Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Κυβέρνηση "Τσάκα" : Μαϊμού οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας για συνταξιούχους - μαϊμού


  Ενώ οι συνταξιούχοι πήγαν και απογράφηκαν, τα στοιχεία τους δεν έχουν περαστεί στην ΗΔΙΚΑ λόγω έλλειψης προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία.
 Προπαγανδιστική απάτη ολκής αποδείχτηκαν μέσα σ' ένα 24ωρο οι προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες 45.000 συνταξιούχοι ήταν «μαϊμού», δηλαδή δεν ήταν δικαιούχοι σύνταξης. 
     Σήμερα, με αφορμή τη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, το υπουργείο έκανε ανάποδα ολοταχώς και σε ανακοίνωσή του αναφέρει μόνο ότι διαπιστώνεται απόκλιση 10% μεταξύ του αριθμού αυτών στους οποίους καταβάλλεται σύνταξη και εκείνων που στην απογραφή έχουν καταθέσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Δηλαδή ένα ποσοστό 10% απογράφηκαν, αλλά δεν έχουν καταθέσει πλήρη στοιχεία.
   Πίσω από αυτήν την αθώα φράση βρίσκεται το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων έχουν πράγματι απογραφεί, αλλά τα στοιχεία τους δεν έχουν ακόμα περαστεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
   Αυτό συμβαίνει γιατί οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα ενώ ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων πήγαν κανονικά και απογράφηκαν στα γραφεία των ασφαλιστικών ταμείων (πέρα απ' αυτούς που απογράφηκαν στις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ), δηλαδή κατέθεσαν αυτοπροσώπως τα χαρτιά τους, τα στοιχεία τους δεν περάστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΗΔΙΚΑ) καθώς αυτό απαιτεί κάμποση χειρωνακτική εργασία από τους υπαλλήλους των Ταμείων που όμως δεν επαρκούν για να κάνουν τη δουλειά σε σύντομο χρόνο κι αυτό με τη σειρά του έχει αποτέλεσμα να στοιβάζονται στα γραφεία των Ταμείων οι κούτες με τα απογραφικά μέχρι να περαστούν τα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα.
   Χαρακτηριστικά στον ΟΑΕΕ οι υπάλληλοι βεβαιώνουν ότι μόνο για 1.500 συνταξιούχους υπάρχει κενό από την περσινή απογραφή κι απ' αυτούς μόνο 400 είναι δικαστικά ελέγξιμοι.
 «Είναι αδύνατο σ' ένα μόνο χρόνο να έχουν πεθάνει 43.500, να μην έχει δηλωθεί ο θάνατός τους και να καταβάλλεται η σύνταξή τους», μας είπε χαρακτηριστικά υπάλληλος που έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο.
   Το υπουργείο όμως είχε σπεύσει να ανακοινώσει προχτές ότι δεν πήγαν να απογραφούν 45.000. Από αυτό το νούμερο, μάλιστα, είχε εξαχθεί το συμπέρασμα ότι με αναγωγή στο σύνολο των ασφαλισμένων τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια 5 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό, τα 5 δισ. ευρώ, έγινε στη συνέχεια πρώτο θέμα σε σειρά εφημερίδων και συνοδεύτηκε με το συμπέρασμα ότι αν δεν υπήρχαν οι συντάξεις-μαϊμού δεν θα είχαν γίνει οι περικοπές στις συντάξεις.
   Μόλις μία μέρα μετά το ίδιο το υπουργείο κάνει την πάπια για τα στοιχεία που είχε διοχετεύσει. Κι αυτό γιατί απ' όσα έγιναν γνωστά, οι αρμόδιες διευθύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων κάλεσαν την ηγεσία του υπουργείου να επισκεφτεί τα αντίστοιχα τμήματα για να διαπιστώσει με τα μάτια της ότι τα απογραφικά δελτία υπάρχουν κανονικά, αλλά δεν έχουν περαστεί ακόμα τα στοιχεία τους στην ΗΔΙΚΑ (από υπαλλήλους του ΟΑΕΕ μάθαμε ότι η χαρακτηριστική φράση ήταν «να πείτε στον Βρούτση να έρθει στο υπόγειο και να πάρει μία μία τις κούτες με τα απογραφικά να τις περάσει αυτός στο σύστημα και να μας πει μετά ποιοι είναι συνταξιούχοι και ποιοι δεν είναι»). 
Από υπαλλήλους του ΙΚΑ μάθαμε ότι πολλοί απ' αυτούς που το υπουργείο εμφανίζει σαν «μαϊμού» συνταξιούχους είναι απλά ανάπηροι, που κατά τακτά διαστήματα επανεξετάζεται η αναπηρία τους και στην απογραφή όσο εκκρεμεί η γνωμοδότηση από την επανεξέταση της αναπηρίας εμφανίζονται σαν μη απογραφέντες.
   Με αυτά τα δεδομένα και μπροστά στη βεβαιότητα να γίνει για μια ακόμα φορά ρόμπα, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης επέλεξε χτες να αναφερθεί γενικά σε ένα ποσοστό 10% απόκλισης ως προς το πόσοι είναι περασμένοι στο ηλεκτρονικό αρχείο και πόσοι είναι δικαιούχοι σύνταξης.
 Αναγκάστηκε, μάλιστα, να ανακοινώσει ότι μέχρι τις 28 Φλεβάρη θα έχει ταυτοποιηθεί το 100% των συνταξιούχων. Μέχρι τότε, όμως, θα σέρνεται η ρετσινιά για χιλιάδες συνταξιούχους ότι είναι «μαϊμού».
Κατά τ' άλλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της μείωσης των συντάξεων (5%-20%) που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη για τις συντάξεις του Γενάρη (καταβλήθηκαν στις 21 Δεκέμβρη) και δεν εφαρμόστηκε (σ.σ. για να μην υπάρξει κατακραυγή τις γιορτινές μέρες) θα εφαρμοστεί σε τέσσερις δόσεις. 
Δηλαδή στη σύνταξη του Φλεβάρη που θα καταβληθεί στις 31 Γενάρη θα υπάρχει μείωση κατά 5,25% (5% η νομοθετημένη μείωση και  0,25% το ένα τέταρτο της παρακράτησης από τη σύνταξη του Γενάρη), με αποτέλεσμα, τελικά, αυτό που δεν εμφανίστηκε σαν μείωση σύνταξης από το Γενάρη να γίνει αυξημένη μείωση κατά 0,25% τους επόμενους τέσσερις μήνες (αντίστοιχα κλιμακώνονται τα ποσοστά και για τις συντάξεις που οι περικοπές τους φτάνουν ως και το 20%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: