Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Το πάρτι κράτησε μόλις μια ημέρα!


 Σχεδόν 400.000.000 ευρώ επιπλέον θα στοιχίσουν στους Ελληνες φορολογούμενους το πάρτι με τις απαλλοτριώσεις και η φάμπρικα των αποζημιώσεων προς την κατασκευαστική κοινοπραξία που έχει αναλάβει τον οδικό άξονα Αθήνα - Κόρινθος - Πάτρα (Ολυμπία Οδός).
Την ίδια ώρα που τα έργα παραμένουν κολλημένα, παρά την πρόσφατη φιέστα του υπουργείου Ανάπτυξης, η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός ετοιμάζει αυξήσεις στα διόδια με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη το 2007. Η ίδια σύμβαση προβλέπει την προσθήκη ενός πέμπτου μετωπικού σταθμού διοδίων (σήμερα λειτουργούν τέσσερις, σε Ελευσίνα, Ισθμό, Ζευγολατιό και Ρίο), μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων προς Καλάβρυτα και προς Αίγιο. Στην ουσία, επιτρέπει στην κοινοπραξία να διπλασιάσει τα διόδια που πληρώνουν σήμερα οι οδηγοί στον άξονα Πάτρα - Αθήνα από τα 6,3 ευρώ στα 12 ευρώ, με την ολοκλήρωση των έργων.

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών παρουσιάζει ως τεράστια επιτυχία τη δήθεν επανεκκίνηση των έργων στον οδικό άξονα (αν και οι μπουλντόζες αποσύρθηκαν μετά την πρόσφατη φιέστα), οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει περισσότερα από 220.000.000 ευρώ για απαλλοτριώσεις και σύντομα θα πληρώσουν άλλα 150.000.000 ευρώ ως αποζημιώσεις προς την Ολυμπία Οδό. Οι αποζημιώσεις συμφωνήθηκαν μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των εργολάβων προκειμένου να ξεκινήσουν τα βαλτωμένα έργα, με βάση τις προκλητικά πρόχειρες προβλέψεις των συμβάσεων παραχώρησης που είχαν υπογραφεί το 2007. Οι συμβάσεις προέβλεπαν, για παράδειγμα, ότι οι απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά θα είχαν ολοκληρωθεί εντός διετίας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος (ενίοτε τριπλάσιος) χρόνος. Ετσι, όμως, οι εργολήπτες πέτυχαν να λάβουν αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο. Μάλιστα, τα κονδύλια θα προέλθουν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί αποζημιώσεις...

Ειδικά στην κουτσουρεμένη Ολυμπία Οδό (το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα δεν θα κατασκευαστεί) ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Στ. Καλογιάννης υπέγραψε στις 29 Απριλίου απόφαση, με την οποία λαμβάνει 60.000.000 από τα 130.000.000 ευρώ της αποζημίωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Δημοσίου και εργολάβων. Μαζί με τα χρήματα που έχει ήδη λάβει ως αποζημιώσεις η κοινοπραξία το τελικό ποσό θα φτάσει τα 165.500.000 ευρώ. Αν υπολογίσει κάποιος ότι το Δημόσιο θα έβαζε 550.000.000 για ολόκληρο τον οδικό άξονα (μέχρι Τσακώνα), μέσω της φάμπρικας των αποζημιώσεων, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο ποσό σε σύγκριση με το αρχικό! Και δεν το πληρώνουν για να γίνουν επιπλέον εργασίες, αλλά επειδή οι υπεύθυνοι καθυστέρησαν να παραδώσουν στον εργολάβο τμήματα του έργου ή καθυστέρησαν οι απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά.

Με βάση τις αρχικές συμβάσεις, η Ολυμπία Οδός θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 4/2/2012, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) στις 31/12/2011, η Ιόνια Οδός στις 18/4/2011, ο Μαλιακός - Κλειδί στις 5/3/2011 και ο Μορέας (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα) στις 3/7/2011. Κανένα έργο δεν παραδόθηκε στην ώρα του, αφού ακόμα και τα δύο τελευταία, που έχουν καλύτερη πρόοδο, βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος. Ειδικά η Ολυμπία Οδός, που παρουσιάστηκε μέσα στο Πάσχα ως αναστηθείσα από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει σοβαρές εκκρεμότητες (από απαλλοτριώσεις μέχρι το τι θα γίνει με το δίκτυο του ΟΣΕ).

Μπορεί στο ΥΠΑΝ να δηλώνουν ότι τα έργα ξεκίνησαν, αλλά τα εργοτάξια κατά μήκος του οδικού άξονα είναι κλειστά, με τους (πρώην) εργαζομένους που περιμένουν επαναπρόσληψη να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου εκκρεμούν οι συμφωνίες με τις τράπεζες που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τον κουτσουρεμένο οδικό άξονα, αλλά και η οριστικοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης. Οπως λέει ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Ολυμπία Οδό «Γαλαρία» Θεόδ. Τσελεπής, «πριν από τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική εκκίνηση των έργων, γιατί τότε θα λυθούν οι εκκρεμότητες με συμβάσεις και τράπεζες». Προς το παρόν οι εργολάβοι «παίρνουν βιογραφικά», λέει ο Θ. Τσελεπής, ο οποίος έχει «ανεβάσει» στον ιστότοπο της «Γαλαρίας»
(http://galaria2010.blogspot.gr/) αρκετές φωτογραφίες από τα εργοτάξια που έκλεισαν μετά την πρόσφατη φιέστα.

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες πρέπει να ξαναμοιραστεί το έργο μεταξύ των εργολάβων που το είχαν αναλάβει. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνει το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, οι πέντε συνέταιροι της Ολυμπίας Οδού (η γαλλική Vinci, η γερμανική Hochtief, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο όμιλος J&P ΑΒΑΞ και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) πρέπει να μοιράσουν από την αρχή την πίτα των εργολαβιών στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα που θα κατασκευαστεί. Στο τμήμα Ελευσίνα - Κόρινθος δεν υπάρχουν σοβαρές εργασίες αναβάθμισης, αφού κατασκευάστηκε με κρατικά λεφτά. Οι εργολάβοι έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του οδικού άξονα, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πρόσθετων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Τα διόδια

Σήμερα κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού λειτουργούν τέσσερις μετωπικοί σταθμοί διοδίων, και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα (με κατεύθυνση προς Πάτρα), στον Ισθμό (με κατεύθυνση προς Αθήνα), στο Ζευγολατιό (με κατεύθυνση προς Πάτρα), στο Ρίο (με κατεύθυνση προς Αθήνα). Λειτουργούν και δύο πλευρικοί σταθμοί στον κόμβο της Νέας Περάμου (με κατεύθυνση προς Κόρινθο), στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στους κλάδους (με κατεύθυνση προς Αθήνα και προς Κόρινθο). Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μπορεί να προστεθεί ακόμη ένας μετωπικός σταθμός, καθώς και πλευρικοί σταθμοί σε όλους τους κόμβους που επιθυμεί ο ανάδοχος.

Οι τιμές στα διόδια στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα θα αυξάνονται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών και τον πληθωρισμό, με ανώτατο όριο τα 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο (χωρίς ΦΠΑ). Δηλαδή για τα 183 χιλιόμετρα μεταξύ Ελευσίνας και Πατρών οι οδηγοί θα πληρώνουν περί τα 11 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με 6,3 ευρώ. Η αύξηση θα γίνει μέσω της μετατροπής υφιστάμενων σταθμών σε αμφίπλευρους, στους οποίους οι οδηγοί θα πληρώνουν και στις δύο κατευθύνσεις.


Τι λέει η διοίκηση της Ολυμπία Οδός

Σε απάντηση ερώτησης της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η διοίκηση της Ολυμπία Οδός υποστήριξε ότι «σε ένα μεγάλο έργο της κλίμακας της Ολυμπίας Οδού δεν είναι δυνατόν να ανασυνταχθούν όλα τα εργοτάξια, χωρίς πρώτα την ολοκλήρωση προπαρασκευαστικών εργασιών. Οι εργασίες αυτές έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται κανονικά, ενώ αφορούν εργασίες αποκατάστασης απαραίτητες μετά το διάστημα αναστολής εργασιών, εργασίες καθαρισμού, χωματουργικές εργασίες, συντήρηση και κινητοποίηση εξοπλισμού κ.ά.».

Για τα διόδια, στην κοινοπραξία υποστηρίζουν ότι «η πολιτική διοδίων πρέπει να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του έργου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβεβαίωση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ιδιωτικών τραπεζών στην εκ νέου χρηματοδότηση και την οριστική πραγματοποίησή του, με όλα τα οφέλη που θα προκύψουν για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε στη Βουλή το 2007 καθορίζει λεπτομερώς την πολιτική διοδίων της Ολυμπίας Οδού. Η σύμβαση προβλέπει αμφίπλευρη χρέωση στους σταθμούς Ελευσίνας και Ισθμού, καθώς και στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, με την παράδοση καινούργιων τμημάτων αυτοκινητοδρόμου, προκειμένου να είναι πιο δίκαιη για τους χρήστες. Οι καθυστερήσεις στο έργο, που οδήγησαν στην αναστολή εργασιών, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή του νέου συστήματος διοδίων, γεγονός που θα ληφθεί υπόψη και θα προσαρμοστεί ανάλογα».


ΔΙΟΔΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ (για Ι.Χ. αυτοκίνητα)

ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ
Νέα Πέραμος (πλευρικός) 3,20
Ελευσίνα (μετωπικός) 3,20
Ζευγολατιό (μετωπικός) 3,10
Αγιοι Θεόδωροι (πλευρικός) 3,20

ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ
Ρίο (μετωπικός)  3,10
Ισθμός (μετωπικός)  3,20
Αγιοι Θεόδωροι (πλευρικός) 3,20


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: