«Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν θίγουν, μεταβάλλουν, ή περιορίζουν το δικαίωμα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας και της ισχύος αυτών» αναφέρει πλέον το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, το οποίο παρά ταύτα παραπέμπεται σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
 Μαζί με το άρθρο 19, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστικές ψηφοφορίες σε άλλα έντεκα άρθρα: Πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν τη διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας (άρθρο1), τη νομική φύση και την αποστολή του Λιμενικού Σώματος (άρθρα 4 και 5), τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο ενεργών ναυτικών (άρθρο 20), τον καθορισμό της οργανικής σύνθεσης των επιβατηγών και επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων (άρθρο 30), την τροποποίηση του ν. 2932/2001 για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές (άρθρο 38), τη στρατηγική ανάπτυξης του εθνικού λιμενικού συστήματος (άρθρο 39), τις διατάξεις για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία στη διαδικασία ανάπτυξης του λιμενικού συστήματος (άρθρο 43), τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (άρθρο 44), την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων (άρθρο 48) και τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών, αντί της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας (άρθρο 49).
Η προχθεσινή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, και τους ισχυρισμούς της περί μισθών ύψους 5500 ευρώ για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά και τις εκφράσεις της σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας των μαγείρων, συνεχίστηκε και χθές.
 Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, κατέθεσε στοιχεία της Π.Ν.Ο. σύμφωνα με τα οποία οι καθαρές απολαβές ενός μάγειρα στην ποντοπόρο ναυτιλία, μαζί με τις υπερωρίες, δεν ξεπερνούν τα 2.671,54 ευρώ.
- «Είσαι εφοπλιστής. Έχεις ένα καράβι. Το έχεις σε όποια σημαία γουστάρεις. Αν πάρεις Έλληνα μάγειρα θα του δίνεις 4.500 δολάρια, και εάν πάρεις έναν Φιλιππινέζο θα του δίνεις 1.300 δολάρια. Πόσες πιθανότητες θα δίνατε εσείς, ο Δρίτσας, αν ήσασταν ο πλοιοκτήτης, να πάρετε τον Έλληνα μάγειρα;» ρώτησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ).
- «Αφού με θέλετε πλοιοκτήτη, και δεν βγαίνω με φοροαπαλλαγές, με ατέλειες και με προνόμια, καλύτερη λύση είναι να παρατήσω την πλοιοκτησία και να πάω να γίνω μάγειρας» απάντησε ο Θ. Δρίτσας. «Κύριε Γεωργιάδη, θέλετε να πάτε να γίνετε μάγειρας εσείς;»
- «Οι εφοπλιστές δεν ενδιαφέρονται εάν έχουν Έλληνες ή Φιλιππινέζους στα πληρώματά τους, αρκεί να έχουν συμβάσεις φιλιππινέζικες» παρατήρησε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).