Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει ...καν!! -κόβονται συντάξεις, νέες περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια

Πηγη
- Νέες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ
 - Ανοίγει πάλι το Ασφαλιστικό
 Ασφαλιστικό, δηλαδή συντάξεις και παροχές για την Υγεία. 
 Μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα λίγα 24ωρα μετά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά-Βενιζέλου στην ΔΕΘ. 
 - Τι προβλέπεται για συντάξεις, παροχές ΕΟΠΠΥ, επικουρικές...
 Μετά και την χαριστική βολή που 

δέχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI αλλά και την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών που τους απομείωσε τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία, η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, τα αφήνει χωρίς την από τον νόμο κρατική χρηματοδότηση.
 Αποτέλεσμα... Νέα επώδυνα μέτρα εντός φθινοπώρου,  

Το ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα είναι για μια ακόμη φορά η «Ιφιγένεια» που θα θυσιαστεί στο βωμό των δανειστών και των προσπαθειών για έξοδο της χώρας από την κρίση.
 Μόλις την Πέμπτη, ακούγαμε έκπληκτοι τις υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά, ότι πρόκειται να μοιράσει μερικά δις απο το.... πρωτογενές πλεόνασμα στους συνταξιούχους. Από τα "ιδιωτικά" κανάλια, η δήλωση έτυχε ιδιαίτερης προσοχής.
 Στην συνέχεια ακούσαμε τον ίδιο να μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, μιας και μετά τις θυσίες ΜΑΣ, είμαστε ένα χρόνο πρίν από την ανάπτυξη!
 Ο Βενιζέλος ήταν πιο σαφής, "διανύσαμε τα 4/5 της διαδρομής" μας διαβεβαίωσε από το βήμα της ΔΕΘ... 
 Τον Μάιο στις διπλές εκλογές θα έχουμε διανύσει τα 9/10 και θα πρέπει να τους επιβραβεύσουμε. Μόνο που ο δρόμος αυτός είναι κάτι και σαν το "παράδοξο του Ζήνωνα"*. 
Ποτέ δεν θα φτάνουμε στο τέρμα, όσο και αν πλησιάζουμε.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έκανε νέες συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για άνοιγμα του ασφαλιστικού, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ελλείμματα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.
Θα ακολουθήσουν ως εκ τούτου νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές και γενικότερα μειώσεις στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.
 Και αν αναρωτιέστε πως μεταφράζεται αυτό;
1. Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.
2. Κύριες συντάξεις. Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (360 ευρώ). Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του.
  Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%,( 586 β.μ. 351 η σύνταξη)  ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού (αντίστοιχα 281 η σύνταξη).Και με την προϋπόθεση ότι ο βασικός μισθός δεν θα πέσει και άλλο 
 Η τρόικα - σύμφωνα με το Βήμα - έχει καταστήσει σαφές ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Συνεπώς, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μείωση των παροχών εμφανίζεται ως μονόδρομος.
3. Εισφορές. Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων –ανά Ταμείο– είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.
 Δηλαδή καταργούνται οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη –παραδείγματος χάριν– των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ. 
 Οι προσαρμογές στο νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά.
 Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων.
4. Παροχές. Αντιστοίχως οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα θιγούν, ούτε θα αλλάξει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Άλλωστε, ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. 
 Πάντως, οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν/μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.
5. Επικουρικές συντάξεις. Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.
6. Εφάπαξ. Ένα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα.
  Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.  


* Το παράδοξο του Ζήνωνα ή παράδοξο του Αχιλλέα και της Χελώνας[Επεξεργασία]

Διάσημο είναι το εξής παράδοξο που αποδίδεται σε αυτόν:
Αν έχουμε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ του Αχιλλέα και μιας χελώνας, και η χελώνα ξεκινήσει με προβάδισμα, για παράδειγμα, ενός σταδίου, ο Αχιλλέας (που ήταν ο καλύτερος δρομέας της μυθολογίας), δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει τη χελώνα. Αν θεωρήσουμε οτι ο Αχιλλέας είναι 100 φορές πιο γρήγορος από τη χελώνα, τότε όταν ο Αχχιλέας θα έχει διανύσει ένα στάδιο, η χελώνα θα έχει διανύσει ένα στάδιο και ένα εκατοστό του σταδίου. Όταν ο Αχιλλέας διανύσει ένα στάδιο και ένα εκατοστό του σταδίου, η χελώνα θα έχει διανύσει ένα στάδιο και ένα εκατοστό και ένα εκατοστό του εκατοστού του σταδίου κ.ο.κ...Επομένως η χελώνα πάντα θα προπορεύεται, επομένως ο Αχιλλέας δε μπορεί να την φτάσει.[1]
Με τα παράδοξα του Ζήνωνα ασχολήθηκαν μεγάλοι σύγχρονοι μαθηματικοί και φιλόσοφοι μέχρι και τις μέρες μας.  el.wikipedia.org

Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: