Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΔΩΝΙΔΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ  …Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕΑπ’ ότι φαίνεται, σε σημερινά δημοσιεύματα του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου των Κυκλάδων, κάποιοι από τους Αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν στη συνάντηση έμειναν ικανοποιημένοι από τα ελάχιστα που ο Άδωνις τους «πρόσφερε» για να τους κλείσει ουσιαστικά το στόμα, και να διορθώσει, όπως μπορεί,  τη στραπατσαρισμένη στους Κυκλαδίτες, προσωπική του εικόνα.

 Άραγε, οι Αυτοδιοικητικοί μας, κρίνουν ικανοποιητική τη συνάντηση των 25 λεπτών με τον Υπουργό,  για τη συζήτηση των σοβαρότερων προβλημάτων που ταλανίζουν τις Νησιωτικές μας Κοινωνίες ;

Άραγε, οι Αυτοδιοικητικοί μας  κρίνουν ικανοποιητικό το φόρτωμα των εξόδων στέγης και σίτισης των Γιατρών στους Δήμους ; Με ποιους πόρους ; Με ποιες οικονομικές δυνατότητες ; ή μήπως και πάλι, αυτό θα το πληρώσει μέσω νέας φορολογίας ο Δημότης ;

Καθοριστική ήταν η απουσία από την συνάντηση του Δήμαρχου Πάρου, καθώς δεν προωθήθηκαν οι θέσεις του Δήμου Πάρου που, μαζί με αυτές του Συντονιστικού, είναι και οι πιο επεξεργασμένες και προωθημένες για τα θέματα Υγείας, όχι μόνο της Πάρου αλλά και  των Κυκλάδων.

Δυστυχώς ήδη άρχισε να διαφαίνεται, σε κάποια  Κυκλαδίτικα ΜΜΕ, ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια «αποενοχοποίησης» του Αδώνιδος για τις ακραίες θέσεις του στα θέματα Υγείας των Νησιών μας, δες τελεσίγραφο για το Νοσοκομείο Σαντορίνης , απάντηση στο Συντονιστικό Πάρου κλπ, προσπάθεια που θα συνεπικουρηθεί και από τους διάφορους τοπικούς παραγοντίσκους των κυβερνητικών τοποτηρητών.

Πιστεύουμε ότι η Πάρος, η Αντίπαρος, και το Συντονιστικό  δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της συνάντησης και θα πρέπει να συνεχίσουν αταλάντευτα, τον αγώνα τους στα πλαίσια των ομόφωνων αποφάσεων που έχουν πάρει.

###

Αναδημοσιεύουμε ρο παρακάτω άρθρο της Δέσποινας Συλιβάνη από τη «Κοινή Γνώμη»


ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
Μερική λύση στην στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των Κυκλάδων, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με Δημάρχους των Κυκλάδων.
Κατά την 25λεπτη συνάντηση εργασίας ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα τεθεί προς ψήφιση αυτές τις ημέρες στη βουλή, έχουν τεθεί και κάποιες από τις προτάσεις που του έχουν κατατεθεί από την αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Άδωνις επίσης υποστήριξε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει τοποθετηθεί διοικητής στο νοσοκομείο Σύρου, αφού επιλύθηκαν κάποια προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί.
Να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Κροντηράς αμέσως μετά από τη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την υγεία.
Εν μέρη ικανοποιημένοι
Εν μέρη ικανοποιημένοι δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη” οι Δήμαρχοι Σύρου και Τήνου, Γιάννης Δεκαβάλλας και Παναγιώτης Κροντηράς, αντίστοιχα, από την πορεία της χθεσινής συνάντησης.
Όπως δήλωσαν “κάποιες από τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεσμεύτηκε ο υπουργός ότι τις έχει προσθέσει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο”, σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Από τις Κυκλάδες παρόντες ήταν ο Μανόλης Μαργαρίτης από την Τήνο, ο Πάναγιώτης Κροντηράς από την Τήνο, από τη Μήλο ο Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Αντώνης Μπαμπούνης από τη Σίφνο και ο Γιάννης Δεκαβάλλας από τη Σύρο.
“Κάποια πράγματα δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν. Τουλάχιστον τα βασικά που ζητούσαμε, όπως το θέμα των αγροτικών και των επικουρικών ιατρών, αλλά και το να μπορούν οι Δήμοι να παρέχουν στέγη στο ιατρικό προσωπικό”, τόνισε ο κ. Δεκαβάλλας.
Ο Δήμαρχος Σύρου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, είπε στον υπουργό Υγείας ότι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που επικρατεί στη χώρα, αλλά από την άλλη, ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, επιθυμούν να νιώθουν οι κάτοικοι των νησιών όσο γίνεται λιγότερο το αίσθημα της ανασφάλειας. “Τα νησιά είναι πλήρως απομονωμένα. Ένας κάτοικος της Ηπειρωτικής χώρας μπορεί να μετακινηθεί σε γειτονικό νοσοκομείο, ο νησιώτης όχι. Σε ένα κράτος που σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη, η υγεία είναι από τα μεγαλύτερα αγαθά που μπορεί να του προσφέρει. Το Νότιο Αιγαίο συνεισφέρει στο ΑΕΠ. Όμως το δημόσιο δεν παρέχει τα χρήματα που απαιτούνται τόσο για τον τομέα της συγκοινωνίας, όσο και για τον τομέα της υγείας. Υπάρχει βελτίωση στις κτιριακές υποδομές για την υγεία στα νησιά, αλλά είναι τραγικές οι ελλείψεις στον τομέα της στελέχωσης”, σημείωσε ο κ. Δεκαβάλλας.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα των αεροδιακομιδών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να υποστηρίζει ότι γίνονται τεράστιες σπατάλες πάνω σε αυτό το θέμα, κυρίως λόγω του φόβου που επικρατεί, ειδικά στους ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.
Οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο, οι εξής προτάσεις που του έχουν κατατεθεί:
- Υποχρεωτική αγροτική θητεία των γιατρών στα νησιά πριν από την ειδικότητά τους. Αυτό θα συμβάλει στην στελέχωση ιδιαίτερα των μικρών, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρών.
- Επιπλέον μοριοδότηση των αγροτικών ιατρών για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ
- Ανοίγει το δρόμο για να αναλάβουν οι Δήμοι τη στέγαση και τη σίτιση των ιατρών
- Τριετή αντί ετήσια σύμβαση των επικουρικών ιατρών στις υγειονομικές μονάδες.
Οι προτάσεις της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
Ο Δήμαρχος Σύρου και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, Γιάννης Δεκαβάλλας, κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, ένα πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο περιέχει τις ανάγκες των υγειονομικών μονάδων των νησιών.
Επίσης, κατέθεσε και προτάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων είναι οι εξής:
- Οικονομικά και θεσμικά κίνητρα σε αγροτικούς και γιατρούς γενικής ιατρικής, όπως η επιπλέον μοριοδότηση για πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ
- Να παίρνουν άμεσα ειδικότητα όσοι γιατροί υπηρετούν στα νησιά επί 3 συνεχόμενα έτη
- Να εξασφαλιστεί η στέγη στους γιατρούς των νησιών
- Υιοθέτηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
- Ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση των μικρών νησιών με κέντρα αναφοράς
- Να λαμβάνεται υπ' όψιν ο υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού για τη στελέχωση των δομών υγείας
- Δημιουργία δύο πλωτών Κέντρων Υγείας για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα μικρά νησιά
- Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδής
- Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό σύστημα υγείας
- Αξιοποίηση και εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας.Δεν υπάρχουν σχόλια: