Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Άρθρο-κόλαφος του «Der Spiegel» για τη Χρυσή Αυγή


Στα φαινόμενα ρατσισμού και βίας, που ολοένα και πληθαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και στην άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής αναφέρεται σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Εδώ και μήνες ακροδεξιοί προκαλούν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα. Όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, όσο πιο αυστηροί οι όροι λιτότητας των Ευρωπαίων δανειστών, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους. Σημειώνονται επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών, διώκονται ομοφυλόφιλοι και ξυλοκοπούνται αριστεροί, υπήρξαν έως και νεκροί. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλοδαποί και μειονότητες δεν τολμούν να βγουν έξω τα βράδια. Δημοσιογράφοι και βουλευτές που στηλιτεύουν το φαινόμενο δέχονται απειλές ή ξυλοκοπούνται» γράφει το «Der Spiegel».

Στη συνέχεια, αναφερόμενο στην άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, το περιοδικό επισημαίνει ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα». Ενώ κατά το παρελθόν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου λοιδορούνταν, σήμερα πλέον, το κόμμα και οι οπαδοί του καθιστούν με τη δράση τους σοβαρή την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας, όπου όπως σημειώνεται «σε μικρές ομάδες, πεζή ή σε μοτοσικλέτες, επιτίθενται σε αλλοδαπούς και αριστερούς και τους ξυλοκοπούν άγρια. Χρησιμοποιούν ρόπαλα, μαχαίρια, έως και πιστόλια».

«Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες καταγγέλλουν τις επιθέσεις ως “συστηματικές, οργανωμένες και με ρατσιστικά κίνητρα» προστίθεται στο δημοσίευμα, ενώ τονίζεται ότι, όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

«Στο μεταξύ, πολλά από τα θύματα δεν καταφεύγουν καν στην αστυνομία», αναφέρει το ρεπορτάζ του «Der Spiegel», κάνοντας λόγο για υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές σε εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν αστυνομικοί.

«Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανοιχτή συνέργεια (της αστυνομίας)» προσθέτει. «“Η αστυνομία δεν είναι πια ανεξάρτητος μηχανισμός”, δηλώνει ο Δημήτρης Κυριαζίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κυριαζίδης υπήρξε ο ίδιος αστυνομικός και συνιδρυτής σωματείου αστυνομικών. Σήμερα ασκεί κριτική στις κρατικές ελλείψεις δίωξης παράνομων πράξεων κάνοντας λόγο για “κενό στη δημοκρατία”» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Επισήμως, η Χρυσή Αυγή διαψεύδει οποιαδήποτε συμμετοχή ή ευθύνη. Όμως, οι άνθρωποί της στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται» αναφέρει το άρθρο και ανατρέχει στην ένταση και στην καταστροφή πάγκων μικροπωλητών στη Ραφήνα από βουλευτές του κόμματος και υποστηρικτές του προ μηνών, στο χαστούκι του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στην επίσης βουλευτή Λιάνα Κανέλη σε τηλεοπτική εκπομπή, στη σύλληψη της κόρης του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου ως μετέχουσα σε ομάδα μοτοσικλετιστών που κατηγορήθηκαν για προπηλακισμό μεταναστών καθώς επίσης και στην αποκάλυψη ότι ύποπτος για τη δολοφονία Πακιστανού στα Πετράλωνα στις αρχές του έτους είχε στην κατοχή του υλικό της Χρυσής Αυγής. «Ο βουλευτής Κυριαζίδης αποκαλεί το κόμμα “δολοφονική συμμορία”» αναφέρεται στο άρθρο.

Τέλος, τονίζει ότι «η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, πάντως, λίγο ενοχλείται από τις κατηγορίες εις βάρος του κόμματος και αισθάνεται ενδυναμωμένη από την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: