Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ … ΔΕΝ ΜΑΡΣΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ


Το τελεσίγραφο του Αδώνιδος για το Νοσοκομείο Σαντορίνης δεν πέρασε. Η καθολική αντίδραση της Κοινωνίας της Σαντορίνης το έκανε, προσωρινά τουλάχιστον, ανεκτέλεστο, και όχι μόνο αλλά τον ανάγκασε να πετάξει την μπάλα στον Στουρνάρα.

Αναδημοσιεύουμε από το www.santonews.gr σχετικό άρθρο του Δημήτρη Πράσσου, καθώς και το σχετικό Δελτίο Τύπου για το θέμα, του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΣΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ;


ancaiph

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αποδέχτηκε τη γενική φιλοσοφία της πρότασης των τοπικών εκπροσώπων για τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Κεντρικός πυλώνας αυτής της ιστορίας είναι η δημιουργία μιας τοπικού χαρακτήρα ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), στην οποία –σύμφωνα με παρευρισκόμενους στη συνάντηση- ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της «κεντρικής» ΑΕΜΥ, αντιτάχθηκε λυσσαλέα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Υπουργός όμως, συναίνεσε κάνοντας μάλιστα μια «γενναιόδωρη» παραχώρηση: κάλεσε τους εκπροσώπους του νησιού να συντάξουν αυτοί την πρόταση για τη νέα ΑΕΜΥ και να την προτείνουν οι ίδιοι στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο σε αυτό το σκέλος.
Ως εδώ καλά. Αλλά…
Γιατί δεν ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και τα ειδικευμένα στελέχη του να συντάξουν μια τέτοια πρόταση, αλλά παραπέμφθηκε η ευθύνη στους Θηραίους;. Ακόμα περισσότερο: γιατί απλά- εφόσον ήθελε να εμφανιστεί ως ευαίσθητος στα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας- δεν ζήτησε μόνο την αρωγή τους, ώστε να δώσει μετά την πρόταση στους ειδικευμένους επιτελείς του, για νομική επεξεργασία και εν συνεχεία δια της ενδοκυβερνητικής οδού να τη διαβιβάσει στον Υπουργό των Οικονομικών;.
Μήπως- δίπλα μου έχω μισό κιλό πιπέρι- το θέμα είναι να μείνει στο απυρόβλητο ο κ. Άδωνις;. Δηλαδή να γίνει ο Στουρνάρας ο κακός της ιστορίας ενώ ο φέρελπις λειτουργός της υγείας, να μείνει στο απυρόβλητο;. Είναι δηλαδή τόσο εξωπραγματικό το ενδεχόμενο, κάποια στιγμή να στείλει ακόμα και μήνυμα συμπαράστασης στο «δίκαιο αίτημα των σαντορινιών»;.   Διότι, η ευθύνη δεν θα είναι πια δική του. Η διεκδίκηση δεν θα τον αφορά πλέον. Η λευκότητα των απόψεών του δεν θα κηλιδωθεί. Αυτός θα έχει ήδη συμφωνήσει, ο «κακός» Στουρνάρας θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο των διαμαρτυριών, ενώ ο κ. Άδωνις, θα χτίζει απερίσπαστος το φιλολαϊκό του προφίλ.
Το παραπάνω σενάριο είναι φανταστικό, αλλά το τυρί (της πλήρους αυτενέργειας και αυτονομίας), παραείναι πολύ, για να είναι τσάμπα. Και πήγα να γράψω το τετριμμένο «δεν θέλω να κάνω την Κασσάνδρα», αλλά μετά θυμήθηκα πως αυτή η δύσμοιρη δεν έκανε εσφαλμένες προφητείες. Η κατάρα της ήταν, ότι δεν γίνονταν πιστευτές. Άρα το σενάριο, ας παραμείνει ως «υπόθεση εργασίας».



                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καθολική απαίτηση των Θηραίων πολιτών η λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα
Στη σημερινή συνάντηση του δημάρχου και της επιτροπής των φορέων της Σαντορίνης με τον Yπουργό Υγείας, συμμετείχε και ο Νίκος Συρμαλένιος,  συμπαραστεκόμενος  ακόμα μια φορά στον αγώνα της Θηραϊκής κοινωνίας για άμεση λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα.
Κοινή πεποίθηση όσων συμμετείχαν στη συνάντηση είναι ότι σημειώθηκαν κάποια βήματα σε σχέση με τη δέσμευση του υπουργού για ενσωμάτωση του Κέντρου Υγείας στο νοσοκομείο και για συνέχιση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης με το ποσό της τάξης των 2 εκατ. Ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή σε συσχετισμό με τις πηγές εσόδων της Σαντορίνης όπως έχει δεσμευτεί και ο Δήμος, μαζί με τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών από τη νοσηλεία των χιλιάδων ασφαλισμένων επισκεπτών, μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα το νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα. Σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει η σύσταση της τοπικής ΑΕΜΥ, όπως ζητούν οι φορείς της Σαντορίνης, κάτι που πρέπει να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, που μαζί με το υπουργείο Υγείας έχουν την εποπτεία της ΑΕΜΥ.
Ο Νίκος Συρμαλένιος ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι: «Η δική μας θέση είναι το νοσοκομείο να λειτουργήσει προοπτικά στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός ΕΣΥ αναβαθμισμένου, που θα μπορεί να λειτουργεί το δημόσιο και καθολικό σύστημα παροχής υγείας προς όλους τους πολίτες. Στις σημερινές όμως συνθήκες, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες του Θηραϊκού λαού για άμεση λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα, όπως προτείνει η ομόφωνη απόφαση του Δήμου και της Επιτροπής Αγώνα των Θηραίων πολιτών».  
   11/10/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: