Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Φορολογικός παραλογισμός

 Πηγή: «Εθνος» Γνώμη 7/7/13

Αυτή η ιστορία δεν πάει άλλο. Η λογική ότι η λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα είναι η συνεχής επιβολή φόρων έχει καθηλώσει την οικονομία σε μια εξουθενωτική ύφεση και έχει βυθίσει την κοινωνία σε μια εφιαλτικά διογκούμενη ανέχεια. Και όσο η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται, δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου από την κρίση.Η απαίτηση για λιγότερους φόρους είναι προϋπόθεση επιβίωσης για τον λαό
Τα πρώτα στοιχεία από την ανταπόκριση στο μέτρο της εξόφλησης με δόσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία είναι εύγλωττα. Η προσέλευση μικρή. Και όχι γιατί οι Ελληνες δεν θέλουν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, αλλά γιατί δεν είναι σε θέση να το κάνουν.
Είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της μακρόχρονης ύφεσης. Με την ανεργία στο 27%, με τους μισθούς και τις συντάξεις να έχουν υποστεί αλλεπάλληλες περικοπές και με τη μεσαία τάξη να έχει ισοπεδωθεί από τα χαράτσια, τις κάθε λογής εισφορές και τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, ο τζίρος στην αγορά συνεχώς πέφτει και οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδα διλήμματα. Ή θα απολύσουν προσωπικό, ή θα μειώσουν μισθούς, ή δεν θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, ή δεν θα αποδώσουν τον ΦΠΑ, ή θα επιχειρήσουν να κάνουν τις συναλλαγές τους χωρίς αποδείξεις. Ή θα κλείσουν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και το μόνο που μπορεί να την ανατρέψει είναι η αντίθετη συνταγή από αυτή που πεισματικά επιβάλλει η τρόικα για λογαριασμό των εταίρων και δανειστών μας από το 2010 μέχρι και σήμερα. Αντί για ύφεση, ανάπτυξη, αντί για φορολογικές επιβαρύνσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, αντί για συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας, προσπάθεια για επανεκκίνηση και διεύρυνσή της.
Και στο μεταξύ η φοροδιαφυγή συνεχώς μεγαλώνει. Αναπόφευκτο κι αυτό. Γιατί δεν είναι πια μόνο εκείνοι που συστηματικά επιδίδονταν στη συγκεκριμένη αθλιότητα, είναι και οι στρατιές όλων εκείνων που ήταν έως τώρα και θα ήθελαν να παραμείνουν συνεπείς, αλλά δεν τους το επιτρέπει η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης τους έχει εξαναγκάσει να παραβιάζουν, θέλοντας και μη, τον νόμο.
Τα περιθώρια αντοχής για την ελληνική κοινωνία έχουν εξαντληθεί. Δεν θέλει πολύ, μερικούς μήνες μόνο στην ίδια αδιέξοδη πορεία, και οι όποιες ελπίδες υπέρβασης της κρίσης και επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά θα έχουν σβήσει. Είναι γνωστή η αποστροφή ότι την αγελάδα πρέπει να την αρμέγεις και όχι να τη σφάζεις. Δυστυχώς, η τρόικα επέβαλε το αντίθετο. Και η κυβέρνηση δεν αντέδρασε όταν έπρεπε και όσο θα έπρεπε. Ας το κάνει τώρα.
Η απαίτηση για λιγότερους φόρους είναι προϋπόθεση επιβίωσης για τον τόπο και τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: