Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μπλακ άουτ σε Υγεία, Δήμους και Τρένα - Στα άκρα η κόντρα με την κυβέρνηση

Με σκουπίδια στις γειτονιές και λουκέτο στους δήμους απειλεί ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο που δίνει πράσινο φως για απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μιλώντας σε πολύ υψηλούς στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τόνους απείλησε ούτε λίγο ούτε πολύ να μπει «φρένο» στην αποκομιδή των σκουπιδιών και να γεμίσουν με βουνά απορριμάτων οι γειτονιές.
«Έχουμε δείξει ότι πονάμε τον κόσμο και δεν θέλουμε να τον ταλαιπωρούμε. Δεν το έχουμε κάνει έως τώρα, αλλά για να διασφαλίσουμε την λειτουργία των Δήμων και να έχουμε δουλειά, είναι προτιμότερο να τα κλείσουμε όλα για 4-5 μέρες. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο στα απορριμματοφόρα, αλλά γι' αυτά δεν μιλά κανείς».
Πυρά Μπαλασόπουλου: Η Τρόικα θέλει αίμα αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε
Πρόσθεσε μάλιστα πως «το 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 6.000 εργαζόμενοι, όταν το 2009 έφευγαν 300-500 άτομα». Μάλιστα, προειδοποίησε πως «η Τρόικα θέλει αίμα αλλά εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».
ΚΕΔΕ: Πρόταση για λουκέτο στους Δήμους Δευτέρα με Τετάρτη
Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ημέρα όπου θα τεθεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά και την κινητικότητα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ασκούνης πρότεινε να λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές των δήμων εκτός από την Τρίτη, την παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική ειδικά για τους τουριστικούς δήμους θα δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις κοινωνικές δομές τους.
Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή, ενώ όπως είπε ο κ. Ασκούνης οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις ενδέχεται να κλιμακωθούν καθώς εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δεν γίνει μια «σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης», υπάρχει πρόταση για «λουκέτο» διαρκείας στους δήμους και για παραιτήσεις δημάρχων.
«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Στους δρόμους στις 16 Ιουλίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Στην ανακοίνωση της ανέφερε:
«Οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα», αναφέρουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν.
Λουκέτο στα δημόσια νοσοκομεία
«Παγώνει» η Δημόσια Υγεία την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αλλά και την Τετάρτη 24 Ιουλίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αν και φαίνεται προς στιγμήν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, στέκονται δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες τους, που απειλούνται με απόλυση.
Οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν «ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και σημειώνουν πως η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού στα νοσοκομεία «ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας», που οδηγούν στο κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στη διάλυση τμημάτων. «Το δημόσιο σύστημα υγείας αποσυντίθεται προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν Νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ δηλώνουν ότι η συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, για τις 16 Ιουλίου, και η 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία στις 24 του ίδιου μήνα, είναι μόνο η αρχή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, την πλήρη αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την απόλυση 100 οδοντιάτρων που απασχολούνται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκφράζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, ζητώντας αξιολόγηση του ρόλου των οδοντιάτρων και ανάκληση της απόλυσης τους, που τους οδηγεί «στην κοινωνική και οικονομική εξόντωση».
Χειρόφρενο στα τρένα -Ματαιώσεις δρομολογίων από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη
Την τρίτη 16 Ιουλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τα Σωματεία μέλη της θα συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν τόσο στις διαθεσιμότητες – απολύσεις και στα νέα χαράτσια, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των Σιδηροδρομικών Εταιρειών, διαδικασία η οποία ξεκίνησε σήμερα.


Πηγή:  iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια: