Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το Σπίτι των Κοινών Αγαθών Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ


Τρεβίζο (Βενετία): Το “Σπίτι των Κοινών Αγαθών” ανατρέπει την κουλτούρα του ρατσισμού και φασισμού

Το Σπίτι των Κοινών Αγαθών

Το Σπίτι των Κοινών Αγαθών

###
Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο
Ο ρατσιστής δήμαρχος έβγαλε τα παγκάκια και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπενετόν προσπαθεί να επιβάλλει την εικόνα της τέλειας πόλης για το Τρεβίζο, αλλά εμείς με το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" αποδείξαμε ότι μπορούμε να βάζουμε στόχους και να κερδίζουμε, υπογράμμισε στην "Αυγή" η Μόνικα Τιένγκο του συλλόγου "Φθάνει πια" - Ya Basta που συστεγάζεται με άλλες συλλογικότητες στο "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" του Τρεβίζο.
Το Τρεβίζο είναι μια μικρή πόλη δίπλα στη Βενετία που θα μείνει στη νεώτερη ιστορία για το ρατσισμό και την ξενοφοβία του πρώην δημάρχου του ή υπάρχει και κάτι άλλο;
Προφανώς θα αναφέρεσαι στο θέμα με τα... παγκάκια. Για το Τρεβίζο έκλεισε μια 20ετία καθαρής και σκληρής πολιτικής από τη Λέγκα του Βορρά. Ο πρώην δήμαρχος του Τρεβίζο Τζεντιλίνι της Λέγκας έγινε παγκοσμίως γνωστός γιατί έβγαλε από όλη την πόλη τα παγκάκια, για να μην κάθονται οι... μετανάστες! Για τον πρώην δήμαρχο της Λέγκας στα παγκάκια έβρισκαν καταφύγιο οι μετανάστες και έκαναν εγκληματικές πράξεις!
Μετά από μια 20ετία αγώνων καταφέραμε να τον διώξουμε και το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τον καρπό αυτών των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων για να διώξουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία από τη δημοτική αρχή. Αγωνιστήκαμε για να έχουμε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, χώρους για τους μαθητές και τους νέους, τις γυναίκες, τους μετανάστες, την κοινωνία ολόκληρη.

Ο δήμαρχος άλλαξε και τώρα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα στη δημοτική αρχή. Μου φαίνεται όμως ότι ακόμη δεν έχετε... παγκάκια!
Ο δήμαρχος άλλαξε, αλλά εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ακόμη για να μπουν τα... παγκάκια! Τοποθετήσαμε ένα παγκάκι στο κέντρο της πόλης και η νέα δημοτική αρχή ήρθε και το έβγαλε! Δεν είναι ένας συμβολικός αγώνας, γιατί δείχνει ότι δεν φθάνει να ψηφίζεις για να αλλάξεις για παράδειγμα μια δημοτική αρχή. Πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε τη συνείδηση της πόλης και του κόσμου, την κουλτούρα και τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να έχουμε ένα δήμαρχο – σερίφη. Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα και τη σκέψη της πόλης. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ένα κίνημα που να δουλεύει για να αλλάξει την κατάσταση από τα κάτω, με τη συμμετοχή τμημάτων της κοινωνίας, από τις πλέον ζωντανές κοινωνικές ομάδες, όπως τους μαθητές, τους νέους, τις γυναίκες, τους εκπαιδευτικούς, τους επισφαλείς εργαζόμενους.
Το Τρεβίζο δεν είναι η πλούσια πόλη, που προσπαθούν να την παρουσιάσουν. Δεν είναι η πόλη του Μπενετόν, αλλά χιλιάδων πολιτών που πλήττονται από την κρίση. Όλη η Βορειοανατολική Ιταλία περνάει δύσκολες στιγμές.
Τι είναι το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών";
Το όνομα το δώσαμε γιατί σκεφτήκαμε ότι ο χώρος που έχουμε αποτελεί ένα σημείο συνάντησης πολλών εμπειριών, πολλών κινημάτων, πολλών ανθρώπων με τα πλέον διαφορετικά αιτήματα, χαρακτηριστικά και ιδέες. Μέσα στο "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" υπάρχουν οι μετανάστες που μαθαίνουν ιταλικά, οι μαθητές, το συνδικάτο βάσης Cobas για τα δικαιώματα των εργαζομένων, o σύλλογος YaBasta, εθελοντές, Στο "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" βρίσκονται πιστεύω όλες σχεδόν οι καλές και θετικές ψυχές του Τρεβίζο. Άνθρωποι που λειτουργούν συλλογικά και είναι πρωταγωνιστές για να αλλάξουν την καθημερινότητα και την πόλη τους.
Άνθρωποι που φιλοδοξούν να μετατρέψουν τα "κοινά αγαθά", τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη θέλησή τους σε μια δύναμη αλλαγής. Το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" είναι ένας ελεύθερος ανοικτός, πλουραλιστικός χώρος, που μπορεί να εκφραστεί ο καθένας ατομικά και συλλογικά, σε μια πόλη που δεν προσφέρει τίποτα ανάλογο.
Πόσα χρόνια λειτουργεί το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών";
Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο. Η επιτυχία μας οφείλεται στην ικανότητά μας να συνδυάζουμε πολλά πράγματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες των ατόμων και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν. Η ιδέα μιας ανοικτής πόλης μέσα στη πόλη αρέσει. Δεν είναι τυχαίο ότι στο "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" στεγάστηκε η Επιτροπή για την υπεράσπιση του νερού, ενός άλλου κοινού και δημόσιου αγαθού. Μέσα από το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" δώσαμε τη μάχη και κερδίσαμε το δημοψήφισμα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Όλα τα κινήματα και οι τυπικοί σύλλογοι και οι άτυπες συλλογικότητες ξέρουν ότι υπάρχει ένας χώρος που έχει τις πόρτες του πάντα ανοικτές...
Τόσο ανοικτές που χωράνε και τα καπνογόνα;
Οι φασίστες της περιοχής δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα έχουν κάλυψη από τη δημοτική αρχή και έγιναν πιθανώς πιο επιθετικοί. Κάποια στιγμή μας έριξαν δύο καπνογόνα μέσα στον χώρο μας την ώρα που είχαμε κάποιες δραστηριότητες. Για να εξαφανιστούν στους υπονόμους τους. Έρχονται κάθε τόσο και γράφουν συνθήματα στους τοίχους και ζωγραφίζουν σβάστικες. Το Τρεβίζο έχει λογαριαστεί με το φασισμό στο παρελθόν και υπάρχει μια αντιφασιστική κουλτούρα. Οι νεοφασίστες είναι περιθωριοποιημένοι, αλλά παραμένουν πάντα επικίνδυνοι. Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα και αισθανόμαστε δίπλα σας. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους φασίστες να σηκώνουν κεφάλι ούτε στην Ιταλία ούτε στην Ελλάδα ούτε και πουθενά. Για εμάς ο Παύλος Φύσσας ήταν σύντροφος και αδελφός μας. Παίρνουμε δύναμη όταν βλέπουμε ότι αντιστεκόσαστε στην τρόικα και το νεοναζισμό.

πηγή:  http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: