπα. Δεν μπορεί όταν μια νέα δημοτική αρχή προσπαθεί να ορθοποδήσει, να έχει μια εσωτερική αμφισβήτηση. Με ενόχλησε. Δεν ήταν ηθικό να υπάρχει αμφισβήτηση από ανθρώπους, πρώην συνεργάτες σου...»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: