Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μη βιώσιμο το χρέος - Απαραίτητα τα νέα-νέα μέτρα! -Νέες απολύσεις!

 Πωλ Τόμσεν: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος - 
Βλέπει κενό 9,6 δισ
Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει η έκθεση!
4 δις μέτρα, μέχρι τον Αύγουστο! - ετοιμαστείτε για νέες κόκκινες γραμμές -. 
Απαιτεί νέες απολύσεις! 

Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 0% το 2013 (έναντι πλεονάσματος 0,4% που αναμένει η κυβέρνηση, έναντι πρωτογενούς ελλείματος πάνω από 3% που προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι!). 
Για το 2014 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ - με αυτή την πολιτική αυτό θα είναι άλλη μια αστοχία στις προβλέψεις του ΔΝΤ -...  και συνεχίζουμε το ταξίδι στο όνειρο με 3% για το 2015, 4,5% για την περίοδο 2016-2017 και 4,1% του ΑΕΠ για την τριετία 2018-2020.
Ωστόσο,  το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι, τα τελευταία μέτρα, δεν θα είναι… «τα τελευταία», εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, προειδοποιεί στηέκθεση του το ΔΝΤ την κυβερνηση και απειλεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 
Προειδοποιεί όμως και τους ευρωπαίους εταίρους πως αν δεν βοηθήσουν με νέες διευκολύνσεις την χώρα μας, για να μη ληφθούν πιο σκληρά μετρα, τότε θα υποστούν νέο κούρεμα κατά 25% τα δάνεια των κρατών.
Μέχρι τον Αύγουστο όμως θα πρέπει κυβέρνηση και Τρόικα να συμφωνήσουν και να εξειδικεύσουν τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 4 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μνημόνιο.

Με βάση την έκθεση του ΔΝΤ, έως τον Σεπτέμβριο του 2012 εκπληρούνταν κατά το πλείστον οι δημοσιονομικοί στόχοι. 
Παρά την πρόοδο όμως, παραμένουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι απώλειες κρατικές εσόδων από την φοροδιαφυγή είναι τεράστιες
Αν αυτό συνεχιστεί, θα απαιτηθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις: «οι περικοπές δεν είναι επιθυμητές αλλά αναγκαίες» αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, τονίζει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ.Πωλ Τόμσεν.
 Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι παρά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που συνεχώς λαμβάνονται, το μη δηλωθέν εισόδημα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ ή 11δισ. ευρώ.
Στα «αδιευκρίνιστα μέτρα» που προβλέπει το Μνημόνιο για τη διετία 2015-2016, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν μέχρι τον Αύγουστο φέτος

Θέτει όμως σαν παράδειγμα την παράταση έως το 2016 (ή και μονιμοποίηση) του τέλους Αλληλεγγύης καθώς θεωρεί ότι αν καταργηθεί, θα σημάνει απώλεια εσόδων και την ανάγκη αναπλήρωσής του με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.
Το ΔΝΤ απειλεί όμως και με απολύσεις. Διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση και στην μείωση προσωπικού στο Δημόσιο. Σε εφεδρεία τέθηκαν 200 άτομα το 2012 έναντι στόχου για 15.000 εργαζομένους.  Συστήνει το πρόγραμμα Εφεδρείας να συνδυαστεί με στοχευμένες απολύσεις στο δημόσιο.

Θυμήθηκαν και τον... ΣΥΡΙΖΑ
«Δημοσκοπήσεις - μάλλον δεν ρωτάνε τις δικές μας εταιρείες! - δείχνουν αυξανόμενη στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. 
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, χρεοκοπίας της χώρας και έξοδο από την ευρωζώνη» σημειώνει ή ίδια έκθεση
υγ. για την τελευταία παράγραφο, μάλλον δεν συμβουλεύτηκε την Αλέκα...

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: