Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Κάθε πόλη και Ταξίμ στην Τουρκία

 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη του κινήματος πολιτών που διαμαρτύρεται εναντίον της καταστροφής ενός μικρού πάρκου της Κωνσταντινούπολης, και από τις κινητοποιήσεις του οποίου πυροδοτήθηκε το μαζικό κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν σαρώσει τη χώρα.
«Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και αυτός συμφώνησε να τους κάνει δεκτούς», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς πριν από λίγο, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος του Ερντογάν παραμένει να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.  Πηγή: ΑΜΠΕ

Στόχος να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες, δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς 

REUTERS/DADO RUVIC
Οι κινητοποιήσεις «Πλατφόρμας του Πάρκου Γκεζί» έδωσαν το έναυσμα για να αρχίσουν οι πλέον δυναμικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη χώρα από το 2002.
Συνάντηση με τους ηγέτες της «Πλατφόρμας του Πάρκου Γκεζί» θα έχει την Τετάρτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.


Οι κινητοποιήσεις της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αντιτίθεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ταξίμ στην οποία θέλει να προχωρήσει η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσαν το έναυσμα, την περασμένη Παρασκευή, για να αρχίσουν οι πλέον δυναμικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη χώρα από το 2002, οπότε και ο Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο.


«Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και εκείνος συμφώνησε να μιλήσει με τους διοργανωτές», δήλωσε ο κ. Αρίντς τη Δευτέρα το απόγευμα, με στόχο, όπως είπε, να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Ανέφερε δε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Θα είναι ένα σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι «είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα περί συνωμοσίας που συνδέεται με το εξωτερικό, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Αρίντς απάντησε πως υπάρχουν, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. Τόνισε ότι «συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες» και ότι «οι δημοσιογράφοι μπορεί και να μην ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών».
 

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: