Σε ηλικία 102 ετών πέθανε σήμερα ο στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιάπ, η κορυφαία φυσιογνωμία των αγώνα του Βιετνάμ για εθνική ανεξαρτησία στους πολέμους ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία, τη δεκαετία του '50 και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, στις δεκαετίες του '60 και '70.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του βιετναμικού στρατού, ο στρατηγός πέθανε από φυσικά αίτια στο στρατιωτικό νοσοκομείο "108" του Ανόι όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

"Αναπαύσου εν ειρήνη, ήρωα του λαού. Θα είσαι πάντα ο σπουδαιότερος στρατηγός μας", έγραψε ένας χρήστης του Facebook σε μια από τις πολλές αναφορές στον θάνατό του στρατηγού που κατέκλυσαν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν ακόμη από την επίσημη αναγγελία του θανάτου του. Ο Γκιάπ ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του σύγχρονου Βιετνάμ μετά τον ιδρυτή του, Χο Τσι Μινχ.

Επίσης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς στην παγκόσμια Ιστορία. Ο Γκιάπ ήταν υπεύθυνος για όλες τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ εναντίον των Αμερικανών και του κράτους-μαριονέτα της Σαϊγκόν, μέχρι το τέλος του πολέμου το 1975.

Νικώντας τους Γάλλους στην ιστορική μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου το 1953, η οποία σηματοδότησε το τέλος της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Ασία, ο στρατηγός Γκιάπ έγινε ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής που κατήγαγε  ήττα εναντίον μεγάλης δυτικής δύναμης στην Ασία. Ο ίδιος επέβλεψε την συντονισμένη "επίθεση του Τετ" εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Νότιο Βιετνάμ κατά την (βιετναμική) πρωτοχρονιά του 1968, μια επιχείρηση που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις και αποτέλεσε σημαντική καμπή για την έκβαση του πολέμου.

Εθνικός ήρωας

Ο Γκιάπ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1911 στην επαρχία Κουάνγκ Μπιν, της τότε Γαλλικής Ινδοκίνας. Κατάγονταν από αγροτική οικογένεια. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονονομικά και νομικά στο πανεπιστήμιο του Ανόι. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ το 1931 και προσχώρησε στον αγώνα κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας. Όταν οι Γάλλοι κύρηξαν εκτός νόμου το Κ.Κ, το 1939, ο Γκιάπ διέφυγε στην Κίνα όπου γνώρισε τον Χο Τσι Μινχ και εντάχθηκε στους Βιέτ Μινχ, το μέτωπο για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

Στη διάρκεια της εξορίας του στην Κίνα, πολλά μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσά τους η σύζυγός του και ο πατέρας του, συνελλήφθησαν, βασανίστηκαν και αργότερα εκτελέστηκαν από το καθεστώς των Γάλλων αποικιοκρατών. Επέστρεψε στο Βιετνάμ το 1944 και πολέμησε τους Ιάπωνες κατακτητές. Μετά το τέλος του Β'ΠΠ και ενώ ο Χο Τσι Μινχ είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, η Γαλλία προσπάθησε να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της Ινδοκίνας.

Ο Γκιάπ οργάνωσε τη λαϊκή αντίσταση ενάντια στους αποικιοκράτες σε έναν πόλεμο φθοράς που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στις γαλλικές δυνάμεις κατό το διάστημα 1946-52. Τον Δεκέμβριο του 1953, ύστερα από μια αποτυχημένη αντεπίθεση των Γάλλων στην πόλη Ντιέν Μπιέν Φου του βορειοδυτικού Βιετνάμ, οι δυνάμεις του Γκιάπ εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και περικύκλωσαν το οχυρό τους. Η ήττα που ακολούθησε σήμανε το τέλος της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Ινδοκίνα και οδήγησε στη συνθήκη διαίρεσης του Βιετνάμ σε Βόρειο και Νότιο, εγκαινιάζοντας παράλληλα το τελευταίο και πιο αιματηρό κεφάλαιο του βιετναμικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα...


πηγή: http://www.avgi.gr