Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η τρικομματική εξετάζει νέα μέτρα προτού φτάσει η τρόικα


Η τρόικα φέρεται ότι δίνει εδώ και καιρό μεγάλη έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ειδικά στα ακίνητα, ώστε να καλυφθεί το «κενό» του 2013. Κρίσιμη η πορεία εσόδων του Μαρτίου. Αναπροσαρμόζεται η στάση δανειστών μετά την Κύπρο
Ιδιαίτερα πιεστικό αναδεικνύεται το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων, ειδικά ενόψει της έλευσης, από την ερχόμενη εβδομάδα, της τρόικας, για διαπραγματεύσεις οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ήδη, η ύφεση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα είσπραξης στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για πορεία που εξελίσσεται ικανοποιητικά, καθώς τόσο ο Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από υπερκάλυψη του στόχου με εισπράξεις 2,91 και 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως, ήτοι 1,8% και 7,8% περισσότερο σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς.
Κανείς πλέον δεν πληρώνει τους φόρους του
Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οδηγούνται σε στάση πληρωμών προς την εφορία, επισημαίνει δημοσίευμα του capital.gr. Μόνο τον Φεβρουάριο το συνολικό "φέσι" που έβαλαν οι φορολογούμενοι στο δημόσιο ταμείο ανήλθε στο 1,3 δισ. ευρώ, σκορπώντας ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα για τη διόρθωση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις φορολογικές εισπράξεις αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των φορολογούμενων που μπορούν να τους πληρώσουν. Και μάλιστα αυτό ισχύει κατά κανόνα σε περιόδους λιτότητας στα εισοδήματα και γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 56,6 δισ. ευρώ ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκε στον «ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό αυτό αφορά όλο το φάσμα των φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι φόροι ακινήτων.
Περισσότερα εδώ
Δημοσιονομικό κενό που ισούται με λήψη νέων μέτρων

Το μείζον πρόβλημα εστιάζεται στα νέα χρέη που δημιουργούνται προς τις εφορίες, επισημαίνει και η «Καθημερινή». Διότι μπορεί στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 είχαμε συνολικά 432 εκατ. εισπράξεις και, συνυπολογίζοντας τις διαγραφές 481 εκατ. ευρώ με τον στόχο να υπερκαλύπτεται, ωστόσο το υπ. Οικονομικών παραδέχεται ότι ο ρυθμός είσπραξης των νέων ληξιπροθέσμων βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 4% έναντι στόχου 14% και συνολικά έχουν εισπραχθεί 56 εκατ.ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δίμηνο έχουν εκτοξευθεί στασ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τους ελεγκτές η νέα ρύθμιση να φτάσει τις 48 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσπραξη.
Το δημοσιονομικό κενό προσεγγίζει ήδη το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και αυτή η πραγματικότητα είναι που προβληματίζει σε σχέση με το κατά πόσον οι ελεγκτές θα ζητήσουν νέα μέτρα για την κάλυψή του, ειδικά αν «βάλουν νερό στο κρασί τους» στον αριθμό των δόσεων για την τακτοποίηση των οφειλών.
Πληροφορίες, δε, φέρουτν τους ελεγκτές ως ιδιαίτερα επίμονους σε θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ειδικά σε τομείς όπως είναι τα ακίνητα, όπου θεωρείται ότι ακόμη υπάρχουν πολλά «παράθυρα» προς κλείσιμο...

Η τρόικα επιθυμεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Η τρόικα φέρεται ότι δίνει εδώ και καιρό μεγάλη έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ειδικά στα ακίνητα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προτάσεις που περιλαμβάνουν την διεύρυνση της φορολόγησης σε πολλά είδη ακινήτων και περιουσιών που τώρα εξαιρούνται, και φέρεται να συναντούν αντιδράσεις από «επιφανείς» και συγκεκριμένους «κλάδους» που φέρεται ότι θα πληγούν περισσότερο.
Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενδεχομένως το «κενό» δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό του 2013 που πρέπει να καλύψουν, πιθανώς να μεγαλώσει, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. «Καλύτερα η λύση να επιβληθεί από εμάς και όχι από έξω» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Εξηγούν ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή –και όχι απαραίτητα η πιο εύκολα εφαρμόσιμη όπως συμβαίνει μέχρι τώρα– λύση για την απόκλιση εσόδων με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό τα μέτωπα θα αρχίσουν να πληθαίνουν με τα ορόσημα των αποκρατικοποιήσεων και τις αυτόματες προσαρμογές δαπανών του ευρύτερου δημοσίου. Η πρώτη ένδειξη αναμένεται σε λίγες ημέρες με την πορεία των φορολογικών εσόδων του Μαρτίου, το «άνοιγμα» των ταμείων τον ίδιο μήνα αλλά και με τια «επιδόσεις» της φοροδιαφυγής του α΄ τριμήνου που παρακολουθεί από πολύ «κοντά» το ΔΝΤ.
Ο εφιάλτης της ρήτρας
Στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι πανέτοιμη για τις συζητήσεις με την τρόικα και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που υπήρξαν στην πρόφαση επίσκεψή της, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο.
Το μεγάλο όμως πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι το δημοσιονομικό «κενό» που έχει προκύψει για το διάστημα 2013-2014 και ανέρχεται περίπου σε 2,4 δισ. ευρώ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, λέει το «Βήμα», μεταδίδουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα να ληφθούν νέα μέτρα, αν και υπάρχει ο «εφιάλτης» της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης διόρθωσης του προϋπολογισμού εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.
Τα ανοικτά μέτωπα
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και εκτιμούν ότι η τρόικα θα δεχθεί την πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη για οριστική αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.
Εκκρεμότητα υπάρχει ακόμα με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού παρά την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου για παράταση της υφιστάμενης διαδικασίας, αντιδρούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Αγκάθι είναι και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, καθώς η τρόικα θέτει θέμα αρμοδιοτήτων της νέας γενικής γραμματείας εσόδων και κυρίως επιθυμεί να μην είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.
Για τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η χρυσή τομή θα βρεθεί και οι δόσεις θα είναι είτε 36 ή 48 και λένε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι μείζον.
Στο πλαίσιο κλεισίματος των εκκρεμοτήτων, υπερψηφίστηκε με ψήφους 165 υπέρ, 93 κατά και 4 «παρών» το άρθρο 32 με τις ρυθμίσεις για θέματα αποκρατικοποιήσεων, από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα επενδυτικά εργαλεία.
Οι ανησυχίες για επέκταση του «δόγματος» Κύπρου
Παρά τις διαβεβαιώσεις των κοινοτικών παραγόντων ότι η Κύπρος ήταν μία μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό «χάρτη» αρκετοί είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που δεν «πείθονται», γνωρίζοντας αυτό που συζητείται εδώ και καιρό: ότι υπάρχει λόγω κρίσης ένα όριο στα «συμβατικά» μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να κλείσουν οι «τρύπες» του ελλείμματος σε κράτη με μεγάλη ύφεση...
Η κυβέρνηση, έχει περιθώριο περίπου μίας εβδομάδας μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για μην κάνει το «λάθος» της Κύπρου, αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Δηλαδή, για να είναι «μελετημένη» ώστε να αντικρούσει τις προτάσεις και τις θέσεις των δανειστών, αναφέρει το capital.gr.
Πέραν της κρίσιμης –πολιτικής πλέον– απόφασης για τη διαθεσιμότητα που θα οδηγήσει στα 2,8 δισ. ευρώ (δεν απαιτείται παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα αλλά μπορεί να εγκριθεί στις Βρυξέλλες από ένα Euro Working Group) εκκρεμούν μία σειρά από ζητήματα για την 1η αναθεώρηση του 2013 που θα πρέπει να φέρει (σε δόσεις) 6 δισ. ευρώ. Μεταξύ των «ζητημάτων» είναι και το δημοσιονομικό κενό του 2013 και το πώς αυτό θα καλυφθεί...
Η ελληνική πλευρά –σύμφωνα με αρμόδιες πηγές– ήλπιζε να μην ανοίξει το θέμα «κενό 2013» έως την επόμενη αξιολόγηση, αυτή του Μαΐου. Στελέχη των δανειστών φέρεται όμως ότι επέμεναν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν «διακοπούν» οι διαπραγματεύσεις του Μαρτίου οι εκπρόσωποι της τρόικας, είχαν αρχίσει να υπολογίζουν ένα «ευμεγέθες» ποσό. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του capital.gr, είχαν πέσει στο τραπέζι και «μέτρα».
Η κυβέρνηση θα περιμένει –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη– να δει τις διαθέσεις της τρόικας στην νέα κάθοδο και να δει πως η στάση τους έχει αναπροσαρμοσθεί μετά τα γεγονότα στην Κύπρο. Το «επιθυμητό» θα ήταν – αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες– να μην ανοίξει τώρα τελικά ζήτημα μέτρων. Ωστόσο, αν η τρόικα επιμείνει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι –πιο καλά– διαβασμένη σε εναλλακτικές προτάσεις παρεμβάσεων με υπολογισμένη απόδοση, επισημαίνει το δημοσίευμα.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: