Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η γεύση της αλληλεγγύης

Στο γρασίδι, στον αύλειο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, «ρίζωσε» τις τελευταίες μέρες η αντίσταση και η αλληλεγγύη 
Του Χάρη Φραντζή 

Παρόντες στο προαύλιο της ΕΡΤ πολλοί ενεργοί πολίτες. Ανάμεσά τους και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος με την κοινωνική συλλογική κουζίνα ο «Αλλος Ανθρωπος», που από τον Δεκέμβριο του 2011 μαγειρεύει σε όλους τους δρόμους και τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. 
Βρέθηκε από την πρώτη μέρα δίπλα στους εργαζομένους της ΕΡΤ μαγειρεύοντας γι' αυτούς και τους αλληλέγγυους πολίτες. 
«Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Αλλος Ανθρωπος" ξεκίνησε όταν είδαμε στις λαϊκές αγορές της Αθήνας ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούν πια να αγοράσουν. Η πρώτη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές» αναφέρει ο Κώστας. Μας τόνισε ότι η κουζίνα και η δράση που έχει δεν είναι στη λογική του συσσιτίου ούτε φιλανθρωπία, αλλά αλληλεγγύη, αγάπη και επικοινωνία με τον κόσμο για να μην αποξενωθούμε τελείως λόγω της κρίσης. Με έμφαση ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε ΜΚΟ και δεν θα γίνουμε ποτέ. Τα τρόφιμα που μαγειρεύουμε δεν τα αγοράζουμε, μας τα δίνει ο κόσμος. Δεν πρόκειται να πάρουμε βοήθεια από δήμους, ούτε από εκκλησίες, ούτε από μεγάλες εταιρείες για διαφημιστικούς λόγους, μόνο από ανθρώπους που εργάζονται σε εταιρείες και θέλουν να μας δώσουν». 
Ο «Αλλος Ανθρωπος» πλέον γνωρίζει σε ποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα μετά από 19 μήνες δράσης και πηγαίνει για να προσφέρει αλλά και να συζητήσει με τον κόσμο, και ειδικά με τα πιο περιθωριοποιημένα κομμάτια της κοινωνίας ώστε να βοηθήσει στην επανένταξή τους. Η κουζίνα του Κώστα στήθηκε από την πρώτη στιγμή στην ΕΡΤ. Ετσι έγινε η αφορμή πολλές άλλες κουζίνες και κολεκτίβες τις επόμενες μέρες να έρθουν και να μαγειρέψουν στον κόσμο. Οι απολυμένοι στήριξαν αυτή την κίνηση από την πρώτη στιγμή. Ο Κώστας μάς τόνισε: «Η κουζίνα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της πείνας, είναι απλά η έμπρακτη αλληλεγγύη και θέλουμε να γίνεται σε κάθε γειτονιά. Είναι πολύ άσχημο να δώσεις σε κάποιον ένα πιάτο φαγητό και να φύγεις, γι' αυτό εμείς συζητάμε με τον κόσμο. Αλλιώς είναι σαν να τον λυπάσαι και να ελεείς τον πολίτη. Συζητάς μαζί του και τον βοηθάς να χαμογελάσει». Η κοινωνική κουζίνα είναι ενάντια στη λογική που κάνει τα συσσίτια η Εκκλησία, θεωρεί ότι είναι σημαντικό που προσφέρει τρόφιμα αλλά διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε ο Κώστας: «Αντί να κάτσουν μαζί ο παππάς και οι εθελοντές να φάνε με τον κόσμο και να συζητήσουν, τους πετάνε την τροφή λες και είναι σκυλιά, αυτό είναι τελείως λάθος». 
Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος μάλιστα λόγω της «επικίνδυνης» δράσης της κοινωνικής αλληλεγγύης είχε προσαχθεί την ώρα που μαγείρευε με την κουζίνα του από την αστυνομία για «εξακρίβωση στοιχείων». Πήρε δημοσιότητα αυτή η κίνηση του κράτους: «Είχε βγει τότε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και είχε δηλώσει ότι απαγορεύεται να βγαίνουν οι συλλογικές κουζίνες και να μαγειρεύουν στον δρόμο. Και μαζευτήκαμε όλες οι κοινωνικές κουζίνες στην πλατεία Κλαυθμώνος να μαγειρέψουμε. Αυτό που απαντήσαμε στο υπουργείο ήταν "τι είναι καλύτερο, να μαγειρεύεις στον δρόμο και να τρως με δικά σου προϊόντα ή να τρως από τα σκουπίδια;". Φυσικά δεν πήραμε ποτέ απάντηση» μας είπε ο Κώστας. 
Συζητώντας ο... «Αλλος Ανθρωπος» μας τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση με τους τεράστιους μισθούς σε διευθυντικά στελέχη και να μην κλείσει η ΕΡΤ. Ο λόγος και ο τρόπος που έκλεισε είναι εντελώς φασιστικός και χουντικός. Τα επιχειρήματα που μας είπανε είναι εντελώς ηλίθια γιατί όσα χρόνια λειτουργεί η ΕΡΤ τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν στην εξουσία, και αυτά διόριζαν κόσμο, αυτά έδιναν τους παχυλούς μισθούς. Δεν είμαστε ζώα, ούτε κουτόχορτο τρώμε. Η ΕΡΤ θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα και να μην είναι κυβερνητική, ούτε κρατική, αλλά δημόσια, στην υπηρεσία του λαού. Εχει τεράστια διαφορά μια δημόσια ΕΡΤ από μια κρατική». 
Τέλος, ο Κώστας μάς έδωσε τη δική του ερμηνεία για την αλληλεγγύη: «Εγώ δεν περιμένω να προσφέρω αλληλεγγύη με προοπτική να μου γυρίσει πίσω. Γι' αυτό δεν περιμένω τίποτα από του εργαζομένους της ΕΡΤ. Η αλληλεγγύη βγαίνει επειδή την πιστεύεις και την αισθάνεσαι, δεν με νοιάζει τι κάνανε σαν εργαζόμενοι, ούτε τι θα κάνουν στο μέλλον. Εγώ είμαι μαζί τους και στηρίζω τον αγώνα τους, και ας μη συμφωνώ σε πολλά μαζί τους, γιατί θεωρώ πολύ άδικο τον τρόπο που τους απέλυσαν. Είναι καθαρά φασιστικός τρόπος». 

Δείτε oallosanthropos.blogspot.gr

"Eφημερίδα των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: