Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σοβαρά επεισόδια τώρα σε Άγκυρα, Σμύρνη και Άδανα - Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, χορεύουν και τραγουδάνε - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

 Σμύρνη
- Δακρυγόνα και πετροπόλεμος έξω από το γραφείο του Ερντογάν στην Άγκυρα όταν προσάθησαν να πλησιάσουν διαδηλωτές
- Έκτη μέρα ξεσηκωμού στην Τουρκία κατά της κυβέρνησης
- Ασφυκτικά γεμάτη η πλατεία Ταξίμ
- Για 414 τραυματίες στην Άγκυρα μόνο μιλά ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης
- Αμετακίνητος ο Ερντογάν: Ρεμάλια και πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές
- Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο

Σοβαρότατα επεισόδεια είναι σε εξέλιξη σε Άγκυρα, Σμύρνη και Άδανα σύμφωνα με την Ελληνική Ομογενένεια της Κωνσταντινούπολης ενώ αυτήν την ώρα όλο και περισσότερος κόσμος προσέρχεται στην πλατεία Ταξίμ.


Σύμφωνα με την Ελληνική Ομογένια της Κωνσταντινούπολης που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές υπάρχουν πάνω απο 500 τραυματίες εκ των οποίων οι 20 είναι σοβαρά.







Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι κάνοντας χρήση χημικών για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και ξύλα.

"Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε", είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ. Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια αυτήν, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν, όπου χαρακτήρισε ρεμάλια και πλιατσικολόγους τους διαδηλωτές και επέμεινε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».









Στο μεταξύ, για έκτη μέρα, η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είναι πλημμυρισμένη από κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κρατούν σημαίες και πανό κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Χορεύουν και τραγουδούν, φωνάζοντας συνθήματα.



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρτουρκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών είπε ότι «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά».

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κοινωνικά μέσα λέγοντας ότι «το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών».

Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για τουλάχιστον δυο νεκρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε πως στη διάρκεια των επεισοδίων έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 414 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της Άγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

Τις τελευταίες ώρες κάνουν το γύρο του διαδικτύου συγκλονιστικές φωτογραφίες και video από τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η τουρκική αστυνομία τους διαδηλωτές. Σε ένα από αυτά, διαδηλωτής παρασύρεται από τεθωρακισμένο όχημα ενώ σε ένα άλλο, ένας νεαρός άνδρας πέφτει αναίσθητος στο δρόμο όταν τον «πυροβολεί» μια από τις «αύρες» της τουρκικής αστυνομίας! 



ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Σελίδα Facebook της Ελληνικής Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια: