Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

«Η μαύρη βίβλος της Κατοχής»

Με χαρά ο Μανώλης Γλέζος αποδέχτηκε την πρόσκληση να υπογράψει τα αντίτυπα της «Μαύρης Βίβλου της Κατοχής» για αρκετούς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Περνώντας έξω από την αίθουσα των δημοσιογράφων, ζητήθηκε από τον Μανώλη Γλέζο να υπογράψει κάποια από τα αντίτυπα που είχαν μοιραστεί νωρίτερα, αίτημα που αποδέχτηκε με ευγένεια παρακινώντας μάλιστα όσους επιθυμούν αντίγραφα για τους οικείους τους να τον ενημερώσουν. Ο Μανώλης Γλέζος υπέγραψε και το αντίτυπο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος μάλιστα ανέφερε το μικρό του όνομα στα ρώσικα.


«Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής» αποτελεί επανέκδοση του τεύχους με τα πορίσματα ημερίδας του 1998 που είχαν διοργανώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και η κίνηση Ενωμένη Εθνική Αντίσταση 1941-44. Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του τεύχους, η επανέκδοση ήταν «δυστυχώς αναγκαία, καθώς, μολονότι πέρασαν 67 χρόνια χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, οι οφειλές αυτές παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτες».
Το τεύχος το οποίο είναι γραμμένο σε ελληνικά και αγγλικά, εκτός, από τις εισηγήσεις της ημερίδας, περιλαμβάνει ακόμα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες με στοιχεία, συνοπτικό αντιστασιακό ημερολόγιο, μαρτυρίες και αφηγήσεις από τα ναζιστικά εγκλήματα την περίοδο της Κατοχής, λεπτομερές μαρτυρολόγιο των ανά την Ελλάδα ολοκαυτωμάτων, αλλά και λεπτομέρειες για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα.


Κ.Π. Αυγή-online.


Δεν υπάρχουν σχόλια: