Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Πείτε μας, κ. Στουρνάρα

 Ο σκυφτός πίσω από την Φράου Μ. ποιός είναι;

Σκληρές ερωτήσεις για το Eurogroup, οι οποίες έμειναν αναπάντητες -γεγονός που εξηγεί και γιατί η κυβέρνηση είπε όχι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση-, απηύθυνε στον Γ. Στουρνάρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
"Μας είπατε ότι για να δουλέψει η Ευρωζώνη πρέπει όχι μόνο οι ελλειμματικές χώρες να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, αλλά και οι πλεονασματικές χώρες να μειώσουν τα πλεονάσματα αυξάνοντας τη ζήτηση. Αυτό το είπατε στο Εurogroup; Ή απλώς αποτελεί την επιστημονική σας θέση; Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι είπατε εκεί.
Είπατε ότι η λύση βρίσκεται στην εμβάθυνση της Ε.Ε. Κρίνεται ότι εκεί πάει η Ε.Ε.; Γιατί εγώ δεν βλέπω να πηγαίνουμε εκεί. Το καλοκαίρι αποφασίστηκε, υποτίθεται, η τραπεζική ένωση. Το πρώτο σκέλος το έχει ήδη πάρει πίσω η Γερμανία -δηλαδή δεν συμφωνεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μην περνάει στο χρέος των κρατών - μελών.
 Και εσείς, με τη δική σας υπογραφή, καταστρέψατε το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Με τη δική σας υπογραφή, ξέρουν πια όλοι οι καταθέτες, σε όλη την Ευρώπη, πως οι καταθέσεις τους δεν έχουν καμία εγγύηση.
Μας είπατε ότι θωρακίσατε την Ελλάδα. Τι θωρακίσατε, να καταλάβω. Υπήρχε στο Εurogroup έστω και ένας χριστιανός που να είπε 'πού πάτε'; Να πει ότι στο μέλλον κάθε κρίση θα αποτελεί και δράμα; Ότι σε κάθε κρίση θα κυριαρχεί ο φόβος; Πιστεύετε πραγματικά αυτό που είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την τηλεσύσκεψη; Ότι είναι μια εφάπαξ απόφαση; Ποιος μπορεί να το πιστέψει αυτό;
Είπατε στον Άσμουσεν ότι τα οικονομικά που ξέρει μπορούν να γεμίσουν μόνο το πίσω μέρος ενός γραμματοσήμου; Ότι ο Όλι Ρεν είναι από τους πιο αναξιόπιστους πολιτικούς στην ιστορία της Ε.Ε.; Ότι δεν του έχει βγει ούτε μία πρόβλεψη; Ότι και με τον νόμο των πιθανοτήτων κάποια θα έπρεπε να είχε βγει, αλλά δεν το έχει πετύχει ακόμη;
Τι έχετε μάθει από αυτήν την κρίση; Δεν είναι καιρός να μάθετε ότι χρειαζόμαστε μια συνολική λύση; Ότι η αντιμετώπιση κάθε κρίσης χωριστά και κάθε χώρας ξεχωριστά έχει αποτύχει παντελώς; Θέλω να απαντήσετε συγκεκριμένα. Ποιους υπουργούς των Οικονομικών άλλων χωρών του Νότου είδατε για να διαμορφώσετε κοινές θέσεις; Τι συμμαχίες δημιουργείτε;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: