Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

ΦΑΕ COSCO MAΛ@@@A!!

"είδες τι καλά που πήρε η cosco το λιμάνι;" 

 Και έχασε έσοδα  χρόνο το κράτος.

 Και χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Και κατηγορούν οι Ευρωπαίοι ότι το σημείο αυτό έχει γίνει "πύλη λαθρεμπορίου της Ευρώπης" ... - μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας φτάνει.. - και έμαθες και συ ότι θα δουλεύεις με συμβάσεις σαν αυτές......

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΟΡΟΙΔΟ... ΔΙΑΒΑΣΕ! KAI AYTO  Eδω

Ατομικές συμβάσεις εργασίας: Το παράδειγμα της COSCO


Συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων δίνουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Με την υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και την αύξηση των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι μεγαλοεργοδότες επιχειρούν να προστατεύσουν την κερδοφορία τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του ΣΕΠΕ, ήδη η μείωση μισθών που έχει γίνει μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων κυμαίνεται από 14,69% μέχρι 20,14%.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατομικών συμβάσεων που υπογράφουν όσοι δουλεύουν στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου, που παραδόθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO. Αυτό δηλαδή που ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει συνεχώς «πρότυπο», φωτογραφίζοντας συνολικά την «ανάπτυξη» που προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως προκύπτει από «σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας αορίστου χρόνου», που υπογράφτηκε πριν λίγο καιρό, οι εργάτες παίρνουν το μήνα (μεικτό) μισθό 840 ευρώ (καθαρά 660) και δουλεύουν μόνο 12 μέρες. Στα 70 ευρώ μεικτό (καθαρό φτάνει περίπου τα 55 ευρώ) μεροκάματο που παίρνουν, συμπεριλαμβάνονται όσες και όποιες υπερωριακής φύσης ώρες απασχόλησης προκύψουν (υπερωρίες, αργίες, Κυριακές κλπ.) 
 Αυτά, όταν, όπως καταγγέλλουν εργάτες από το χώρο, οι ώρες εργασίας μπορεί και να ξεπεράσουν τις 15 τη μέρα.
  Πριν το «πρότυπο ανάπτυξης» της COSCO, εντελώς ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ είχαν κατακτήσει σταθερό ωράριο με 37,5 ώρες τη βδομάδα. Κανονισμό εργασίας με αυξημένη ισχύ, ο οποίος αφορούσε και τα μέτρα ασφαλείας, με χαρακτηριστικότερο ότι στη γερανογέφυρα ή στα Οχήματα Στοιβασίας (ΟΣΜΕ) μαζί με το χειριστή θα έπρεπε να υπάρχει και επίκουρος χειριστής. Πέρα από τις προσαυξήσεις στο μισθό για τη δουλειά Κυριακές, αργίες κ.ά., είχαν κατακτήσει την καταβολή επιδόματος «ειδικών συνθηκών» λόγω της επικίνδυνης φύσης του επαγγέλματος, χρονοεπίδομα που ανάλογα με το κλιμάκιο ανερχόταν από 10% ως στο 64% του βασικού μισθού.
Τι προβλέπει η σύμβαση

Συγκεκριμένα, η «σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας αορίστου χρόνου» προβλέπει ότι:

«Το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου θα είναι είκοσι τέσσερις (24) ώρες τη βδομάδα κατανεμημένες ισόχρονα σε τρεις μέρες εβδομαδιαίως ήτοι δώδεκα (12) ημέρες το μήνα». «Ο εργοδότης δικαιούται να μεταθέτει ή αποσπά τον εργαζόμενο από εργασία σε εργασία, από βάρδια σε βάρδια, από τμήμα σε τμήμα, από μηχάνημα σε μηχάνημα, από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση κλπ.».

«Ο εργαζόμενος θα αμείβεται με μεικτό ημερομίσθιο το οποίο ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά ημέρα και 8ωρη απασχόληση». Επειδή, σύμφωνα με τη σύμβαση «οι μεικτές συμβατικές αποδοχές είναι ανώτερες από τις κατώτερες νόμιμες αποδοχές» οι οποίες όπως διευκρινίζει είναι 22,80 ευρώ, «περιλαμβάνονται σε αυτές (σ.σ. δηλαδή στα 70 ευρώ μεικτά) η αμοιβή για οποιασδήποτε φύσης επιδόματα, καθώς και για κάθε πρόσθετη πέραν της νομίμου εργασίας που τυχόν ήθελε παρασχεθεί (αμοιβή νυχτερινής εργασίας, αμοιβή Κυριακών, αργιών, αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κλπ.)»!

Με τα 70 ευρώ μεικτά, ο εργαζόμενος «θα θεωρεί εξοφλημένη πάση αξίωσή του»! Όσο για υπερωρίες αναφέρεται: «Η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου απασχόλησης», «...θα λογίζεται οικειοθελής παραμονή στο χώρο εργασίας»!

Η εταιρεία έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, αν ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Δηλαδή, τέλος το δικαίωμα της απεργίας για τους εργαζόμενους!..

Ο εργαζόμενος «υποχρεούται έναντι του εργοδότη σε υποχρέωση πίστης που αναλύεται σε απαγόρευση διάδοσης εταιρικών μυστικών και πληροφοριών σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο». Με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκαν εργαζόμενοι που «τόλμησαν» να παραβιάσουν την «ομερτά» που θέλει να επιβάλει η COSCO και κατήγγειλαν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της COSCO προσπαθούν να πείσουν ότι «η απασχόληση είναι 8ωρη», «ένας εργάτης στο λιμάνι λαμβάνει καθαρά σε ημερήσια βάση 55 ευρώ, ενώ οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές για τους χειριστές μηχανημάτων κυμαίνονται από 2.900 έως 3.500 ευρώ» και ότι «ελεγχόμαστε συνεχώς για τις συνθήκες εργασίας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: