Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τρικομματική απάτη: Επενδύσεις και πολύχρωμα άλογα


Πράσινα, κόκκινα, μπλε άλογα βλέπουμε στην Ελλάδα και δεν είναι παραίσθηση. Είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ που με άρες, μάρες, κουκουνάρες πολιτεύονται.
Που περιμένουν τις αγορές που δεν ανοίγουν, τις επενδύσεις που δεν έρχονται και την ανάπτυξη που δεν φαίνεται πουθενά.
  Μα, θα έλεγε κανείς, δεν μπορεί, τέσσερα χρόνια τώρα, με μέτρα και μέτρα και πάλι μέτρα, οι πιο ανίκανοι να ήταν, οι πιο ξεπουλημένοι, οι πιο μαλάκες να ήταν, κάτι θα τους έβγαινε καλό, έστω και με το νόμο των πιθανοτήτων. Έλα, όμως, που τίποτα δεν τους βγαίνει και η χώρα πάει ιλιγγιωδώς από καταστροφή σε μεγαλύτερη καταστροφή! 
 Δίνουν κάθε φορά ένα φιλέτο στους τοκογλύφους, π.χ. τον ΟΤΕ, τη Χαλκιδική, την Αγροτική Τράπεζα, το μικρό Καβούρι ή τον δορυφόρο Hellastat, για να πάρουν ένα ακόμα δάνειο, για να σώσουν πρόσκαιρα το τομάρι τους, ελπίζοντας ότι τα μεγάλα αφεντικά δεν θα τους «δώσουν» κάποια στιγμή στο λαό, άχρηστους και στημένους σαν τούρκικα λεμόνια.
Θα μου πεις, στην Κύπρο, κατάργησαν μονοκοπανιά όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δηλαδή τη μισή οικονομία του νησιού, ενώ εδώ, τουλάχιστον, τα εκχωρούν όλα με δόσεις. Φαίνεται ότι εδώ, διαλέξανε τον πιο αργό θάνατο, ως καλύτερο, ως πιο ανθρωπιστικό.
Ανοίγω και διαβάζω καθημερινά με μεγάλη προσοχή όλα τα οικονομικά στη φιλομνημονιακή «Καθημερινή». Όλα αρνητικά, όσο κι αν προσπαθούν να τα εξισορροπήσουν με θετικές ενδείξεις και παραδείγματα. Γι’ αυτό, στις τηλεοράσεις, τα φερέφωνά τους αποφεύγουν τη συζήτηση επί της ουσίας όπως ο διάολος το λιβάνι και δεν αφήνουν κανέναν που αντιστρατεύεται το Μνημόνιο να ολοκληρώσει μια περιεκτική φράση. 
 Βοηθάνε σ’ αυτό και κάποιοι απροετοίμαστοι, συμβιβαστικοί ή αντιεπικοινωνιακοί δικοί μας. Γι’ αυτό, οι εργολάβοι κηδειών του έθνους ρίχνουν από το πρωί ως το βράδυ, στα τηλεπαράθυρα και τα τραπέζια όλα τα μαύρα σκυλιά που γαβγίζουν ασταμάτητα. Για να μην ακουστεί ξεκάθαρα η ωμή αλήθεια. Η αποτυχία των πολιτικών τους και η βύθιση της χώρας σε μια πρωτόγνωρη βαρβαρότητα.
Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, μου έλεγε σε μια συζήτηση στο τηλεοπτικό κανάλι Blue Sky, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπανικολάου, πρώην πρόεδρος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας ως παραδείγματα την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τον τομέα των επικοινωνιών μετά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν πριν από την κρίση και συνέβαλαν κι αυτές στην ανεργία ανεξαρτήτως οικονομικού αποτελέσματος. Η Cosco που φαίνεται ότι λειτουργεί κερδοφόρα για τους Κινέζους δεν μείωσε καθόλου την τρομακτική ανεργία στον Πειραιά και στον τομέα της τηλεφωνίας το σύνολο των εργαζομένων μειώθηκε από 30.000 την εποχή της μονοκρατορίας του κρατικού ΟΤΕ σε 18.500 στην εποχή του γερμανόκτητου ΟΤΕ και των πολυεθνικών Vodafone και WIND. Οι ξένοι κερδίζουν και οι Έλληνες μένουν άνεργοι. Αυτό είναι το επενδυτικό μοντέλο Χατζηδάκη-Στουρνάρα. Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή!
Το μεγαλύτερο εθνικό ψέμα

Για να αποκατασταθεί η εργασία στην Ελλάδα μέσω ξένων επενδύσεων, με 1.500.000 άνεργους επισήμως, πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις που μόνο οικονομολόγοι επιστημονικής φαντασίας μπορούν να ιδρύσουν! 
 Μόνο για να βρουν εργασία οι σημερινοί άνεργοι, και όχι κι αυτοί που προστίθενται κάθε μέρα που περνάει (1.200 νέοι άνεργοι κάθε μέρα, τον Μάρτιο), με την Ελλάδα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά με 26% ανεργία, πολύ χειρότερα από τις πάμπτωχες Ρουμανία και Βουλγαρία, χρειάζονται 1.500 νέες υγιείς επιχειρήσεις με προσωπικό 1.000 εργαζομένων η κάθε μία!!!
  Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό ψέμα όλων των εποχών!
 Ούτε στις καλύτερες φάσεις ανάπτυξης σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, δεν υπήρξαν τόσες μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα και μάλιστα ακμάζουσες! Αλλά και σε καμία χώρα στον κόσμο, ποτέ δεν έγιναν επενδύσεις σε μία οικονομία που βρίσκεται σε αντιαναπτυξιακή φάση, με συνεχή βαθιά ύφεση. Ειδικά τώρα, που οι επενδύσεις διεθνώς έχουν συρρικνωθεί και όσες γίνονται στοχεύουν χώρες με οικονομίες με θετικό πρόσημο, με υποδομές και μεγάλες εσωτερικές αγορές (Κίνα, Βραζιλία κ.ά.) ή μεγάλα εξωτερικά δίκτυα (Σιγκαπούρη κ.ά.).
 Ποιος να επενδύσει στην Ελλάδα και γιατί; 
Η Russell Investments, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στον κόσμο, με έδρα τις ΗΠΑ και κεφάλαια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (!), ανακοίνωσε με μία δεκασέλιδη ανάλυση ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από αναπτυγμένη χώρα σε αναπτυσσόμενη, δηλαδή από ευρωπαϊκή σε αφρικανική. 
Σαν συνέπεια, η εταιρία άλλαξε την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως χώρα «υψηλού επενδυτικού κινδύνου». Παρά τις διάφορες ενισχύσεις και τις προσπάθειες να εμποδιστεί μια ακαριαία χρεοκοπία της Ελλάδας, γράφει η εφημερίδα The Telegraph (2 Μαρτίου, 2013), 
«όλες οι ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία έχουν γίνει απολύτως πιο επικίνδυνες για τους παγκόσμιους επενδυτές.. Η μεθοδολογία της Russell Investments απαιτεί οι αναπτυγμένες αγορές να έχουν τους μικρότερους κινδύνους και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για να συναλλαχθεί κανείς». Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υποβιβάζεται από τη Russell Investments!
Για κάθε εταιρία που εκδηλώνει ενδιαφέρον για ένα φιλέτο, δύο ή περισσότερες εταιρίες που είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα τα μαζεύουν και φεύγουν. Τις τελευταίες μέρες, ανακοινώθηκε ότι η ΑΓΕΤ Ηρακλής κλείνει το εργοστάσιό της στη Χαλκίδα και η Michelin μεταναστεύει.
Έτσι, στην Ελλάδα, απομένουν να επενδύσουν τα πιο αρπαχτικά και τυχοδιωκτικά κεφάλαια, με τους χειρότερους όρους, σαν τους Άραβες που έβαλαν στο μάτι τα νησάκια μας και τα κοράκια που έτρεξαν ν’ αρπάξουν το λαχταριστό δασικό και παραθαλάσσιο κομμάτι της Κασσιόπης, στην Κέρκυρα, έναντι λίγων εκατομμυρίων ευρώ, όπως και οι Καναδοί χρυσοθήρες που με 13 εκατ. ευρώ απόκτησαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στη Χαλκιδική.
Ψάχνουν για λαμόγια και για κορόιδα
Επίσης, ένας άλλος λόγος που θα εμποδίσει κάθε κανονική επένδυση στην Ελλάδα είναι η πρόσφατη εμπειρία πολλών επενδυτών που έχασαν ξαφνικά και άθελά τους τα κεφάλαιά τους με τα «κουρέματα» που συμφώνησε η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τους Ευρωπαίους τοκογλύφους.
 Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται πολλοί Έλληνες ομογενείς που από συμφέρον ή πατριωτισμό αγόρασαν ομολόγα του ελληνικού Δημοσίου. Χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για την ελληνική πραγματικότητα, άμεση και έμμεση, έχασαν τις αποταμιεύσεις που έκαναν δουλεύοντας μια ολόκληρη ζωή στη Γερμανία ή την Αμερική. Τους ληστέψανε σε μια νύχτα και τους φτύσανε. Το λάθος τους: επενδύσανε στην Ελλάδα του Παπανδρέου, του Καραμανλή, του Μπόμπολα, του Σάλα και του Ψυχάρη.
Ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που προβάλονταν σαν πανάκεια μέχρι χτες, δεν επιδοτούνται πλέον και οι τιμές για την αγορά της ενέργειας που παράγουν θα μειωθούν. Οι ίδιοι εξήγγειλαν πανηγυρικά τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank ως εθνικά αναγκαία και συμφέρουσα και τώρα λουφάζουν μπροστά στο φιάσκο, καθώς οι μετοχές των τραπεζών συνεχίζουν να κατακρημνίζονται λεπτό προς λεπτό! 
 Η αξία της άλλοτε κραταιάς Εθνικής Τράπεζας, που ήταν πυλώνας της εθνικής οικονομίας, εκμηδενίζεται, με τη μετοχή της από τα 40 ευρώ το 2007, στα 5 ευρώ πριν από δύο χρόνια και στα 47 λεπτά προχτές, στα 17 ίσως την άλλη βδομάδα, πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν! 
 Ήδη ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά σε μετοχές της Εθνικής χάνουν τα κεφάλαιά τους, δηλαδή τις αποταμιεύσεις από τις εισφορές των εργαζομένων σπρώχνοντας ακόμα πιο βαθιά στο βάραθρο τις συντάξεις. Στα ίδια χάλια όλες οι ελληνικές τράπεζες. Κίνδυνος-θάνατος για τους μετόχους, τους καταθέτες, τα ασφαλιστικά ταμεία!
Η μία καταστροφή μετά την άλλη κι αυτοί ψευδολογούν για τις αναμενόμενες επενδύσεις, την ώρα που οι υπαρκτές επενδύσεις γίνονται καπνός!
Δηλαδή, πρόκειται για εγκληματίες, για απατεώνες ολκής, με τον ύψιστο βαθμό αναξιοπιστίας!
Με όλα τα δεδομένα γνωστά, ποιος σώφρων επιχειρηματίας, επενδυτής ή καταθέτης θα φέρει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα; Οι μόνοι που μπορεί να επενδύσουν θα είναι αυτοί που θέλουν να υφαρπάξουν τον εθνικό και δημόσιο πλούτο έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων ή με καθεστώς δουλείας και υποτέλειας. Όπως και στην Κύπρο. 
 Είναι τυχαίο ότι η αφρικανοποίηση της Κύπρου συντελέσθηκε με μία αστραπιαία ενέργεια, πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά αφού παραβιάζει τη βασική αρχή της προστασίας των καταθέσεων, ακριβώς τη μέρα που οι Ισραηλινοί ανακοίνωναν την πρώτη εξόρυξη στο γειτονικό με τα κυπριακά θαλάσσιο «οικόπεδο» Ταμάρ; 
Η τσακισμένη Κύπρος έχασε κάθε διαπραγματευτική ισχύ. Είναι φτωχή, χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής της και οι πελάτες της παραμονεύουν έξω από τις πόρτες των -λεηλατημένων από τους Ευρωπαίους- τραπεζών να μετακινήσουν ό,τι έχει απομείνει από τα κουρσεμένα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλή καταφύγια. Όπως και η Ελλάδα, η Κύπρος διοικείται από ανίκανους και κλεφτρόνια κατωτάτης υποστάθμης.
Στην Ελλάδα, αποφάσισαν να διαλύσουν μια ολόκληρη οικονομία με πρόσχημα την ανοικοδόμησή της σε νέα πιο παραγωγική βάση. Ψεύτες, απατεώνες, ληστές! Ο ισχυρισμός τους δεν περιέχει κανένα ίχνος αλήθειας. 
 Είναι παραπλανητικός, καθησυχαστικός, δολοφονικός. Θυμίζει τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία, όπου έστελναν τους έγκλειστους, οι οποίοι κανένα έγκλημα δεν είχαν διαπράξει ούτε καν είχαν κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα, στους θαλάμους αερίων λέγοντάς τους ότι τους πάνε για ντους!!!
Στέλιος Ελληνιάδης
Υ.Γ. Μέσα σε λίγους μήνες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 70 και 50 χρόνων οι νεαροί «τρομοκράτες» των Πυρήνων της Φωτιάς και του Επαναστατικού Αγώνα που δεν σκότωσαν ούτε λήστεψαν κανένα επενδυτή. Η δίκη 24 ατόμων που κατηγορούνται για τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών το καλοκαίρι του 1999, αρχίζει τη Δευτέρα, 15 Απριλίου! Για να φτάσει στο 5ο Τριμελές Εφετείο η υπόθεση για τα λαμόγια που «εξαπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές» (Καθημερινή, 10 Απρ. 2013) έκλεισαν χιλιάδες σπίτια και οδήγησαν στην αυτοκτονία ποιος ξέρει πόσους απελπισμένους ανθρώπους, πέρασαν 14 ολόκληρα χρόνια!!! Η θεά Δίκη έχει προ πολλού αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Υ.Γ. 2 Με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στo απόλυτα χαμηλό των 33 δισ., οι μετοχές των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο περιέρχονται σταδιακά στα χέρια των ξένων. Ήδη, οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 53,2% της αξίας των μετοχών, ποσοστό που αυξάνεται μέρα με τη μέρα! Η Ελλάδα, πολύ σύντομα θα είναι μία χώρα χωρίς δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αφού θα έχει όλη ξεπουληθεί! Από τους πολιτικούς που είναι ήδη υπάλληλοι των δανειστών και των επενδυτών. 
Η μόνη λύση: επιστροφή στο 1821, ακόμα και χωρίς τον Υψηλάντη και τον Κολοκοτρώνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: