Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν η ελληνικές αρχές στην Κομισιόν στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος το έλλειμμα τόσο του τρέχοντος έτους όσο και του προηγούμενου διογκώθηκε εξαιτίας σειράς παραγόντων. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη στο Μνημόνιο είναι για έλλειμμα 7% του ΑΕΠ το 2012 και 5,5%  του ΑΕΠ το 2103.
Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται στα κεφάλαια που έχουν καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται,  για την στήριξη των
τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή, οι πιστωτές μας δεν πρόκειται να ζητήσουν επιπλέον μέτρα.
Στην ανακοίνωση των στοιχείων από την Κομισιόν στα τέλη Απριλίου θα υπάρχουν δύο διαφορετικές «απεικονίσεις» του ελλείμματος. Μία, στην οποία θα περιλαμβάνεται η πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κεφάλαια που διοχετεύτηκαν στο τραπεζικό σύστημα και μία δεύτερη με που θα περιλαμβάνονται. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα του 2012 θα κλείσει στο 5,6% του ΑΕΠ, αλλά μαζί με τα κεφάλαια του πιστωτικού τομέα θα φθάσει στα επίπεδα του 9,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς η διόγκωση του ελλείμματος ξεπερνά τα 7,5 δισ. ευρώ.

πηγη